Sesja terminalowa ,a porty COM i LPT

0

Sesja terminalowa WinSerwer2003 (Zdalny pulpit WinXP profesional)
Nawiązuję połączenie,ustawiam dostęp do zasobów lokalnych komputera, z którego wykonuję połączenie i pojawia się problem jaki numer portu COM ustawić w aplikacji.
Sprawdzam w rejestrach systemowych HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\SERIALCOMM
i widzę: (Domyślna) REG_SZ (Domyślna)
COM1 REG_SZ COM1
COM2 REG_SZ COM2
COM3 REG_SZ COM3
COM10 REG_SZ COM10
Czasem jak odpowiednio zmienię numery portów w komputerze lokalnym to na liście dostaję np dwukrotny wpis typu:
\Device\Serial0 REG_SZ COM1
COM1 REG_SZ COM1

Próbowałem sprawdzać te porty programem MTTTY ale zawsze dostaję komunikat 'Error 2 :CreateFile'
z wyjątkiem COM1 bo to lokalny port serwera z którym się łączę.

W związku z przedstawionym problemem mam następujące pytania :

  • czy szukam informacji w dobrym kluczu rejestru? a jeżeli nie to w którym miejscu szukać ?
  • czy program MTTTY jest dobry do tego typu testów ?

W jaki sposób określić nazwy portów lokalnej maszyny udostępnionych w sesji terminalowej ( podobny problem dotyczy drukarek) ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

PS. Znajomy podpoiedział mi, że porty w trybie terminalowym nazywają się jakoś inaczej coś w stylu TS003 czy to prawda?
Czy istnieje sposób aby program ustalł sam listę nazw wszystkich urządzeń transmisji szeregowej dostępnych w systemie?

0
Tomasz Białek napisał(a)

Sesja terminalowa WinSerwer2003 (Zdalny pulpit WinXP profesional)
Nawiązuję połączenie,ustawiam dostęp do zasobów lokalnych komputera, z którego wykonuję połączenie i pojawia się problem jaki numer portu COM ustawić w aplikacji.
Sprawdzam w rejestrach systemowych HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\SERIALCOMM
i widzę: (Domyślna) REG_SZ (Domyślna)
COM1 REG_SZ COM1
COM2 REG_SZ COM2
COM3 REG_SZ COM3
COM10 REG_SZ COM10
Czasem jak odpowiednio zmienię numery portów w komputerze lokalnym to na liście dostaję np dwukrotny wpis typu:
\Device\Serial0 REG_SZ COM1
COM1 REG_SZ COM1

Próbowałem sprawdzać te porty programem MTTTY ale zawsze dostaję komunikat 'Error 2 :CreateFile'
z wyjątkiem COM1 bo to lokalny port serwera z którym się łączę.

W związku z przedstawionym problemem mam następujące pytania :

  • czy szukam informacji w dobrym kluczu rejestru? a jeżeli nie to w którym miejscu szukać ?
  • czy program MTTTY jest dobry do tego typu testów ?

W jaki sposób określić nazwy portów lokalnej maszyny udostępnionych w sesji terminalowej ( podobny problem dotyczy drukarek) ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

PS. Znajomy podpoiedział mi, że porty w trybie terminalowym nazywają się jakoś inaczej coś w stylu TS003 czy to prawda?
Czy istnieje sposób aby program ustalł sam listę nazw wszystkich urządzeń transmisji szeregowej dostępnych w systemie?

W TerminalSerwerach sprawa ma się nieco gorzej niż na zwykłym kompie.

  1. Po podłaczeniu się z XP do TerminalSerwera Twój komp dostaje tylko obrazki o sesji na serwerze
  2. Nazwy portów w Sesjach Terminalowych są raczej dowolne podstawa to adres IP.
  3. Konfiguracja np drukarki odbywa się przez adres IP pod warunkiem , że user ją udostępnił
  4. W dużych firmach używa się printserverów podajesz adres IP i instalujesz odpowiednią drukarkę w XP
    Sesja terminalowa pobiera wszystkie urządzenia z twojego kompa i dostosowuje do wymagan Sesji.

TerminalSerwer to zupełnie inna zabawka jak XP ma dużo więcej ciekawych RZeczy, chociażby wielu do kikudziesięciu a nawet set usersów :-).
Wszyscy macie system otwarty na jednym serwerze. komunikacja jest banalnie prosta.

0

No dobrze, ale niewiele z tego wynika.

W ramach rozszerzenia informacji dodam , że posiadam dostęp do aplikacji która pozwala korzystać z portów lokalnej maszyny w czasie pracy w trybie terminalowym na Windows Serwer 2003 jak i w Zdalnym Pulpicie WinXP Prof. Aplikacja ta między innymi sprawdza obecność urządzenia na portach RS (czytnik kart tacho kierowców TIR'ów) odpytując po kolei wszystkie dostępne porty komendą AT#10#13, a następnie sprawdzając nazwę i i frimware urządzenia na tych portach na których była odpowiedź OK#10#13.

Pytanie jest bardzo proste - jak ustalić listę wszystkich dostępnych i aktywnych portów RS w systemie ?

Z powazaniem
Tomasz Białek

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1