Po co osobne działy "JavaScript" i "Webmastering"

4

Po co jest podział działów na "javascript" i "webmastering"? W obu pojawiają się prawie wyłącznie wątki odnośnie javascriptu, ludzie wybierają je niemal losowo. 90% wątków w dziale webmastering ma tag javascript, pozostałe 10% też dotyczy javascriptu ale nie mają tego tagu.
Czasem trafia się wątek dotyczący samego HTMLa czy CSS lub hostingu ale są to tak rzadkie i mniejszościowe wątki że nie zasługują na własny dział. Jakiekolwiek pytania o "webmastering" w innych niż js językach pojawiają się w działach dotyczących tych języków.

Jaki jest sens istnienia tych działów osobno poza bałaganem i chaosem?

W dodatku jak przejdzie się na ostatnią stronę działu "Webmastering" to jest tam jakiś totalny miszmasz - pytania o javę, delphi, windowsa, licencje, c++, bazy danych, powołania do wojska - wygląda jakby ten dział powstał z działu off-topic

6

Moim zdaniem, dwa działy mają sens. Od czasu do czasu ja sam zadaję pytanie i zawsze jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, gdzie napisać:

  1. Webmastering - wyświetlanie i renderowanie HTML, style CSS, układy strony, pliki HTML, CSS, grafika.
  2. JavaScript - zagadnienia dotyczące samego języka JavaScript i skryptów JS w przeglądarce, np. Worker, moduły itp.

Jak dotąd, nigdy nie miałem dylematu, który dział lepiej pasuje do mojego zagadnienia. Moim zdaniem, dylemat pojawia się wtedy, gdy rozważane zagadnienie jest kompleksowe i związane jednocześnie z JavaScript jako takim, i z wyświetlaniem, renderowaniem HTML+CSS. Jak piszę pytanie, to skupiam się na konkretnym elemencie projektu, z którym mam problem i ograniczam towarzyszący kod do minimum, choć w każdym przypadku minimalny kod (taki, żeby ktoś inny mógł go uruchomić) to plik HTML ze skryptem JavaScript, bądź bez skryptu.

Hosting, czyli wybór firmy serwerowej lub konfiguracja serwera, to coś jeszcze innego i żaden z tych dwóch działów nie pasuje, najbardziej pasuje chyba Off-topc, ponieważ problem dotyczący samego hostingu raczej rzadko się pojawia.

3
andrzejlisek napisał(a):

Moim zdaniem, dwa działy mają sens. Od czasu do czasu ja sam zadaję pytanie i zawsze jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, gdzie napisać:

  1. Webmastering - wyświetlanie i renderowanie HTML, style CSS, układy strony, pliki HTML, CSS, grafika.
  2. JavaScript - zagadnienia dotyczące samego języka JavaScript i skryptów JS w przeglądarce, np. Worker, moduły itp.

No ty być może nie, ale praktycznie wszystkie tematy w dziale webmastering dotyczą teraz javascriptu. Gdyby je usunąć to nic by tam nie zostało

Znalazłem temat dotyczący wydzielenia javascript od webmasteringu Dział JavaScript na forum
Wtedy głównym tematem w tym dziale było pozycjonowanie divów. W czasach gdzie javascript jeszcze tak naprawdę raczkował i tworzyło się jeszcze nowe aplikacje desktopowe

Czasy się zmieniły na tyle, że powstały flexboxy, frameworki UI, już nikt nie pyta "jak zrobić layout na 3 kolumny" czy "jak wyśrodkować diva". W ogóle mało kto pyta o HTML czy CSS.
Poza tym już w 2016 roku ludzie mówili że słowo "webmastering" jest przestarzałe. Dosłownie nikt już nie używa tego terminu https://trends.google.com/trends/explore?date=all&q=webmaster&hl=pl

1
obscurity napisał(a):

Dosłownie nikt już nie używa tego terminu https://trends.google.com/trends/explore?date=all&q=webmaster&hl=pl

Widać, że nie jestem z tym "na bieżąco". W takim razie, jak nazywa się zagadnienie związane z wyświetlaniem HTML, układami, dobieraniem treści do wyświetlania, layout, UX i w ogóle wytwarzanie suchej, statycznej treści bez skryptu (czego raczej się już nie robi, ale chodzi o efekt końcowy)? Jak się nazywa osoba, która się tym zajmuje, skoro nie mówi się już "webmaster"? Taka osoba byłaby odpowiedzialna za układ strony, żeby był przyjazdy dla użytkownika, abo też wymyślić w czystym HTML obraz, który będzie podobny do grafiki namalowanej w paincie (lub w trochę lepszym programie, ale bez znajomości HTML/CSS) i zaakceptowanej przez klienta?

4
andrzejlisek napisał(a):

Moim zdaniem, dwa działy mają sens. Od czasu do czasu ja sam zadaję pytanie i zawsze jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, gdzie napisać:

  1. Webmastering - wyświetlanie i renderowanie HTML, style CSS, układy strony, pliki HTML, CSS, grafika.
  2. JavaScript - zagadnienia dotyczące samego języka JavaScript i skryptów JS w przeglądarce, np. Worker, moduły itp.

Jak dotąd, nigdy nie miałem dylematu, który dział lepiej pasuje do mojego zagadnienia. Moim zdaniem, dylemat pojawia się wtedy, gdy rozważane zagadnienie jest kompleksowe i związane jednocześnie z JavaScript jako takim, i z wyświetlaniem, renderowaniem HTML+CSS. Jak piszę pytanie, to skupiam się na konkretnym elemencie projektu, z którym mam problem i ograniczam towarzyszący kod do minimum, choć w każdym przypadku minimalny kod (taki, żeby ktoś inny mógł go uruchomić) to plik HTML ze skryptem JavaScript, bądź bez skryptu.

Hosting, czyli wybór firmy serwerowej lub konfiguracja serwera, to coś jeszcze innego i żaden z tych dwóch działów nie pasuje, najbardziej pasuje chyba Off-topc, ponieważ problem dotyczący samego hostingu raczej rzadko się pojawia.

Jest dokładnie tak jak pisze @andrzejlisek

  • Dział Webmastering odnosi się do wytwarzania witryn i stron internetowych, nie ważne w jakiej technologii, a więc: HTML, css, scss, również JavaScript, flex/grid, react, angular, vue, next, również szablony, figma, projekty, template'y, jquery, bootstrap, tailwind, webpack, webassembly, web componenty.
  • Dział JavaScript odnosi się do języka programowania JavaScript, pytań specyficznych o język: arraye, obiekty, prototypy, jest, testy, express, socket.io, node, algorytmy w JavaScript, klasy, moduły, es6.

Nie wszystko w webówce dotyczy JS'a, i nie wszystko w JS dotyczy webówki.

obscurity napisał(a):

W dodatku jak przejdzie się na ostatnią stronę działu "Webmastering" to jest tam jakiś totalny miszmasz - pytania o javę, delphi, windowsa, licencje, c++, bazy danych, powołania do wojska - wygląda jakby ten dział powstał z działu off-topic

Jeśli uważasz, że jakiś temat znajduje się w nieodpowiednim dziale, to kliknij przycisk "Zgłoś" i wybierze powód "Nieprawidłowa kategoria".

1
Riddle napisał(a):

Jeśli uważasz, że jakiś temat znajduje się w nieodpowiednim dziale, to kliknij przycisk "Zgłoś" i wybierze powód "Nieprawidłowa kategoria".

No problem też taki że bardzo wiele wątków było poprawnie w dziale "Javascript" i przeniosłeś je do webmastering, moim zdaniem zupełnie bez sensu

Weźmy pierwsze 10 wątków:

Jak wywołać funkcję z tagów script? - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Jak zoptymalizować początkowe uruchomienie strony? - temat o javascriptowy framework, dyskusyjne w którym dziale, przeniesiony przez Riddle z javascript
Jak dodac menu pojawiajace sie na hover - temat o javascript, utworzony w dziale webmastering bo autor nie wie czy javascript jest potrzebny, powiedzmy że ok
Czy moge uzyc aplikacji React wewnatrz Angulara? - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Slider przewijający slajdy w nieskończoność - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Jak poprawnie wypozycjonować resizery na obrazku - temat o CSS, poprawnie
Jak wykonać upload obrazka? - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Jak poprawnie napisać okno dialogowe? - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Jak poprawnie pokazać podgląd uploadowanego obrazka? - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering
Zmiana rozmiaru nie działa przy szybszych ruchach - temat o javascript, przeniesiony błędnie przez Riddle z javascript do webmastering

Dalej jest tak samo - praktycznie WSZYSTKIE wątki są o javascript i z jakiegoś powodu Riddle je przenosi do złego działu

Dział Webmastering odnosi się do wytwarzania witryn i stron internetowych, nie ważne w jakiej technologii, a więc: HTML, css, scss, również JavaScript, flex/grid, react, angular, vue, next, również szablony, figma, projekty, template'y, jquery, bootstrap, tailwind, webpack, webassembly, web componenty.
Dział JavaScript odnosi się do języka programowania JavaScript, pytań specyficznych o język: arraye, obiekty, prototypy, jest, testy, express, socket.io, node, algorytmy w JavaScript, klasy, moduły, es6.

Z tego co piszesz to w dziale javascript powinny być tylko pytania o podstawy javascript, a w dziale webmastering pytania o tworzenie aplikacji przy użyciu javascript. Jak dla mnie bez sensu.
I gdzie to jest niby napisane? Kiedyś były opisy działów ale teraz oba działy mają jedynie tagi i w obu jest "javascript". Większość wątków w dziale webmastering jest tam przeniesiona na siłę bo te niepisane "reguły" nie są jasne, wprowadzają tylko zamieszanie.
Czemu pytanie o jest ma być w dziale javascript, a pytanie o react w dziale webmastering?

1
obscurity napisał(a):
Riddle napisał(a):

Dział Webmastering odnosi się do wytwarzania witryn i stron internetowych, nie ważne w jakiej technologii, a więc: HTML, css, scss, również JavaScript, flex/grid, react, angular, vue, next, również szablony, figma, projekty, template'y, jquery, bootstrap, tailwind, webpack, webassembly, web componenty.
Dział JavaScript odnosi się do języka programowania JavaScript, pytań specyficznych o język: arraye, obiekty, prototypy, jest, testy, express, socket.io, node, algorytmy w JavaScript, klasy, moduły, es6.

Z tego co piszesz to w dziale javascript powinny być tylko pytania o podstawy javascript, a w dziale webmastering pytania o tworzenie aplikacji przy użyciu javascript. Jak dla mnie bez sensu.

Nie o podstawy, tylko o cały język programowania, również zaawansowane tematy. A w webmastering nie mają się pojawić pytania o tworzenie wszystkich aplikacji w JavaScript, tylko webowych. Pytania o tworzenie aplikacji desktopowych albo konsolowych, lub tooli, narzędzi czy bibliotek w JavaScript, również powinno się znaleźć w JavaScript.

Dokładnie z tego samego powodu pytania o gry w Unity są w w Gamedev, a nie w C# i .NET (mimo że w Unity pisze się w C#), i z tego samego powodu wątki tyczące się programowania układów są w dziale Embedded, zamiast C/C++ (mimo że głównym używanym językiem tam jest C++).

Stosujemy tam dokładnie takie samo podejście: Jeśli wątek tyczy się języka programowania C# (albo .NET), to wtedy idzie do C# i .NET. Jeśli tyczy się robienia gier w C# (np Unity), wtedy idzie do Gamedev. Tak samo jest tutaj: jeśli wątek tyczy się programowania w JavaScript (albo np node), wtedy idzie do JavaScript, jeśli tyczy się aplikacji webowych w JavaScript, wtedy idzie do Webmastering.

Jeśli wątki dot. aplikacji webowych napisanych w JavaScript mielibyśmy przenieść do JavaScript, w imię tego że bo przecież to ten sam język, to również wszystkie wątki z Gamedev z tagiem c# powinniśmy przenieśc do C# i .NET, i wszystkie wątki z Embedded z tagiem c++ przenieść do C/C++.

obscurity napisał(a):

Czemu pytanie o jest ma być w dziale javascript, a pytanie o react w dziale webmastering?

Dlatego że jest to biblioteka do testów w JavaScript, której możesz użyć do napisania dowolnej aplikacji w JavaScript: desktopowej, webwej, tekstowej/konsolowej, w elektronie, czy nawet biblioteki open sourcowej. W Reactie ludzie tworzą aplikacji webowe, nie słyszałem żeby ktoś chciał napisać narzędzie CLI w Reacie. Jeśli wątek tyczyłby się React Native, wtedy byłby w dziale Mobilne.

React to nie cały JS. Jeśli ktoś zadałby pytanie, np: jak napisać integrację z API jakiegoś serwisu w JS, wtedy to trafi do JavaScript, jeśli zapyta jak napisać jakiś tekst, jak ściągnąć jakąś paczę z npm - również do JavaScript. Ale jeśli pyta o to, jak napisać kod w JS, żeby wynikiem tego był UI w HTML, którego user może otworzyć przez przeglądarkę, no to jest Webmastering.

Poza tym React (i inne biblioteki do UI) działają w otoczeniu HTML'a i CSS, i DOM, tak żeby pokazać drzewo. To otoczenie technologiami webowymi może być dostarczone albo przez przeglądarkę, albo przez React Native, albo przez electrona, ale tak czy tak React jest ściśle związany z HTML'em i też CSS, jeśli dodamy do tego cały eko system. Natomiast jest i inne biblioteki JS'owe nic nie potrzebują, tylko runtime JS (i to dowolny, może być node, może być bun, może być dino, może być konsola w przeglądarce), i z tego powodu jest wolna od webówki.

obscurity napisał(a):
Riddle napisał(a):

Jeśli uważasz, że jakiś temat znajduje się w nieodpowiednim dziale, to kliknij przycisk "Zgłoś" i wybierze powód "Nieprawidłowa kategoria".

No problem też taki że bardzo wiele wątków było poprawnie w dziale "Javascript" i przeniosłeś je do webmastering, moim zdaniem zupełnie bez sensu

Weźmy pierwsze 10 wątków:

[...]

Dalej jest tak samo - praktycznie WSZYSTKIE wątki są o javascript i z jakiegoś powodu Riddle je przenosi do złego działu

Nie jestem pewien czy chcemy robić takie przepychanki, nt tego który wątek ma być gdzie, ale żeby nie było że zostawiam to bez odpowiedzi to wyjąśnię:

Jak wywołać funkcję z tagów script? - osadzanie kodu w <script> w HTML, na stronieinternetowej
Jak zoptymalizować początkowe uruchomienie strony? - autor tworzy tam aplikację webową
Jak dodac menu pojawiajace sie na hover - autor zadaje tam pytania o swoją stronę https://playground.lexical.dev, ma nawet tagi html i css.
Czy moge uzyc aplikacji React wewnatrz Angulara? - temat o bibliotekach do aplikacji webowych
Slider przewijający slajdy w nieskończoność - temat nt komponentu do przewijania obrazków na stronie.
Jak wykonać upload obrazka? - temat o upload obrazka ze strony internetowej
Jak poprawnie napisać okno dialogowe? - temat o okno dialogowe na stronie internetowej
Jak poprawnie pokazać podgląd uploadowanego obrazka? - temat o preview obrazka do uploadu w apliacji webowej
Zmiana rozmiaru nie działa przy szybszych ruchach - temat o obsługę eventów przy suwaku dodanego do <div>.

@obscurity: Jeśli jakiś temat tyczy się języka, w taki sposób że odpowiedzi zawarte w nim tyczą się wielu rodzajów aplikacji które można w nim wytworzyć (nie tylko webowe), wtedy na pewno znalazłby się w JavaScript.

1

Może zamiast JavaScript i webmastering, to zrobić JavaScript i frontend?

0
LukeJL napisał(a):

Może zamiast JavaScript i webmastering, to zrobić JavaScript i frontend?

Czyli proponujesz po prostu zmianę nazwy kategorii?

3

O ile w tym dziale ma być frontend, to chyba trzeba zmienić. Mnie słowo webmastering kojarzy szerzej, jako proces projektowania, implementacji oraz wdrożenia stron internetowych. A dawny webmaster to był człowiek, który potrafił zaprojektować, zaimplementować oraz wdrożyć stronę internetową, a następnie serwisować.

Chociaż jak już było wspomniane - nikt tak nie mówi.

Teraz są inne określenia i inny sposób pracy. Powstały specjalizacje i zawód pojedynczego webmastera-ogarniacza podzielił się na frontendowca, backendowca, uxa, ui designera, devo-psa, SRE i na inne zawody związane z tworzeniem apek webowych.

A z drugiej strony powstały nowe określenia jak full-stack developer, które oddają wszechstronność historycznie obecną w zawodzie webmastera.

1
LukeJL napisał(a):

O ile w tym dziale ma być frontend, to chyba trzeba zmienić. Mnie słowo webmastering kojarzy szerzej, jako proces projektowania, implementacji oraz wdrożenia stron internetowych. A dawny webmaster to był człowiek, który potrafił zaprojektować, zaimplementować oraz wdrożyć stronę internetową, a następnie serwisować.

Chociaż jak już było wspomniane - nikt tak nie mówi.

Teraz są inne określenia i inny sposób pracy. Powstały specjalizacje i zawód pojedynczego webmastera-ogarniacza podzielił się na frontendowca, backendowca, uxa, ui designera, devo-psa, SRE i na inne zawody związane z tworzeniem apek webowych.

A z drugiej strony powstały nowe określenia jak full-stack developer, które oddają wszechstronność historycznie obecną w zawodzie webmastera.

Zgadzam się, że profesja zmieniła się na tyle, że ta nazwa już nie jest adekwatna.

0
Riddle napisał(a):

Dokładnie z tego samego powodu pytania o gry w Unity są w w Gamedev, a nie w C# i .NET (mimo że w Unity pisze się w C#), i z tego samego powodu wątki tyczące się programowania układów są w dziale Embedded, zamiast C/C++ (mimo że głównym używanym językiem tam jest C++).

No nie przemawia to do mnie bo w przypadku gamedev / C# do gamedevu trafiają zagadnienia stricte związane z gamedevem, np z obsługą unity i integracją C# z komponentami unity. Tu Unity jest tym nadrzędnym środowiskiem w którym pracujemy a C# zaledwie narzędziem w nim, niegdyś zaledwie jednym z możliwych do użycia języków.

W przypadku Javascript / Webmastering jest odwrotna sytuacja, react / angular jest jedynie frameworkiem javascriptowym a cały kod piszemy w javascript, aplikacja javascriptowa nawet nie musi być w całości napisana w reactcie, może jedynie mieć osadzone parę reactowych komponentów.

Poza tym javascript w zaryzykowałbym 98% przypadków służy do pisania frontendu więc praktycznie wszystkie wątki javascriptu musiałyby tam trafić. No i tak faktycznie się dzieje...
Z tego samego powodu podejrzewam że nie powstał dział "Kotlin" bo prawie wszystkie wątki musiałyby być przenoszone do kategorii "Mobilne". Z jakiej racji mamy więc rozdzielenie Javascriptu i webmasteringu?
Może nie było tak 7 lat temu kiedy dział Javascript powstawał ale obecnie frontend development to w zasadzie javascript a javascript to frontend development z małymi wyjątkami.

Już nie wspominam o tym że sami się gubicie w zeznaniach bo kategoria "Javascript" ma wypisany tag "React", w przeciwieństwie do kategorii "Webmastering"
screenshot-20230807060825.png

Czyli zachęcamy userów do umieszczania wątków o reactcie w kategorii javascript, aby potem przenieść je do działu webmastering, sprytnie.

Dlaczego wątki odnośnie blazora nie zostają przenoszone z C# do webmasteringu? Czy webmastering to tylko frontend? Co z pytaniami o restowy backend, wątki o asp.net, spring boot, node.js też w zasadzie podchodzą pod tworzenie aplikacji webowych, a więc chyba webmastering? Czy PHP to nie czasem "webmastering"? Gdzie stoi granica?

LukeJL napisał(a):

Może zamiast JavaScript i webmastering, to zrobić JavaScript i frontend?

Ja proponuję zmianę nazwy działu, ale nie na frontend bo frontend nie odnosi się tylko do aplikacji webowych i zaraz ludzie zaczną tam wstawiać wątki o UX.

Mi to rozdzielenie przeszkadza tylko o tyle że już któryś raz chcę wrócić do tematu, który pamiętam że był o javascript, wchodzę więc w dział javascript i tego wątku tam nie ma. Okazuje się że jest w dziale "Webmastering". Następnym razem szukam w webmastering ale okazuje się że jest w javascript. Zgadywanka.
Teraz skoro już wiem jakimi zasadami kieruje się (słusznie bądź nie) Riddle, będę miał ułatwioną sprawę.

A może by tak porzucenie mocnych podziałów i możliwość umieszczenia wątku w wielu działach? Działy mogłyby działać (hehe) na zasadzie tagów. Wtedy nie ma dylematu czy temat ma być w "mobilne" czy "java", "c++" czy "embedded", "webmastering" czy "javascript" bo może być po prostu w obu.

Rozwinięcie pomyślu - userzy sami mogliby decydować jakie chcą widzieć kategorie na forum na podstawie wybranych tagów. Skończyłyby się tematy typu "nowy dział" i ankiety, nie trzeba by było w ogóle utrzymwać i uaktualniać listy kategorii. Domyślnie mogłyby się utworzyć kategorie na podstawie najpopularniejszych w ostatnim roku tagów. Ktoś chce mieć dział "mobilne" / "gamedev" / "webmastering" - nie ma sprawy, sam może je sobie dodać.

0
obscurity napisał(a):

Poza tym javascript w zaryzykowałbym 98% przypadków służy do pisania frontendu więc praktycznie wszystkie wątki javascriptu musiałyby tam trafić. No i tak faktycznie się dzieje...

javascript w zaryzykowałbym 98% przypadków służy do pisania frontendu - No na pewno nie.

To że podajesz liczbę 98% pokazuje tylko Twoje niezaznajomienie z tematem.

obscurity napisał(a):

Może nie było tak 7 lat temu kiedy dział Javascript powstawał ale obecnie frontend development to w zasadzie javascript a javascript to frontend development z małymi wyjątkami.

a javascript to frontend development z małymi wyjątkami. no chyba sobie żartujesz.

obscurity napisał(a):

Już nie wspominam o tym że sami się gubicie w zeznaniach bo kategoria "Javascript" ma wypisany tag "React", w przeciwieństwie do kategorii "Webmastering"

To nie jest "Wpisany tag", tylko 3 najbardziej popularne tagi używane w tematach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1