Jak zamieścić obrazek z pliku w przeglądarce

0

Jak zamieścić obrazek z pliku w przeglądarce bazy danych w ten sposób żeby przy zmianie aktywnego rekordu zmieniał się też obrazek przypisany do danego rekordu?? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam

0

Nacisnąć na rekord to się nie da, rekord to struktura w pamięci. Czy w rekordzie masz zapisany adres pliku? jeśli tak, to Image.Bitmap.LoadFromFile(nazwapliku);

0

Ale w przeglądarce DBGrid po uruchomieniu wybierasz sobie który rekord jest aktywny (pojawia się taki czarny trójkącik obok pierwszej kolumny) i ja chcę tak zrobić żeby przy zmianie aktywnego rekordu zmieniał się też obrazek przypisany do tego rekordu

0

OK, dobra, ale czy ścieżka obrazka jet wpisana w bazie czy na jakiejś podstawie "wnioskowana" przez sam program?

0

W programie napisalem tak:

if Table1.FieldByName('Nr').DisplayText'' then
begin
Table1.Edit;
DBImage1.Picture.LoadFromFile('M'+Table1.FieldByName('Nr').DisplayText+'.bmp');

i program dobiera obrazki w ten sposób że do danego rekordu wstawia obrazek o nazwie M*.bmp gdzie * to numer rekordu

0

I nie działa? Dziwne. Może DBImage1.Picture.Bitmap.LoadFromFile?

0

Teraz ja źle napisałem :) te komendy mam napisane w przycisku który wczytuje te obrazki ale jaki komponent zastosować i jakie komendy żeby wyświetlić te obrazki w przeglądarce i żeby się zmieniały razem ze zmianą aktywnego rekordu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1