Fast-Report podanie tytułu raportu w kodzie

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-09 07:57
0

Przesiadam się właśnie z QuickReport na Fast-Report. Mam w związku z tym mały problem. W Quick Report miałem gotowy raport i przy jego wywołaniu mogłem dynamicznie zmieniać np Tytuł raportu mniej więcej tak:
frmRaport.QRLbRaport.Caption:='Raport 1';
frmRaport.Preview;
Chodzi o to że format raportu jest uniwersalny i tytuł się zmienia w zależności od tego w jakiej opcji w programie jest uruchomiony. A jak to można zrobić w Fast-Report v.4 ?


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 11:18
Sir Daban
0

Nie wiam jak w 4, ale w FR3 możesz użyć DM.frxReport1.FindObject(). Jeśli znasz nazwę to możesz odszukać obiet, rzutowaś go poprzez as (np. na memo) i podmienic tekst

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 11:50
0

Jak się nie uda z twoim problemem to w ostateczności może spróbujesz Rave Reports 5?
Swietne!
imieniny

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 12:17
0

oj chłopaki, chłopaki. Nieważne, że nie na temat ale jest...

Przecież masz frxReport.ReportOptions.Name - wystarczy trochę sobie w OI popatrzeć


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 14:23
Sir Daban
0

Twoja metoda zmienia nazwę okna w którym wyświetlany jest raport, moja pozwala na zmianę zawartości wewnatrz obiektu, np. memo3. Po prostu robią co innego.
Ponieważ chętnię uczę od osób cośpotrafiących, to pytanko: Czy znasz jakieś prostsze sposoby na generowanie nowych obiektów (np. dołożenie memo), oraz dostęp i zmiany zawartości już istniejących? Wiem, że mozna poszaleć w OnBeforePrint.
Niedługo będę robił dynamiczne raporty i chciałbym zrobić to wydajniej niż zrobiłem to jakiśrok temu (podmiany w XMLu).

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 15:11
0

Daban ale pytanie było o zmianę nazwy a nie o grzebanie w raporcie

a odpowiadając na Twoje pytanie to albo oskryptujesz sobie sam raport albo z poziomu Delphi tak jak już pisałeś. BTW przyjrzyj się możliwością wbudowanego interpretera pascala bo ma naprawdę duże możliwości


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0