ShellExecute i PDF

0

cześć

Próbuje otworzyć plik PDF za pomocą ShellExecute, ale nie działa. Kliknięcie przycisku nic nie robi.
Tzn. na początku jest kursor myszy ładowania, ale po chwili znika i nic się już nie dzieje. Inne pliki natomiast otwieram bez problemu, czym to może być spowodowane?

plik.pdf znajduje się w katalogu: pliki.
Czyli jest .exe i katalog, w ktorym mam pdfa.

sciecha:=ExtractFilePath(Application.ExeName); // Adres do pliku .exe
ShellExecute(Handle, PChar('open'), PChar(sciecha+'pliki/plik.pdf'), nil, nil, SW_SHOW);

Prosze o pomoc.

0

Zadziała, jeśli masz readera skojarzonego z plikami PDF.. Jeśli tak masz, to daj

showmessage(sciecha+'pliki/plik.pdf'); 

i sprawdz czy na pewno dobra sciezke pobierasz..

0
vecco napisał(a)

Zadziała, jeśli masz readera skojarzonego z plikami PDF.. Jeśli tak masz, to daj

showmessage(sciecha+'pliki/plik.pdf'); 

i sprawdz czy na pewno dobra sciezke pobierasz..

hmm, w domu mi otwiera się PDF, a w robocie znowu nie... i nie wiem o co biega. Bo akurat sprawdziłem. Więc ściecha jest dobra.
Może chodzi o Akrobata? W robocie mam zainstalowaną full wersje, więc chyban ie o to chodzi. Zwariuje ;-(

0

Próbowałeś przez ActiveX?

0
stg napisał(a)

Próbowałeś przez ActiveX?

nigdy nie robiłem, masz jakiś przykładowy link?

0

A do czego jest to potrzebne? Może da się to obejść.
W ostateczności możesz wywalić komunikat o potrzebie zainstalowania readera pdfów.

0
daszek napisał(a)

sciecha+'pliki/plik.pdf'

Podanie poprawnej ścieżki może ułatwić sprawę 'pliki</b>plik.pdf' :-)

0
gamestone napisał(a)
daszek napisał(a)

sciecha+'pliki/plik.pdf'

Podanie poprawnej ścieżki może ułatwić sprawę 'pliki</b>plik.pdf' :-)

Faktycznie.
Ach ten linux ;-)

0

i chyba o to chodziło

0

Tylko jakim cudem w domu się uruchomiło? Masz Linuksa, czy jak? :)

0

A raczej: jakim cudem w robocie się NIE uruchomiło? Windows olewa skośność ukośników (oba działają tak samo).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1