Pytanko dot. Lazarusa

0

Na początek drobne wytłumaczenie - umieszczam ten post w dziale Delphi/Pascal, gdyż Lazarus jest wzorowany właśnie na Delphi/Pascalu. A teraz do rzeczy...
Właśnie ściągnałem Lazarusa pod win w wersji 0.9.2 beta i ... jestem mile zaskoczony. Spotykałem się już z różnymi projektami próbującymi w rozmaity sposób naśladować Delphi i zazwyczaj zniechęcałem się do nich w trakcie instalacji lub chwilę po uruchomieniu. Natomiast Lazar pomimo mojego początkowego sceptycyzmu przeszedł moje najśmielsze oczekiwania (przynajmniej jak na razie, bo obcuję z nim jakieś 15 min. ;)). Cecha jego, która mnie przede wszystkim zaskoczyła to to, że DZIAŁA - to naprawdę dużo.

Zauważyłem, że są tam komponenty bazodanowe takie jak TDBGrid, TDBNavigator, TDataSource, itp... natomiast nie ma czegoś takiego jak TTable lub czegoś innego pozwalającego podać źródło danych. Co więc mogę zrobić, aby podłączyć bazę np w Paradoksie doprogramu? - w Delphi podawałem plik bazy we właściwości TableName komponentu TTable.
Drugie moje pytanko - czy są dostępne jakieś komponenty do tego środowiska poza oryginalnymi znajdującymi się na stronie macierzystej Lazara? Interesuje mnie coś na kształt Indy.
Z góry dzięki za pomoc.

0

Co do baz danych: niestety nie wiem. Natomiast jak chodzi o komponenty: tak. Istnieje projekt tłumaczenia Indy na Lazarusa, jednak ostatnia wersja, którą ściągnąłem nie działała. Do obsługi różnych protokołów sieciowych sprawdza się jednak Synapse, który bezproblemowo zainstalowałem w Lazarusie. No i to tyle.

0

OK, a jak się instaluje synapsa, bo nie ma tutaj pakietów jak w delphi, tylko źródło - chyba że można to wykorzystać jedynie jako bibliotekę, a nie jako komponent?

0

Zainstalować się jakoś da, ale szczerze mówiąc nawet tego nie robiłem. Ja używam tego jak zwykłych modułów a klasy do poszczególnych połączeń tworzę dynamicznie. Jest to dla mnie wygodniejsze, a że nie są to komponenty wizualne to nie ma wiele więcej zachodu. Po prostu wrzucasz do uses, deklarujesz sobie zmienną typu przykładowo THTTPSend i potem dajesz HTTPSend:=THTTPSend.Create; i oczywiście na końcu HTTPSend.Free; To tyle.

0

Witam! Ja mam pytanko odnosnie skonfigurania lazarusa pisze w tym wątku bo nie <ort>chce </ort>zaczyna nowego bo słyszałem że taki topic już gdzieś się pojawił lecz nie mogę go <ort>znaleŹć</ort>. Z góry dziękuje za odpowiedz :)

No teraz jestem już zalogowany więc jeszcze sprecyzuje pytanie chodzi mi oto aby tak skonfigurować lazerusa aby piliki które kompiluje nie były aż tak ort!. Z góry Dzieki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Yandex