std::cout i string.

0

Witam mam problem z wypisaniem stringa na pomocą std::string mianowicie.
W pliku z klasą jest string nazwa do którego przypisuje wartość funkcją. A fragment który wygląda tak:

cout << "Nazwa - " << nazwa << endl; 

Wywalą błąd przy drugim " << " jeżeli nie mam umieszczone w pliku biblioteki:
sstream.
Dlaczego? I jak można to zmienić czy trzeba umieszczać tą biblioteke do wypisywania stringów i koniec?

0

"Pics or it didn't happen"
Bo to co napisałes to jakiś bełkot. Gdzie Rzym, gdzie Krym...
Pokaż więcej tego twojego kodu.

0

Proszę bardzo:

#include <iostream>
using namespace std;
class bankomat
{

	string nazwa;

public:


	void zapamietaj_nazwe(string dane)
	{
		nazwa = dane;
	}


	void wypisz_nazwe()
	{
		cout << "Nazwa - " << nazwa << endl;
	}


};
int main()
{
	bankomat user1;


	string nazwa;
	cout << "Podaj imie i nazwisko: ";
	getline(cin,nazwa,'\n');


	user1.zapamietaj_nazwe(nazwa);

	user1.wypisz_nazwe();

	system("pause");

} 
1

Po prostu załącz plik <string>.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1