QA nowego edytora postów.

1
obscurity napisał(a):
  1. Nie da się w kodzie uzyskać tabulacji. Naciśnięcie taba w dowolnym miejscu robi wcięcie. Wcięcie powinno się robić tylko gdy jesteśmy na początku wiersza lub mamy zaznaczone kilka linijek.

To być może bug. U mnie naciśnięcie TAB, gdy kursor jest w linii, która jest między znacznikami ```, powoduje wstawienie dwóch spacji w miejscu kursora – Chromium 90.0.4430.212 (Developer Build).

2
obscurity napisał(a):
  1. Chcę dodać teskt stałej szerokości, na przykład fragment loga. normalnie wpisuję "```", daję enter, wklejam. Teraz po naciśnięciu trzech apostrofów włącza się menu wyboru języka i naciskając enter otrzymuję " ```actionscript" zamiast przejść do nowej linii. Muszę wybrać każdorazowo język lub dodatkowo naciskać esc

Jeśli chcesz od razu przejść do nowej lini bez wybierania oznacznika języka możesz wpisać ``` a zaraz potem strzałkę w prawo, to zamknie okienko i przeniesie Cię do kodu.

  1. Brakuje "csharp" w opcjach, jest tylko "cs" ale jestem w stanie przywyknąć.

Dodane, będzie w nowej wersji.

Za to po wpisaniu pełnego "cs" oczekuję że naciśnięcie enter przeniesie mnie do nowej linii, zamiast tego wyłącza menu i trzeba nacisnąć drugi raz enter żeby przejść do nowego wiersza. Tak czy inaczej jeden dodatkowy klawisz do naciśnięcia (esc lub enter) = utrudnienie zamiast ułatwienia

Możemy się zastanowić nad dodaniem tego, żeby Enter w autocomplete zarówno wstawiał oznacznik, zamykał okienko i przechodził do nowej linii.

  1. Nie da się w kodzie uzyskać tabulacji. Naciśnięcie taba w dowolnym miejscu robi wcięcie.

Ostatni punkt dość mocno uprzykrzający życie

Ale Tobie chodzi o to żeby faktycznie wstawić znak tab? ;| W sensie \t? W sensie znak \u09? W sensie bajt ASCII 9? A po jaką cholerę, jeśli można spytać? Dwie spacje nie wystarczą?

Bo jeśli to jest hiper konieczne to możemy zrobić żeby jakiś skrót wstawiał znak Tab, zamiast robić wcięcia, np Alt+Tab albo coś takiego, ale nie widzę po co ktoś miałby wklejać prawdziwy znak tab do edytora.

Wcięcie powinno się robić tylko gdy jesteśmy na początku wiersza lub mamy zaznaczone kilka linijek.

Na pewno nie, mając kursor w środku linijki, albo mając zaznaczenie "przerywane" czyli pomiędzy wieloma linijkami, ale nie koniecznie od startu do końca, też powinniśmy dodać wcięcie. Nikt nie chce dodawać wcięć w środek kodu.

2

Trochę powklejałem kodu w wątkach i mam sugestie, po wpiasaniu ``` i naciśnięciu enter dużym ułatwieniem byłoby dodanie linijki na wpisanie kodu i backstick zamykające blok kodu
czyli w efekcie byłoby tak:

screenshot-20220131103457.png

A kursor znajdował się pomiędzy znacznikami w linii

2
Panczo napisał(a):

Trochę powklejałem kodu w wątkach i mam sugestie, po wpiasaniu ``` i naciśnięciu enter dużym ułatwieniem byłoby dodanie linijki na wpisanie kodu i backstick zamykające blok kodu
czyli w efekcie byłoby tak:

screenshot-20220131103457.png

A kursor znajdował się pomiędzy znacznikami w linii

Są już rozmowy i dyskusje na ten temat; widzę że kolejna osoba wpadła na ten pomysł, tylko są dwie sprawy.

Po pierwsze, autocomplete możesz też zamknąć klikając myszką:

  1. Wpisz trzy backticki ```
  2. Pokazuje się autocomplete
  3. Kliknij myszką na element

Trochę dziwne że kliknięcie myszką miałoby wstawić Enter, nie?

Po drugie, nie tylko klawisz Enter kończy autocomplete, ale też Tab. Jak klikniesz Tab, to to działa w autocomplete tak samo jak Enter, na prośbę @cerrato. Także to też byłoby trochę dziwne gdyby Tab wstawiał Enter, nie?

0

Także to też byłoby trochę dziwne gdyby Tab wstawiał Enter, nie?

Nie ma znaczenia że możemy też wybrać Tab ważne jest to co chcemy robić pisząc posta, a można założyć, że wybierając język chcemy wstawić blok kodu więc musimy go zamknąć.

3
Panczo napisał(a):

Także to też byłoby trochę dziwne gdyby Tab wstawiał Enter, nie?

Nie ma znaczenia że możemy też wybrać Tab ważne jest to co chcemy robić pisząc posta, a można założyć, że wybierając język chcemy wstawić blok kodu więc musimy go zamknąć.

To nie jest takie proste jak się wydaje, musisz rozważyć kilka przypadków.
Ty prezentujesz opinie z punktu widzenia osoby która pisze post z góry na dół i od razu wysyła post.

Ale to nie jest jedyny przypadek, wiele osób robi tak że najpierw wkleja kod, a dopiero potem obtacza go znacznikami. Więc nie możemy domknąć kodu za kogoś, bo nie wiemy gdzie ta osoba chce domknąć kod, jeśli poniżej już jest jakaś treść. Jak chcesz to można wtedy zaznaczyć tekst, i użyć komendy do zaznaczania kodu.

Jeśli chcesz wstawić kod już z zamknięty i znacznikami użyj kontrolki do wstawiania kodu, jest pomiędzy kontrolką do listy i tabelki. Ewentualnie możemy dodać skrót do tego. Ale "automatyczne zamykanie kodu" raczej odpada

1

Ty prezentujesz opinie z punktu widzenia osoby która pisze post z góry na dół i od razu wysyła post.

To nie jest dobre założenie

Ale to nie jest jedyny przypadek, wiele osób robi tak że najpierw wkleja kod, a dopiero potem obtacza go znacznikami. Więc nie możemy domknąć kodu za kogoś, bo nie wiemy gdzie ta osoba chce domknąć kod, jeśli poniżej już jest jakaś treść.

Faktycznie tego nie przewidziałem

Ewentualnie możemy dodać skrót do tego.

Zawsze to jakaś alternatywa do klikania myszką

1
Panczo napisał(a):

Ty prezentujesz opinie z punktu widzenia osoby która pisze post z góry na dół i od razu wysyła post.

To nie jest dobre założenie

Ale to nie jest jedyny przypadek, wiele osób robi tak że najpierw wkleja kod, a dopiero potem obtacza go znacznikami. Więc nie możemy domknąć kodu za kogoś, bo nie wiemy gdzie ta osoba chce domknąć kod, jeśli poniżej już jest jakaś treść.

Faktycznie tego nie przewidziałem

Ewentualnie możemy dodać skrót do tego.

Zawsze to jakaś alternatywa do klikania myszką

Na przyszłość ten wątek nazywa się QA nowego edytora postów.

"QA", QA nowego edytora postów. jest przeznaczony na zgłaszanie błędów i bugów. Jeśli chciałbyś poprosić o pomoc lub masz jakiś pomysł, załóż odpowiedni nowy wątek.

2

Podpowiadanie nicków po @ nie działa, jeśli spróbuje się wymienić drugiego użytkownika:

podpowiadaczka.gif

2

@furious programming: first ;) Fixnięte 6 minut temu. Ale dzięki za zgłoszenie.

screenshot-20220202231720.png

PS: Jeśli jesteś ciekawy czemu tak się działo to to jest konsekwencja dwóch rzeczy:

  • Pozwalamy na autocomplete userów ze spacją, np @Adam Boduch
  • Pozwalamy na autocomplete userów z małpą np. @D@niel

Kiedy piszemy dwóch userów, to autocomplete traktuje @cerrato i @TomRiddle jak długi nick ze spacją i małpą, jak usera @cerrato i @TomRiddle, i gdyby taki istniał, to zostałby dodany do posta jako @{cerrato i @TomRiddle}.

Fix polega na tym, że jest if, jeśli przed małpa jest spacja lub przecinek, i pierwszy nick nie ma otwierającej klamerki {, to drugi nick jest traktowany jako pojedynczy. Powinno działać jak marzenie :)

PS: Poprawiłem też oczywiście dla dwóch nicków, trzech nicków, czterech nicków etc.

1

@furious programming: Wrzucona wersja 1.9.8, autocomplete już działa dobrze :)

2

na macOS są zepsute keybindingi w edytorze.

Alt + strzałki to na makach przesuwanie się słowo w lewo/prawo (tak jak na pecetach Ctrl + strzałki). I wcześniej to działało. Teraz niestety edytor podmienia to na zmniejsz/zwiększ wcięcie i jest to bardzo wkurzające.

A zmniejszanie/zwiększanie wcięcia na makach się robi zwykle Cmd+[ oraz Cmd+].

Myślę, że lepszym pomysłem byłoby więc rozpoznawanie platformy w edytorze i dostosowanie skrótów klawiszowych do tych natywnych dla danego systemu.

Dalej. Jak nacisnę na maku Alt+K to mam domyślnie literę Ż w moim układzie klawiatury (Polish-Pro). Nie wiem dlaczego, ale tak zrobili.

W każdym razie edytor nie uwzględnia tego i jak nacisnę Alt + k to zamiast generować pusty tag kbd, generuje się kbd z literą Ż w środku:
Ż
czyli pewnie preventDefault brakuje. Tzn. dużą literę Ż robię shift-alt-z (przypuszczam, że jak wszyscy) więc tutaj przypuszczam, że można Alt+K spokojnie nadpisać bez szkody dla użyteczności.

0
LukeJL napisał(a):

na macOS są zepsute keybindingi w edytorze.

Alt + strzałki to na makach przesuwanie się słowo w lewo/prawo (tak jak na pecetach Ctrl + strzałki). I wcześniej to działało. Teraz niestety edytor podmienia to na zmniejsz/zwiększ wcięcie i jest to bardzo wkurzające.

A zmniejszanie/zwiększanie wcięcia na makach się robi zwykle Cmd+[ oraz Cmd+].

Myślę, że lepszym pomysłem byłoby więc rozpoznawanie platformy w edytorze i dostosowanie skrótów klawiszowych do tych natywnych dla danego systemu.

Dalej. Jak nacisnę na maku Alt+K to mam domyślnie literę Ż w moim układzie klawiatury (Polish-Pro). Nie wiem dlaczego, ale tak zrobili.

W każdym razie edytor nie uwzględnia tego i jak nacisnę Alt + k to zamiast generować pusty tag kbd, generuje się kbd z literą Ż w środku:
Ż
czyli pewnie preventDefault brakuje. Tzn. dużą literę Ż robię shift-alt-z (przypuszczam, że jak wszyscy) więc tutaj przypuszczam, że można Alt+K spokojnie nadpisać bez szkody dla użyteczności.

Dzięki za zgłoszenie, no właśnie wczoraj dodałem skróty z Altem.

@LukeJL: Mógłbyś się wypowiedzieć w wątku Znowu zepsute działanie klawisza Tab w edytorze postów ? Napisz tam swoje opinie, proszę.

2

Lista podpowiadanych języków jest nieprawidłowa, przed chwilą chciałem dać znacznik vb, który nie jest podpowiadany, ale za to jest vbnet i vbscript który nie jest kolorowany.

0
Panczo napisał(a):

Lista podpowiadanych języków jest nieprawidłowa, przed chwilą chciałem dać znacznik vb, który nie jest podpowiadany, ale za to jest vbnet i vbscript który nie jest kolorowany.

Możemy dodać vb.

0

Możemy dodać vb

i usunąć vbnet i vbscript, a nie ma jakiejś listy tego co używa forum, żeby taka sama była w edytorze podpowiadana

0
Panczo napisał(a):

Możemy dodać vb

i usunąć vbnet i vbscript,

Żeby usunąć to musiałby się ktoś jeszcze wypowiedzieć.

a nie ma jakiejś listy tego co używa forum, żeby taka sama była w edytorze podpowiadana

Kolorowanie składni na forum jest ogarniane przez Prism.js, i edytor nie ma żadnego związku z nią, i mieć nie powinien. Jedyne co możemy robić to dopasować ustawienia pod siebie.

0

Wiem, ze edytor nie ma związku z kolorowaniem podczas wyświetlania, ale lista języków jest podana tutaj:

https://prismjs.com/#supported-languages

i skoro tego używa forum to lista powinna być taka sama w edytorze.

Tylko tu jest pewna nieścisłość, bo mi zadzialał tylko znacznik vb, ale wg. dokumentacji powinien zadziałać vbnet,vba,visual-basic, ale to chyba pytanie bardziej do @Adam Boduch

0
Panczo napisał(a):

Wiem, ze edytor nie ma związku z kolorowaniem podczas wyświetlania, ale lista języków jest podana tutaj:

https://prismjs.com/#supported-languages

i skoro tego używa forum to lista powinna być taka sama w edytorze.

Tylko lista którą prezentuje Prims.js jest zwalona, bo jest niespójna. Część oznaczników ma redundantne aliasy, np Ruby/rb/Python/py a część nie ma, PowerShell, Clojure, etc. Trzeba by zrobić zeby albo wszystkie miały, albo żadne.

Trzeba by to przemyśleć, usiąśc na spokojnie i się zastanowić.

0

Moim zdaniem ta lista powinna być zsynchronizowana z tym co forum faktycznie obsługuje - listę wraz z aliasami postowałem kiedyś tutaj https://4programmers.net/Forum/Spolecznosc/Projekty/355353-nowa_wersja_edytora_postow_i_moze_i_microblogow_na_4programmersnet?p=1802950#id1802950
A to co obsługuje nie powinno być teraz zmieniane, a przynajmniej nic nie powinno być z niej usuwane bo wiązałoby się to z tym że niektóre stare posty przestały się kolorować albo trzeba je poprawić w bazie
(choć może to nie duży problem bo patrząc na stare posty już wielokrotnie na tym forum wsteczna kompatybilność była zrywana).

Ale już na pewno nie powinno być podpowiedzi do języków które nie są obecnie obsługiwane

TomRiddle napisał(a):
Panczo napisał(a):

i usunąć vbnet i vbscript,

Żeby usunąć to musiałby się ktoś jeszcze wypowiedzieć.

kto i po co? sam zdecydowałeś żeby dodać nieistniejące wartości a ktoś inny musi zaklepać ich usunięcie z listy? O_o

1

Nie pali się.

Zrobimy żeby było dobrze.

1

teraz "ć" się nie da wpisac, bo jest to:

```

```
0

Ja zawsze wpisywałem polskie znaki AltGr+C, czyli tzw. "prawy alt". W innych edytorach też nie możesz wpisać lewym altem polskich znaków, bo np w PhpStorm Alt+C (lewy alt) to otwarcie menu Code.

Możemy poczekać aż się więcej ludzi wypowie.

1

@TomRiddle: na macu ani prawy, ani lewy "Option" (alta nie ma) nie działa, nie da się wpisaĆ małego "Ć". Option+C w pustej linijce wstawia znaczniki bloku kodu, w niepustej linijce nie robi nic.

2

@LukeJL: Sorry, myślałem że Ty jesteś na Windowsie.

@iksde: Wrzuciłem poprawkę na 4programmers.dev, możecie sprawdzić czy wam odpowiada?

2

@TomRiddle: jest ok, wszystkie polskie znaki da się wpisaĆ :)

screenshot-20220208094128.png

0
obscurity napisał(a):
TomRiddle napisał(a):
Panczo napisał(a):

i usunąć vbnet i vbscript,

Żeby usunąć to musiałby się ktoś jeszcze wypowiedzieć.

kto i po co? sam zdecydowałeś żeby dodać nieistniejące wartości a ktoś inny musi zaklepać ich usunięcie z listy? O_o

Usunięto vbnet i vbscript, tak jak chciałeś. Będzie w wersji 1.10.12.

2
LukeJL napisał(a):

teraz "ć" się nie da wpisac, bo jest to:

```

```

@LukeJL: Wrzuciłem poprawkę. Teraz Ć działa? :)

1

Pojawił się jakiś dziki kolor

.cm-editor .cm-line.cm-activeLine {
  background-color: hsla(0,0%,94.1%,.2);
}

screenshot-20220217141208.png

1

Chcialem zglosic, ze na iPhonie przestala mi dzialac autokorekta, przez co brakuje polskich ogonkow. Moze brakuje jakiegos atrybutu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1