Równanie matematyczne jako string.

0

Chciałbym wczytać równanie matematyczne wpisane przez użytkownika z klawiatury.
Czy istnieją jakieś gotowe rozwiązania do rozbicia takiego stringa aby potem móc wyliczyć równanie? W równaniu będzie tylko jedna niewiadoma, mogę nałożyć ograniczenie że ma być to znak 'x', ale w równaniach będą też funkcje trygonometryczne.

0

Chodzi ci o analityczne rozwiązanie równania (obliczenia x)? W ogólnym przypadku nie da się.

0

Chcę wykorzystać równanie w metodzie bisekcji.
http://eff10.internetdsl.tpnet.pl/programowanie/mz_fun/pages/bisection.htm
Tylko nie wiem jak je rozbić.

0

Przyda się CalcExpress.

an interpreter for quick and easy evaluation of mathematical expressions.

0
pelsta napisał(a):

Przyda się CalcExpress.

an interpreter for quick and easy evaluation of mathematical expressions.

Masz może gdzieś manuala, albo przykład jak używać tego CalcExpress? Nie mogę sobie z nim poradzić :(

0

Prosty przykład

  CalcExpress1.Variables.Clear;
  CalcExpress1.Variables.Add('x');
  CalcExpress1.Variables.Add('pi');
  CalcExpress1.Formula:='2*x+sin(x/180*pi)';
  wynik:=CalcExpress1.Calc([30,pi]);//60.5

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1