Gdzie mogę zamiescić w serwisie 4p. przydatny program napisany dla lazarusa

1

Piszę program w Lazarusie, gdzie w mojej ocenie przyda się użytkownikom, którzy chcą skompilować kod ze starszych wersji Delphi w szczególności d6 i d7 i dokonać kompilacji w Lazarusie.

Co ten program potrafi?

  1. Wymiar okien w przenoszeniu kodu jest zachowany tak jak w Delphi.
    Język okien jest dokładnie taki jak w delphi bez żadnych "krzaczków" dotyczy to plików dfm i pas. Dodatkowo okno można wyświetlić :-)
  2. Program sam przerobi pliki pas i dfm tak, aby były pod kapitulację Lazarusa.
  3. Zamienia w plikach dfm i pas np. TRichEdit na TRichMemo, TApplicationEvents na TApplicationProperties itp.
  4. Tworzy pliki lpr i lpi.
  5. Przed jakąkolwiek zmianą tworzy kopię zapasową raz tworzy folder i druga wersja to pakuje do pliku rar lub 7z.

Po co ten program? Otóż sam potrzebowałem tego. Program umieszczamy w katalogu gdzie znajduje się Nasz projekt napisany w Delphi.

1

Forum to raczej nie miejsce na udostępnianie takich tooli.
Wrzuć na GitHub tak jak to robią cywilizowani ludzie.
Dodaj unit testy, CI.
Masz tam możliwość śledzenia zmian / zgłoszeń / bugów. Całkiem przydatne.

Tu ew. wrzuć linka.

BTW, @furious programming dodałbyś wątek z przydatnymi linkami, np. https://github.com/Fr0sT-Brutal/awesome-pascal

2

Mam nadzieję że to konsolowa apka? Bo jak GUI, to nikt tego nie użyje nigdy.

0
vpiotr napisał(a):

@TomRiddle: dziwne, mojej apki (a właściwie funkcji) jakoś używali, a była w GUI:
https://stackoverflow.com/questions/8671119/gexperts-replace-components-expert-doesnt-replace-the-text-in-the-form-file

Thanks for cherry-picking.

To może się źle wyraziłem - miałem na myśli to, że audience i popularność programu najpewniej byłaby większa gdyby apka oferowała CLI.

1
vpiotr napisał(a):

@TomRiddle: Zależy od community.

W C++ miałbyś rację.
W Delphi / Pascal z tego co wiem ludzie wolą klikać i np. dla mnie konfiguracja takiej mapy propertiesów jak w podanym przeze mnie linku w jakimś pliku konfiguracyjnym (np. XML) była by skutecznie zniechęcająca.

Co za dychotomia.

No przecież nie chodzi mi o to żeby usunąć GUI, tylko żeby dodać CLI. Mogą być dwa.

Mariusz Bruniewski napisał(a):

Po co w konsoli chcesz widzieć i mieć możliwość co apka robi. Prawda? Czy masz zaufanie do plików np. *.bat?

Chodzi o to, że jeśli zmiana jest prosta, np chciałbym tylko jeden plik skonwertować, to chaciałbym odpalić coś takiego

mariusz.exe --to-lazarus my_file.pas

i tyle. Szybciej to napiszę z pamięci niż wyklikam.

Drugą sprawą jest to, że jeśli masz interfejs CLI, to masz możliwość uruchomienia tego we wszelkich toolach, np na Dockerze (bo tam właściwie działają tylko CLI). Z GUI nie masz takiej opcji. Owszem, możesz w ramach programu jakoś to uprościć, ale moim zdaniem fajnie byłoby żeby dało się coś takiego łatwo odpalić np z dockera.

Bo jak ta apka teraz ma tylko GUI, to ja nie widzę żadnej możliwości żeby to odpalić w Dockerze.

0

Przeczytałem Wasze komentarze mi nie chodzi o ocenie mojego kodu oraz nie chce się nim dzielić, lecz chce zamieścić plik w postaci exe, który dokona za Was zmian przekładając kod z d6 czy d7. Wyobraź sobie, że masz kilka projektów z kilkoma unitami. Program sam to zmieni dokładnie. Bez jakiejkolwiek awaryjności. Na końcu otrzymasz log w postaci zmian w projekcie w pliku txt. To tyle.

0

Rozumiem że to będzie działać lepiej niż ten konwerter w Lazarusie?

5

Jeśli chcesz podyskutować na temat funkcjonalności programu oraz na temat kodu źródłowego, to załóż normalny wątek, podaj link do repo lub załącznik z programem (jeśli repo nie używasz) i się będzie dyskutowało. Jeśli nie chcesz dyskutować o kodzie, a jedynie zaczerpnąć opinii na jego temat, to załóż wątek w kategorii Oceny i recenzje. A jeśli w ogóle nie chesz o niczym dyskutować, a jedynie gotowca wrzucić, to wrzuć go do Gotowce.

0

Oczywiście, że wrzucę tylko będzie skompresowany w rar..bo coyote nie przyzwala na dołączanie plików typu exe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1