Znowu zepsute działanie klawisza Tab w edytorze postów

4

Klawisz Tab robi taba w jakiś dziwny sposób, zamiast zmieniać focus na button Zapisz.

4

Jako przypomnienie dodam, że można użyć kombinacji Ctrl+Enter aby wysłać posta, komentarz czy wpis na blogu. Ta funkcja istnieje właśnie po to, aby do zapisu zmian nie trzeba było używać przycisków na stronie.

4

Nadal, [tab] zawsze służył do skakania po elementach strony przyjmujących focus, więc dowolne inne zachowanie jest zmianą standardowego zachowania. Osoby niedowidzące nie korzystające z myszy mogą nie mieć możliwości wyjścia z edytora.

0

Mnie to też przeszkadza, bo przyzwyczajony jestem do zmiany focusa, nie do zwiększania wcięć — te robię spacją.

0

No dodaliśmy Tab i Shift+Tab żeby dodawać wcięcia w kodzie.

Zgadzam się, że faktycznie jest to zmiana domyślnego zachowania. @Azarien i @Marooned macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Bo mi osobiście i kilku innym użytkownikom pasuje mieć skrót na dodanie wcięcia do kodu.

Możemy np zrobić tak że Tab dodaje wcięcia jak tekst jest zaznaczony, a jak nie jest to zmienia focus? No albo jakiś inny pomysł może?

4

VSCode (i pewnie niektóre inne edytory też, ale teraz nie chce mi się sprawdzać) używa Ctrl+[ i Ctrl+]

Możemy np zrobić tak że Tab dodaje wcięcia jak tekst jest zaznaczony, a jak nie jest to zmienia focus

Można, ale wtedy wcinanie bieżącej linii (i tylko bieżącej) będzie utrudnione.

4

Dla mnie mega fajne jest robienie wcięć gdy zaznaczam kilka linii kodu :)

@TomRiddle: w dałoby się zrobić tak, aby Tab robił wcięcia gdy pracujemy wewnątrz kodu? Tj. wewnątrz znaczników ```

0
Azarien napisał(a):

VSCode (i pewnie niektóre inne edytory też, ale teraz nie chce mi się sprawdzać) używa Ctrl+[ i Ctrl+]

Możemy np zrobić tak że Tab dodaje wcięcia jak tekst jest zaznaczony, a jak nie jest to zmienia focus

Można, ale wtedy wcinanie bieżącej linii (i tylko bieżącej) będzie utrudnione.

@Azarien: No spoko pomysł, tylko akurat te konkretne skróty mi nie pasują bo nie można ich dodać jedną ręką :/ Masz jakiś inny pomysł?

W sumie teraz kombinacją Alt+ArrowUp/Alt+ArrowDown można przesuwać linie lub zaznaczenie w górę i dół; może możnaby zrobić żeby Alt+ArrowRight to było wcięcie (jak Tab), a Alt+ArrowLeft to usunięcie wcięca (jak Shift+Tab)

Adam Boduch napisał(a):

Dla mnie mega fajne jest robienie wcięć gdy zaznaczam kilka linii kodu :)

Super! Taki był plan.

Adam Boduch napisał(a):

@TomRiddle: w dałoby się zrobić tak, aby Tab robił wcięcia gdy pracujemy wewnątrz kodu? Tj. wewnątrz znaczników ```

No problemo, dałoby się tak zrobić. Tylko z tym jest drugi problem, bo teraz można jeszcze użyć Tab do wcięcia listy z

- one
- two

na

- one
  - two

Nie wiem czy chcemy się tego pozbywać? No chyba ze Tab robi wcięcia gdy jesteśmy wewnątrz kodu oraz listy, a poza kodem i listami robi tak jak @Azarien mówi.

3

VSCode (i pewnie niektóre inne edytory też, ale teraz nie chce mi się sprawdzać) używa Ctrl+[ i Ctrl+]

@Azarien: No spoko pomysł, tylko akurat te konkretne skróty mi nie pasują bo nie można ich dodać jedną ręką :/ Masz jakiś inny pomysł?

Da się jeśli użyjesz prawego Controla ;)

2

Może z tymi strzałkami pojedziemy.

Bo już teraz Alt+ArrowUp oraz Alt+ArrowDown przesuwają linie w górę i w dół, tak samo jak na Githubie.

Można by zamienić żeby wcięcia się robiło Alt+ArrowRight, zamiast Tab, a usuwało wcięcia Alt+ArrowLeft zamiast Shift+Tab. Co myślicie?

PS: Chociaż @LukeJL wspominał w tym wątku, że na Macu pasowałoby inne skróty.

3

Alt i strzałki brzmi interesująco. Tym bardziej, że już są używane do przesuwania tekstu, więc zachowanie będzie spójne — tekst będzie można przesuwać w górę i w dół, a także w lewo i prawo (wcięciami). No i problem rozwiązany.

0
furious programming napisał(a):

Alt i strzałki brzmi interesująco. Tym bardziej, że już są używane do przesuwania tekstu, więc zachowanie będzie spójne — tekst będzie można przesuwać w górę i w dół, a także w lewo i prawo (wcięciami). No i problem rozwiązany.

No to cieszę się że się podoba mój pomysł.

To mamy teraz dwa pomysły:

  • Alt+ArrowRight i Alt+ArrowLeft do wcięcia/wycięcia
  • Tab/Shift+Tab robi wcięcia tylko w kodzie (i ewentualnie w listach), a poza kodem i listami traci focus.

Jak zdecydujemy?

1
Adam Boduch napisał(a):

@TomRiddle: w dałoby się zrobić tak, aby Tab robił wcięcia gdy pracujemy wewnątrz kodu? Tj. wewnątrz znaczników ```

No problemo, dałoby się tak zrobić. Tylko z tym jest drugi problem, bo teraz można jeszcze użyć Tab do wcięcia listy z

Przyznam, że to nie mój pomysł. Tak to działa w edytorze na Bitbucket:

screenshot-20220203074423.png

- one
- two

na

- one
  - two

Nie wiem czy chcemy się tego pozbywać? No chyba ze Tab robi wcięcia gdy jesteśmy wewnątrz kodu oraz listy, a poza kodem i listami robi tak jak @Azarien mówi.

Dokładnie tak to działa na Bitbucket. Tab tworzy też zagnieżdżone listy.

2

Do tego Tab przy zaznaczonym tekście mógłby w sumie zostać.

0

Jeśli już wybieramy skróty ze strzałkami, to ja bym był za zwolnieniem w całości klawisza Tab. Mniej wyjątków w działaniu klawiszy = mniej błędów użytkowników.

0

I znowu Tab jest zepsuty przy pisaniu posta.

0
Azarien napisał(a):

No tab robi wcięcie zamiast zmieniać focus, nawet jeśli żaden tekst nie jest zaznaczony – a takie (chyba) były powyższe ustalenia..

A co ze skrótami które zaproponowałeś? Ctrl+] oraz Ctrl+[? One też mają nie robić wcięć, kiedy żaden tekst nie jest zaznaczony?

3

Tab powinien focus zmieniać, nie wcięcie. Do wcięć powinne być dedykowane skróty.

1
furious programming napisał(a):

Tab powinien focus zmieniać, nie wcięcie. Do wcięć powinne być dedykowane skróty.

Może w paragrafie. W liście i w kodzie moim zdaniem powinien dodawać wcięcie.

Poza tym, po co zmiana focusu, skoro Ctrl+Enter dodaje post? Na co zmieniać focus?

3

@TomRiddle:

aby nie nadpisywać domyślnych skrótów przeglądarki

aby nie psuć accessibility itd.

0

Ja generalnie byłbym za tym, żeby zachowanie edytora było jak najbardziej intuicyjne dla użytkowników. Przy czym mam na myśli nie tylko użytkowników, którzy korzystają z niego w tym miesiącu, ale także tych, którzy od miesiąca na forum nie zaglądali. Idealnie również tych, którzy zajrzą za miesiąc (niekoniecznie nowi, po prostu obecni przyjdą i będą chcieć korzystać z forum). Wydaje się, że wszystko jedno, czy będzie to uzyskane przez zachowanie spójności z zachowaniem, że Tab zmienia fokus, czy przez zerwanie spójności z tą zasadą.

Ogólnie skłaniałbym się do tego, żeby każdy skrót klawiszowy miał jedno zachowanie w obrębie całego 4p. Czyli, na przykład, żeby Tab zawsze zmieniał fokus, niezależnie od tego, czy ktoś pisze post, czyta listę w pop-up menu powiadomień, czy dodaje ofertę pracy. Albo żeby nigdy nie zmieniał fokusu. Im prościej, tym lepiej. Czy zawsze da się to uzyskać? Nie wiem.

3
TomRiddle napisał(a):

Poza tym, po co zmiana focusu, skoro Ctrl+Enter dodaje post? Na co zmieniać focus?

A co ma piernik do wiatraka? Można chcieć opuścić textarea z tuzina innych powodów. Może dodać ankietę, może przełączyć na Podgląd. Może użytkownik ma problemy ze wzrokiem i nie korzysta z myszy? Serio chcesz się kłócić o domyślne działanie przeglądarek? :)

0
Marooned napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Poza tym, po co zmiana focusu, skoro Ctrl+Enter dodaje post? Na co zmieniać focus?

A co ma piernik do wiatraka? Można chcieć opuścić textarea z tuzina innych powodów. Może dodać ankietę, może przełączyć na Podgląd. Może użytkownik ma problemy ze wzrokiem i nie korzysta z myszy? Serio chcesz się kłócić o domyślne działanie przeglądarek? :)

Okej, nie pomyśl że neguję pomysł. Po prostu zastanawiam się czy mamy tutaj jakiś use case.

  • Dodanie ankiety używając Tab. Czyli miałbym opuścić klawiszem Tab edytor, edytować post, wybrać opcję ankiety i dodać pola? Nie widzę tego, mógłbyś to opisać?
  • Zmiana focusu na podgląd - no dobrze, to by nawet mogło zadziałać - używając Shift+Tab można zmienić focus na przycisk "Treść", potem Tab na "Podgląd", a potem Enter, żeby pokazać podgląd. To ma sens.
  • Użytkownik nie korzysta z myszy - no dobra; ale to nadal pozostaje to samo pytanie - po co miałby użyć tego Tab?

Podsumowując wypowiedź, use case dla Tab taki żeby zmieniał focus, to jest zmiana zakładki klawiaturą.

Chętnie posłucham jakiś pozostałych use-case'ów.

0

To co robimy z tym Tabem w końcu?

2

Ja bylbym za tym, aby Tab robil wciecie jezeli jest uzyty wewnatrz znacznika kodu oraz w liscie.

3

No to może:

  • Tab robi wcięcie gdy:
    • Jest w liście
    • Wewnątrz znacznika kodu
    • Kiedy zaznaczamy jakiś tekst
  • Tab zmienia focus gdy mamy pojedynczy kursor (i poza listą i kodem).

@Azarien: pasuje Ci?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1