Webmastering i praca

0

Czesc,

Metoda prob i bledow doszedlem do sedna swojej zajawki. Tworzenie stron sprawia mi mega przyjemnosc oczywiscie jeszcze wiele nie moge powiedziec bo doswiadczenie nikle, ale kodujac w javie brakowalo mi kreatywnosci ktora odnalazlem w front-end .

Zastanawiam sie czy praca w webmasteringu jest dobrze platna i czy jest jej tak samo duzo jak dla java programistow. Kolejnym moim pytaniem jest czy front-end developer zajmuje sie tylko prostym pisaniem funkcji zeby to wszystko jakos wygladalo , czy do tego dochodzi tez troche algorytmow , ktore tez lubie tworzyc. Z tego co sie naczytalem to algorytmy to bardziej sprawa back-end developera. Fajnie by bylo liznac obu dziedzin w pracy.

Czy praca frond-end developera jest wyzywajaca ? Bo odnosze wrazenie ze to proste klepanie polaczone z kreatywnoscia .

0

Jeżeli będziesz dobry w tym co robisz, to na pewno pracy będzie dużo i będzie dobrze płatna.

0

Jeżeli będziesz miał odpowiednich znajomych, to praca też będzie odpowiednia.

0

mega ! generalnie troche czuje po kosciach ze zmarnowalem 2 lata studiow na cos co do konca nie jest moja zajawka ( studiuje elektronike ) lubie te studia lubie ta matme tam i te schematy nie powiem, ale zycia raczej z czysta inzynieria bym nie chcial zwiazac. Zawsze byla u mnie artystyczna dusza :P tylko nie dokonca utalentowana do rysowania :P Zostalo mi pol roku do poduczenia sie do jakiegos stazu , ktory mamy obowiazkowy z uczelni na pol roku. Jezeli sie nie uda dostac w front-end bede kombinowal cos najblizej temu.

Ale lepiej szybciej niz wcale dowiedziec sie co czlowieka naprawde jara , tylko temat troche rozbierzny, chociaz moze nie dokonca ? elektronika i front-end/back-end hmmm...

0

Przejrzałem Twoje wcześniejsze wypowiedzi

http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/263539-c++_warto_inwestowac_czas?p=1208742#id1208742
http://4programmers.net/Forum/Kariera/263836-czy_takie_firmy_istnieja_java?p=1210460#id1210460
http://4programmers.net/Forum/Kariera/263195-wybor_sciezki_rozwoju?p=1206652#id1206652

Jesteś bardzo niezdecydowany i na pewno jak będziesz tak skakał między Java a Cpp a teraz Front-end to z tego nic nie wyjdzie. Swoją drogą jak ktoś uczy się dla pieniędzy to raczej nic z tego nie wyjdzie. Programować trzeba lubić, a dopiero później przychodzą pieniądze.

Czemu twierdzę, że dla pieniędzy? A dlatego, że widzę to po Twoich wcześniejszych wypowiedziach i po tym stwierdzeniu

Zastanawiam sie czy praca w webmasteringu jest dobrze platna

0

Owszem piszac tego posta sam zle sie czulem bo co 2 tyg. zmieniam srodowisko programowania :) ale to chyba kwestia szukania tego co cie naprawde kreci ? Na kierunku zawsze wybieram strone software a nie hardware, bo programowac lubie . Front-end pokazal mi znajomy ktory wlasnie konczy staz w tej funkcji . Dla pieniedzy gdybym mial pracowac zostalbym w elektronice i nie uczyl sie w wlasnym zakresie jezykow ktorych uczelnia nie wymaga .

Programujac przy javie robiac jakies tam gierki, najbardziej sprawiala mi radosc kreatywna czesc projektow polaczona z programowaniem i tak doszedlem do front-end.

A dlaczego pytam o pieniadze ? Bo java tez mi sprawia przyjemnosc w mniejszym stopniu co prawda ( do tej pory oczywiscie ) a jezeli tam sa zarobki 50 % wieksze to wole kodzic w javie i miec troche mniejsza frajde a zarabiac te 50 % wiecej.

Ale rozumiem twoje uwagi .

1

Jeżeli zmieniasz co 2 tygodnie to ok - jeszcze szukasz, a liznąć trzeba wszystkiego. Gorzej jakby to było co 9 miesięcy.

Front-end na podstawowym poziomie jest prosty, nie stawia wyzwań, ale mało jest tam faktycznego programowania - większość to sklejanie gotowych klocków. Front-end na poziomie bardzo zaawansowanym (wiedza z JavaScriptu na poziomie @bswierczynski (poczytaj jego posty)) jest bardzo dobrze płatny, ale niewiele firm potrzebuje takich magików.

Dziś z racji niepotrzebnego trochę komplikowania rzeczy frameworkami - bywa, że masz do ogarnięcia temat "jak coś zrobić", ale prawdziwe wyzwania to chyba tylko w kwestii optymalizacji kodu (czego nie robi się zbyt często w dzisiejszych czasach) są.

Opcja pracy w firmie tworzącej gry w JS mogłaby być interesująca.

0

Owszem firma tworzaca gry w JS brzmi ciekawie i chyba tez kreatywne wyzwanie :) Szczerze mowiac troche do kitu jezeli projekty sa jedynie wyzywajace w optymilizacji kodu :P W sumie z drugiej strony dziwnie ze ekipa front-end developerow to ekipa z pasja z tego co widze na roznych blogach . Jezeli nie jest to wyzywajace to z ktorej strony mozna znalezc radosc z projektow ? tylko kreatywnej ? Troche przymkneles mi furtke na front-end :P

I czy jest w Polsce troche firm tworzacych gry w JS ? Zajmujesz sie tym aktualnie ? I jak to wyglada na poziomie moze nie bardzo-zaawansowanym ale zaawansowanym z tymi firmami :)

0

Patrzac na oferty pracy (chociazby na tym forum), to mysle ze zarobki sa b.dobre, wiadomo, ze jest to zarezerwowane dla ludzi bardziej ogarnietych, ale trzeba sie uczyc by do tego dazyc. Ja np. od roku cisne front, backend tylko troche. I teraz zastanawiam sie czy firmy potrzebuja bardziej full stackow, czy ninja w front/back i ew. umiejetnosci z przeciwnej druzyny.

0

Aktualnie mam wakacje :p od zawsze byłem tzw. full-stack (tydzień temu dopiero zetknąłem się z tym hasłem)

gierki chętnie bym porobił, ale jestem totalne zero jeżeli chodzi o design. a widziałem mnóstwo libek w js pod gry i chętnie bym się nimi pobawił, nie pogardziłbym w sumie zatrudnieniem w tym kierunku

0

Rozumiem ! gierki spoko opcja , aplikacje jakies fajne tez mega generalnie podoba mi sie idea tworzenia czegos interaktywnego i kreatywnego. Myslisz ze front-end dev. dotyka designu w projektowaniu gier ? Z swoja droga designa mozna tez podlapac w wolnym czasie, no nie?

0

Programujac przy javie robiac jakies tam gierki, najbardziej sprawiala mi radosc kreatywna czesc projektow polaczona z programowaniem i tak doszedlem do front-end.

Profesjonalny frontend często nie ma nic wspólnego z kreatywnością, a jesteś jedynie gościem, który ma zaklepać stronę, żeby wyglądała jak na gotowym designie, dostarczonym przez grafika lub/oraz ux designera. Często kreatywność się ogranicza do wyboru edytora, ew. do tego, jak nazwiesz klasę w CSS.

Owszem, czasem można coś porobić we frontendzie kreatywnego w JavaScript, ale to i tak zależy od firmy/projektu. Zależy jak trafisz. Trochę jak @dzek69 o tym napisał.

0

Moim zdaniem jest coraz więcej pracy dla dobrych fronendowców. Ja jak szukałem pracy jako backend, to i tak najwięcej ofert miałem z frontendu (i obecnie w tym pracuję). Czy praca jest dobrze płatna? Średnia ofert na dobrym poziomie to 5-10k z tego co widzę po ogłoszeniach (ja się nie będę chwalił, bo u mnie to nie w 100% fronend, a tak trochę specyficznie pomieszane).

Hmm... Co znaczy, że musisz być dobrym frontendowcem? Musisz poznać na pewno trochę technologii, trochę poczytać w ogóle o programowaniu, jakości, testach. Na przykład zapoznaj się z takimi tematami jak: AJAX, REST API, React (może Angular, którego nie lubię - ale tu widzę, że jest duże zainteresowanie), ES6 (np. przy użyciu Babel), SASS/LESS, itd. Pierwsze co mi do głowy przyszło, ale tego jest dużo więcej.

0

Idź w kierunku Full Stack Developera - będziesz się zajmował zarówno front-endem, jak i back-endem. To chyba najciekawsza opcja i taka, która może przede wszystkim Tobie odpowiadać. Biorąc pod uwagę Twoje wahanie się co do ostatecznego ukierunkowania i wyboru "tej jedynej, słusznej" technologii, full stack będzie dla Ciebie najlepszy. W innym przypadku będą występowały takie scenariusze:

  1. Jak będziesz tylko backendowcem, to będziesz tęsknił za frontendem i żałował, że poszedłeś w tamtą stronę.
  2. Jak będziesz frontendowcem, a Twoi koledzy będą cisnąć w Javie, Pythonie, Rubym, pisali algorytmy, obmyślali architekturę projektu, to będziesz żałował, że nie poszedłeś w tę stronę.
    Najlepiej więc, żebyś poszedł w obie jednocześnie :)
    Poza tym od razu Cię ostrzegę, że po dwóch latach w danej technologii, będziesz miał rozkminy czy na pewno dobrą drogę wybrałeś, czy może jednak trzeba było iść w innym kierunku. Ma tak chyba większość programistów.
0
Thyliamris napisał(a):

Idź w kierunku Full Stack Developera - (..)

Hmmmm... opcja full stack developer jak najbardziej. Tylko czy ilosc pracy i zarobkow jest podobna ? Czy moze jednak mniej ludzi chce programiste od wszystkiego.

0

Jak zaczynałem przygodę z front-end też był taki entuzjazm, ale jak chcesz na tym zarabiać to często nie ma się czasu na zabawe i robi się byle klient przyjął. Nie raz jak ma się kilka projektów z napiętymi terminami na głowie, to gdzieś ta radość ucieka, wkrada się monotonia i czujesz się czasami jak zwykły wyrobnik.

Mi np. zdecydowanie większą przyjemność sprawia programowanie czegoś w js, jakiś np. funckjonalności,. aniżeli dłubanie z paddingami przy responsywności strony i sprawdzanie jej na telefonach wszystkich znajomych :D.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1