Virtual TreeView - Styl sbTriangle nie funkcjonuje

0

Witam
Cwiczę wykorzystywanie Virtual TreeView. Wszystko działa dobrze za wyjątkiem zmiany wyglądu guzika otwierającego drzewo.
Standardowo jest to sybol "+" lub można go zmienić na symbol trójkąta zmieniając ButtoStylne na bsTriangle. I tak się dzieje w samplach, ale niestety nie w mojej aplikacji.
Co ustaliłem:

  1. przekompilowane sample działają bez zarzutu
  2. przeanalizowałem kod sampli i niestety nie widzę niczego co by mogło włączać lub wyłączać mozliwość zmiany stylu
  3. prześledziłem w module Virtual Tree View działanie flagi bsTriangle -powinna się narysować

oto program na którym testowałem Visual TreeView:

  • na formię bez żadnych zmian przełaczników wstawiam komponent TVirtualStringTee
  • dodaje do niego obsługę zdażeń:

PDane=^TDane;
TDane =record
nazwa:string;
end;

procedure TForm1.VTGetNodeDataSize(Sender: TBaseVirtualTree;
var NodeDataSize: Integer);
begin
NodeDataSize:=SizeOf(TDane);
end;

procedure TForm1.VTGetText(Sender: TBaseVirtualTree; Node: PVirtualNode;
Column: TColumnIndex; TextType: TVSTTextType; var CellText: WideString);
var bDane:PDane;
begin
bDane:=VT.GetNodeData(Node);
CellText:=bDane.nazwa;
end;

a przez naciśniecie guzika ma zostać utworzone drzewo i zmieniony wygląd gałęzi:

procedure TForm1.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var bDane:PDane;
bNode:PVirtualNode;
begin
VT.BeginUpdate;
bNode:=VT.AddChild(nil);
bDane:=VT.GetNodeData(bNode);
bDane.nazwa:='Glowny';
bNode:=VT.AddChild(bNode);
bDane:=VT.GetNodeData(bNode);
bDane.nazwa:='Potomny:'+IntToStr(VT.RootNodeCount);
VT.EndUpdate;

VT.ButtonStyle:=bsTriangle;
VT.Repaint;
Repaint;
end;

Naciśnięcie BitBtn1 buduje poprawnie drzewo ale niestety nie reaguje na zmianę flagi.

Czy ktoś może wie dlaczego to nie działa [!!!] ?

0

hihi sam napisałem i sam sobie odpowiem
Problemem jest włączony tryb korzystania ze "skórek" windows'a wystarczy ustawić toThemeAdware na False i już.
TreeOptions->PaintOptions

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1