Odtwarzacz avi

0

Jak zmusić delphi żeby można było odtworzyć film .avi w domyślnym odtwarzaczu systemowym np.: Vplayer lub AllPlayer ?
[email protected]

0

FAQ!
(ShellExecute)

[dopisek]
e?

Tak trudno zajrzeć do FAQ? Mowiłeś o Delphi, a nie ogólnie o obsłudze komputera i... korzystaniu z głowy. :-PNie bez powodu rozpisałem się w wątku http://4programmers.net/Forum/viewtopic.html?id=39079

0

Sorry że uraziłem twoją ambicje tak banalnym pytaniem, ale dopiero stawiam pierwsze kroki w delphi a próbuje stworzyć autoruna do filmów.

0

Do Szymek.
Dzięki za podpowiedź i przepraszam za poprzedni tekst na temat ambicji, ale pierwsze, co mi się rzuciło w oczy to był twój podpis i sądziłem, że to jest jakaś aluzja do mnie. Dopiero później przeczytałem o ‘ShellExecute’. I to działa tylko, że potrzebowałbym odtworzyć dowolny plik avi bez podania pełnej nazwy tylko samo rozszerzenie. [cya]

0

hmmm to program ma sobie sam znaleŹć plik, czy jak? bo ja nie rozumiem, jak nie podajesz nazwy to skad ma wiedzieć co odtwarzać.
Chyba, że chodzi Ci o zmienną to wtedy robisz tak:

Var NazwaPliku:String;
{...}
ShellExecute(Self.handle,'open',PChar(NazwaPliku),Nil,Nil,SW_SHOW);
0

Oprócz tego, możesz wykorzystać w programie parametry. I wtedy w autorun.inf masz [run] autorun.exe film.avi (chyba tak się w autorunie padaje, nie chce mi się sprawdzać; zakładając, że program nazywa się autorun.exe, a film film.avi). Założyłem tutaj, że autorun do filmów, znaczy program, który po włożeniu płytki do CD-ROMU uruchomi film, pod warunkiem, że masz włączone autoodtwarzanie. Jak zrobić program z paramietrami? Znajdziesz na pewno w FAQ albo Artykułach. Myślę, że to rozwiąże problem...

0

Założenia programu są takie:
Wrzucam na płytę CD: ten program, jakiś film avi, ze dwa kodeki A-V, plakat i opis filmu.
I teraz chodzi oto, aby nie trzeba było za każdym razem zmieniać nazwy filmu np. na „Film.avi”,
tylko żeby po kliknięciu play program uruchamiał pierwszy z brzegu plik z rozszerzeniem ‘.avi’.

0

mozesz odczytaywac nazwe filmu, albo findfirst, albo zmieniasz nazwe filmu i plyty na takie same i wtedy czytasz nazwe plyty albo po prostu zapisujesz nazwe filmu (i napisaow) do pliku informacyjnego z playerem.

0

Nie zrozumiałeś o co mi chodziło (ten post z parametrami to ja napisałem, tyle że niezalogowany byłem). Chodzi o to, że tworzysz sobie program wykorzystujący parametry i w autorun.inf podajesz nazwę swojego programu i w parametrze nazwę filmu. To pozwoli ci mieć jeden program, a przy nagrywaniu filmu na płytkę modyfikujesz tylko plik autorun.inf wpisując nazwę avi'ka wgrywanego na płytkę do parametru programu. Wtedy stanie się to co chcesz: po wrzuceniu płytki do CD-ROM'u odpala ci ten film, którego nazwę podałeś w pliku autorun.inf

0

Dzięki wszystkim za podpowiedź!!!
Za radą Adama wpisałem tytuł filmu do pliku z opisem następnie użyłem procedury:
ShellExecute(Self.handle,'open',PChar(Memo1.Lines[0]+'.avi'),nil,nil,SW_SHOW);
I teraz wszystko działa. [jupi]

Ale mam nowe pytanie, czytałem o wyciąganiu ID3 Tagów z MP3. Lecz nigdzie nie widziałem jak można wyciągnąć z pliku avi, informacje o użytych kodekach audio i video?

0

Z gury przepraszam za błędy :-[ Użyj kontorli ActiveX zainstaluj do niej komponent udostempniony przez MS po wrzuceniu go na formę przejmie wygląd Odtwarzacz mutimedialnego "windows media palayer 2"

0

Aby odczytać parametry pliku AVI, użyj unitu JMultimedia.pas, który jest gdzieś w kodach źródłowych na tej stronie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1