3 Diody + COM lub LPT

Odpowiedz Nowy wątek
2004-01-02 23:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam
Jak podlączyc 3 diody pod COM'a ewentualnie pod LPT i jak z poziomu delphi wlączac i wylączac kazdą osobno ??? wiem jak podlączyc jedną diode i jakiego kodu <ort>urzyc </ort>aby ją wlączyc ale problem sie pojawia z trzema :/// pozdrawiam

P.s jest wiele na ten temat postów ale zaden nie dal mi odpowiedzi na moje pytanie

Pozostało 580 znaków

2004-01-03 00:18

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

cze
Musisz sobie podlaczys diody LED w kierunku przwodzenia. Do wyjść ze zlacza COM, 2(TxD),4(RTS),20(DTR) podlacz rownolegle 3 diody krzemowe (np.1N4148 lub dowolne inne) w kierunku przewodzenia a wyjscia tych diod podlacz do koncowek 3,8,22,6,5.W miejscu rozgalezienia podlacz oporniki jakies 2.2kohm i za nimi diody LED w kierunku przewodzenia, ale tez mozesz podlaczyc rownolegle 3 np czerwone diody tylko w kierunku zaporowym do wyjsc 2,4,20(bedziesz mial podglad co sie dzieje na poszczegolnych pinach jezeli swieci czerwona brak sygnalu np na TxD itd.)Z drugiej strony diody LED laczysz i podlaczasz do 7 czyli GDN to byl sprzet ,natomiast sterowanie, ja to zrobilem assemblerem bardzo proste odwolujesz sie do COM-a i teraz musisz miec obraz przestrzeni adresowj portu szeregowego(znajdziesz prawie w każdej ksiażce do assemblera a juz w necie to na pewno) i wpisujac jedynki w odpowiednie miejsca zapalasz i gasisz LED.
Pozdro milej zabawy Chemik


...

Pozostało 580 znaków

cimakowi_sie_nie_chc
2004-01-03 21:47
cimakowi_sie_nie_chc
0

kiedys byl o tym artykow w chipie - "Inteligentny budynek" czy jakos tak... poszukaj....

[cya] [browar]

Pozostało 580 znaków

2004-01-04 10:04
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

to był artykuł o włączaniu i wyłączaniu urządzeń elektrychnych przez kompa, a nie o podłączaniu diodek... Diodki tam były tylko do sygnalizacji. A jak chcesz ten artykuł to jest na: http://www.republika.pl/kyler1/chip.zip

Pozostało 580 znaków

2004-01-04 19:03

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

A ja polecalbym port LPT, bez kombinowania bez niczego, osiem lini danych. Tylko podlaczac diody, transoptory i co tam kto woli. Nastepnie wysylasz sobie bajta na odpowiedni port i uzyskujesz rozne kombinacje.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0