Front w kompendium niepotrzebnie dekoduje encje HTML

3

Właśnie poprawiałem artykuł Znaki specjalne w HTML i zauważyłem że po edycji artykułu, coyote zmienia mi &lt; na < w TREŚĆI artykułu.

Robi to front, ponieważ jeśli nie zapiszę strony i wczytam ją ponownie, to treść na stronie (z punktu widzenia czytającego) się nie zmienia. Jeśli np kliknę edytuj i od razu zapisz, to wtedy strona się zmienia.

Teraz za każdym razem kiedy edytuję tą stronę muszę pamiętać żeby zmienić < z powrotem na &lt; w treści.

0

Nie rozumiem – co chcesz osiągnąć za pomocą referencji &lt;?

1

@Silv: weź się zastanów, zobacz o czym @TomRiddle pisze artykuł, może to będzie jakaś wskazówka :p

2

@cerrato: @Adam Boduch Noi po ptakach.

Chciałem kliknąć "Zablokuj stornę do edycji", zeby nikt przypadkiem nie usunął encji, ale jak widać taka zmiana również usuwa encje :/

@Adam Boduch Jak przywrócić pierwszą wersję artykułu? (taki git reset dla artykułów :D ).

PS: Wgl tutaj jest coś podwojnie wykrzaczone, bo nawet jak pokazuję różnicę, to nic nie widać. Więc narzędzie do różnic też myśli że < == &lt; :/

0

@cerrato: nieprecyzyjnie się wyraziłem, moja wina. Miałem na myśli, co @TomRiddle chce osiągnąć, umieszczając referencję &lt; niesformatowaną jako kod (czyli tak, żeby nie została zamieniona). Jeśli potrzeba, żeby była zamiana, to można umieścić niesformatowaną (ale wtedy nie widzę sensu, bo lepiej umieścić od razu <). A jeśli potrzeba, żeby nie było zamiany, to można umieścić sformatowaną jako kod.

@TomRiddle Porównywanie wersji w ogóle nie działa, z tego, jak ja sprawdzałem; no – przynajmniej dla mnie, może inni moderatorzy czy administratorzy coś widzą?

2

Dzięki za zgłoszenie. Poprawka już leci na serwer.

0
Adam Boduch napisał(a):

Dzięki za zgłoszenie. Poprawka już leci na serwer.

Super, dzięki!

Daj znać jak się wrzuci, to poprawię artykuł.

@Adam Boduch A dałoby radę usunąć tą wersję z 13:56? Albo przywrócić tą z 13:50? W artykule? Znaki specjalne w HTML Bo jak nie, to muszę ręcznie przejrzeć

screenshot-20210906100641.png

0

Usunąłem tamtą wersję.

1
Silv napisał(a):

Miałem na myśli, co @TomRiddle chce osiągnąć, umieszczając referencję &lt; niesformatowaną jako kod (czyli tak, żeby nie została zamieniona). Jeśli potrzeba, żeby była zamiana, to można umieścić niesformatowaną (ale wtedy nie widzę sensu, bo lepiej umieścić od razu <).

Ale ja właśnie chcę umieścić zapis "&lt;" w kodzie - bo piszę o encjach w HTML. Nie chcę pokazać <, tylko właśnie "&lt;", ampersand, małe L, małe T, średnik.

A jeśli potrzeba, żeby nie było zamiany, to można umieścić sformatowaną jako kod.

No własnie nie dało się tego zrobić, przez błąd, który właśnie przed chwilą @Adam Boduch naprawił.

1

Swoją drogą @Adam Boduch Skoro w treści artykułu używa się Markdown, co byś powiedział żeby czcionka w widoku edycji byla monospace? W widoku oczywiście po staremu, tylko w edycji? W innych serwisach z Markdown, np Github w widoku edycji jest monospace.

Pytam o czcionkę monospace z dwoch powodów, po pierwsze kod w znacznikach

```
<div>
```

lepiej wygląda w monospace, a po drugie tabelki w Markdown w takiej "ludzkiej czcionce" to tragedia.

screenshot-20210906113815.png

2

@Adam Boduch: Zrobiłem mały test, i uważam że powinniśmy na 100% zmienić czcionkę w widoku edycji na monospace.

screenshot-20210906114815.png
vs
screenshot-20210906114754.png

1

@TomRiddle: to jest już temat na osobny wątek. Może ankieta?

Nie mam nic przeciwko monospace, ale nie wiem czy akurat Courier New to dobry przykład? ;)
Github ma monospace w edytorze? W komentarzach czy issues?

2
Adam Boduch napisał(a):

@TomRiddle: to jest już temat na osobny wątek. Może ankieta?

Nie mam nic przeciwko monospace, ale nie wiem czy akurat Courier New to dobry przykład? ;)

Ja po prostu wpisałem font-familty: monospace w CSS :D

Adam Boduch napisał(a):

Github ma monospace w edytorze? W komentarzach czy issues?

W edytorze markdown. Np jak klikniesz "Edytuj" na ReadMe.md.

PS: Ankieta dodana: https://4programmers.net/Forum/Coyote/354712-czcionka_monospace_w_widoku_edycji_artykulow_w_komendium?p=1790066#id1790066

0
TomRiddle napisał(a):
Silv napisał(a):

A jeśli potrzeba, żeby nie było zamiany, to można umieścić sformatowaną jako kod.

No własnie nie dało się tego zrobić, przez błąd, który właśnie przed chwilą @Adam Boduch naprawił.

A, no i teraz rozumiem – znaczy, Kompendium formatowało inaczej niż forum. Dziękuję. Moja wina, powinienem był sprawdzić także w Kompendium; nie przyszło mi do głowy, że tam formatowanie może być inne niż na forum.

0
Silv napisał(a):
TomRiddle napisał(a):
Silv napisał(a):

A jeśli potrzeba, żeby nie było zamiany, to można umieścić sformatowaną jako kod.

No własnie nie dało się tego zrobić, przez błąd, który właśnie przed chwilą @Adam Boduch naprawił.

A, no i teraz rozumiem – znaczy, Kompendium formatowało inaczej niż forum. Dziękuję. Moja wina, powinienem był sprawdzić także w Kompendium; nie przyszło mi do głowy, że tam formatowanie może być inne niż na forum.

Nie, kompiendium formatowało tak samo jak forum.

Kompiendium po prostu podczas edycji artykułu, usuwało encje HTML z jakiegoś powodu.

2
Silv napisał(a):

Nie bardzo rozumiem, ale nieważne. Dobrze, że naprawione. :)

Jeez.

Wyobraź sobie że tworzysz nowy plik PHP, i piszesz w nim taką treść i zapisujesz plik.

<?php
echo "Witaj &gt;";

No to teraz, co byś pomyślał gdybyś otworzył plik, i zobaczył w nim:

<?php
echo "Witaj :>";

Plik się zmienił sam. Dziwne, nie?

To własnie robiło kompendium przed fixem. W momencie edycji artykułu usuwało encje.

0

W ogóle nie przyszła mi do głowy emotka :>. Na forum automatycznie wszystko jest konwertowane…

Hm… Czyli jakby to usuwanie encji wydaje się, że nie miało żadnego uzasadnienia, przynajmniej obecnie?

0
Silv napisał(a):

W ogóle nie przyszła mi do głowy emotka :>. Na forum automatycznie wszystko jest konwertowane… Hm… Czyli jakby to usuwanie encji wydaje się, że nie miało żadnego uzasadnienia, przynajmniej obecnie?

Ręce opadają, głowa boli.

Kod HTML &gt; wyświetla się jako >, to prawda. Kod HTML &amp;gt; wyświetla się jako &gt; nie "konweruje", jak to ująłeś - on się tak wyświetla. Zapis &gt; jest znakiem mniejszości. Podobnie jak "\\" jest tylko pojedyńczym backslashem, a \n symoblizuje bajt 13. W zapisie stringa "Pod tytułem \"Psy\"", te dziwne znaczki \" to nie jest backslash+cudzysłów, to jest po prostu cudzysłów.

Wyobraź sobie, że piszesz plik w którym masz taką treść

<?php
$string = "Witaj\n, płyta AC\\DC pod tytułem \"Thunder\"";

wyobraź sobie że zapisujesz taki plik, otwierasz go ponownie i widzisz kod

<?php
$string = "Witaj
, płyta AC\DC pod tytułem "Thunder"";

podejrzane by to było, nie uważasz? Dokładnie to samo się działo w komendium, tylko że z &gt; zamiast \n.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1