Dyskusja - Nowe opcje w 4p.

0

Tak więc chciałbym zacząć od tego, że na trac nie mamy forum a część rzeczy nie nadaje się do listy todo, więc nie warto tego zaśmiecać.

  1. Przeglądając panel admina znalazłem coś co można by było poprawić.
    http://dev.4programmers.net/adm/Ban/Submit <- Moja propozycja to dodanie "Permanentny-Ban", który nigdy nie wygaśnie.

  2. Druga opcja to "Zakres IP", chodzi oto, aby można było powiedzmy z panelu admina zablokować np. zakres adresów IP, albo host.

  3. Z tego co widzę obecnie wyłączanie modułów skutkuje usunięciem ich bazy z MYSQL. Proponuję aby można było wyłączyć moduł, bez odinstalowania go, jak również odinstalowanie.

  4. "Portal Offline" - Sposób wewnętrzny kontrolera na wyłączenie serwisu, np. po wykryciu jakiejś poważnej luki, celem jej aktualizacji. Tylko grupa Admin mogła by mieć dostęp w tym czasie do strony, a reszta przyjazny komunikat z informacja dlaczego.

Jeśli macie jakieś pomysły piszcie, może w ten sposób przyspieszymy działania i wcześniej nowe 4p.net będzie dostępne.

0

Bardzo dobre pomysly. Nie wiem czemu uwazasz, ze nie warto ich dodawac do TODO? ;) A noz sie ktos podejmie i po przypisaniu do deweloepra bedzie wiadomo kto co robi (zeby nie bylo sytuacji w ktorej dwie osoby robia to samo).

BTW: zmienilem Ci uprawnienia, mozesz edytowac tickety, przypisywac... hmm... nie wem czy dobrze, czy czegos jeszcze brakuje?

  1. Druga opcja to "Zakres IP", chodzi oto, aby można było powiedzmy z panelu admina zablokować np. zakres adresów IP, albo host.

To jest. Powinno dzialac. Ale nie testowalem ;) Mozna stosowac wyrazenia regularne obslugiwane przez MySQL. Zobacz ban.model.php.
A jezeli o tym mowa, to o jednej rzeczy zapomnialem: bo zbanowaniu usera, system powinien sprawdzic, czy takowego nie ma aktualnie zalogowanego. Tzn. jezeli banujemy dany IP, system sprawdza czy ktos o takim IP jest online. Jezeli tak - kasuje go z coyote_session. Dlaczego? Bo sprawdzenie czy dany user jest zbanowany nastepuje w momencie tworzenia sesji, w metodzie create() w user.class.php. Tak wiec jezeli mamy do czynienia ze spam botem to moze troche potrwac zanim sesja wygasnie i wykona sie metoda create(), a nie update().

0

co do wyglądu to ładnie by było gdyby nie było tego co teraz na stronie głównej, czyli lekkiego rozłażenia się klocków, się znaczy np na 1440x900 już dość mocno ucieka w prawo klocek z Katalogiem przez co jest dziura pomiędzy listą ostatnich artykułów a katalogiem oraz mniejsza dziura na prawo od listy ostatnich tematów, w dodatku nazwy tematów są poskracane choć jest dużo miejsca dla nich =]

0

Adamie, wiesz, nie wszystko się zapewne nadaje na dobry pomysł, więc myślę, że warto jest takie rzeczy obgadać. Stąd ten temat.

0

@PTwr: Twoj post raczej bardziej pasuje tutaj :)

0

Forum:

I. Po edycji postu temat powinien zostać oznaczony jako nowy. Często wyedytowane posty (z ważną informacją np.) zostają pominięte, co prowadzi np. do dublowania postu dla zwrócenia uwagi.

II. Często w pierwszym poście jest np. poradnik, how to etc. Powinna być możliwość przyklejenia pierwszego postu. Tłumaczę, na każdej stronie tematu 1-wszy post byłby na samej górze (może tylko skrót ?), a po jakimś odstępie dalsza dyskusja.

PA:

I. Możliwość obserwowania użytkownika. Np. zrobił coś nie tak bądź mamy podejżenia, że ma dwa konta, etc. Chodzi mi o szczegółowy log adresów ip, działań, czasy logowań itp. tak by potem można było porównać z innym użytkownikiem.

Wiki

I. O ile będzie to system wiki otwarty dla użytkowników, przydałaby się opcja zablokowania jakiegoś arta przed edycją.

Na razie to wszystko ;)

0
Adam Boduch napisał(a)

A jezeli o tym mowa, to o jednej rzeczy zapomnialem: bo zbanowaniu usera, system powinien sprawdzic, czy takowego nie ma aktualnie zalogowanego. Tzn. jezeli banujemy dany IP, system sprawdza czy ktos o takim IP jest online. Jezeli tak - kasuje go z coyote_session. Dlaczego? Bo sprawdzenie czy dany user jest zbanowany nastepuje w momencie tworzenia sesji, w metodzie create() w user.class.php. Tak wiec jezeli mamy do czynienia ze spam botem to moze troche potrwac zanim sesja wygasnie i wykona sie metoda create(), a nie update().

http://4programmers.net/trac/coyote/changeset/2360 <- już jest.

0

Niedokladnie o to mi chodzilo. Bardziej o wywalanie usera z serwisu (wylogowanie go na sile z coyote_session) w momencie nalozenia bana z poziomu panelu administracyjnego. Wszystko dlatego, iz IMO nie ma sensu sprawdzania, czy user jest zbanowany za kazdym razem (czyli kazde odswiezenie strony +1 zapytanie do bazy) -- wystarczy raz, w momencie, w ktorym wchodzi na strone po raz pierwszy.

0

Hmm, coś w tym jest . Choć prawdę mówiąc nie pomyślałem o tak prostym rozwiązaniu. Zaraz to przywrócę.

0

Przydałby się automat linkujący do Wikipedii. Coś w stylu:
http://www.cristianofino.net/post/Wikipedia-Autolink-plugin-anche-per-WordPress.aspx

0
Koziołek napisał(a)

Przydałby się automat linkujący do Wikipedii. Coś w stylu:
http://www.cristianofino.net/post/Wikipedia-Autolink-plugin-anche-per-WordPress.aspx

Dodalem ticket: http://4programmers.net/trac/coyote/ticket/38

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1