Wymiana Geshi na Prism

Odpowiedz Nowy wątek
2019-02-05 19:11
13

@hauleth prawie 2 lata temu zgłosił zadanie związane ze zmianą biblioteki do kolorowania składni (https://github.com/adam-boduch/coyote/issues/323).

Wreszcie czas pozbyć się biblioteki która jest z nami niemal od początku. Niestety od dawna nie jest wspierana ani utrzymywana więc czas przesiąść się na coś nowszego.
Zadanie jest niemal ukończone więc zmiana będzie niedługo widoczna na serwerze.

screenshot-20190205190759.png

Z plusów:

  • Wsparcie dla nowych języków programowania
  • Numerowanie linii dla dłuższych listingów
  • Szybsze publikowanie posta (brak parsowania po stronie serwera przed zapisem)

Z minusów:

  • ~30 kB więcej w formie kodu JS
  • parsowanie po stronie klienta (kolorowanie składni może zająć pewien ułamek sekundy)

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 11:01
0

Prism jest fajny, stosowałem kilka razy, dodatkowo wygodny kompilator do dodawania odpowiednich dla siebie języków i kilka wersji kolorystycznych, przy mniejszej ilości języków da się zejść do 10-12kb (ale z oczywistych względów tutaj nie ma takiej opcji).


Pozostało 580 znaków

2019-02-07 11:28
0

Kolorystyka kodu w starej bibliotece była paskudna – kod w języku C miał kolor kupy, a np. bash jakieś różowe paskudztwo. Tu jest znacznie, znacznie lepiej.


O tym bashu już kilka razy wspominałeś przy okazji innych komentarzy ;) - cerrato 2019-02-07 11:39

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 14:05
3

Czyli to moje zgłoszenie Dodanie numeru wiersza do bloku kodu w sumie można już zamknąć ^^


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 15:56
2

A w SQL klauzul nie zamienia na wielkie? Kicha... :)

a ten znowu marudzi :P - cerrato 2019-02-07 16:04
ta młodzież teraz to wszystko na złotej tacy najlepiej, my kiedyś to żeśmy walczyli o każdy ochłap - czysteskarpety 2019-02-07 16:10

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 16:54
0

Swift nie działa :( albo nie ma schematu kolorów dla niego.
A Prism go wspiera

struct Point {
    var x = 0.0, y = 0.0
    mutating func moveBy(x deltaX: Double, y deltaY: Double) {
        x += deltaX
        y += deltaY
    }
}

class VideoMode {
    var resolution = Resolution()
    var interlaced = false
    var frameRate = 0.0
    var name: String?
    var count = 0

    func increment() {
        count += 1
    }
}

extension VideoMode {
}

let someResolution = Resolution()
let someVideoMode = VideoMode()

Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-02-07 21:04

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 17:03
0

Swift jest na liście, może kwestia theme lub dopieszczenia implementacji.

https://prismjs.com/#languages-list


Pozostało 580 znaków

2019-02-07 18:13
0

Tak, swift nie został dodany do listy :(

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 18:15
3

Niestety, ale będzie trzeba wyciągnąć konsekwencje :/


Pozostało 580 znaków

2019-02-07 19:21
1

Brak załamania linii - brak suwaków, dla dłuższego kodu w jednej linii:

zrzut.png

Edit://
Brak suwaka występuje w PRYWATNEJ WIADOMOŚCI na forum działa.


Dziura w ścianie gdzie Panowie widzą Panie,
Rick and Morty, season 1.
Szukam tej dziury, jak coś dajcie znać gdzie jest :D
edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-02-07 21:05

Pozostało 580 znaków

2019-02-07 21:24
0

Nie wiem jak u innych, ale na mikroblogach kolorowanie składni nie działa w ogóle. Kod co prawda jest w ramce, ale ani nie jest pokolorowany, ani nie posiada numerowania. :/


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-02-07 21:28
U mnie działa :P. Ale bez numerowania linii. - Michał Sikora 2019-02-07 21:32
Zobacz na ten wpis – Powolutku zbliżam się do zak... – koloruje i jest numerowanie? - furious programming 2019-02-07 21:35
Nie, ten wpis nie działa. Ten już tak - Sito Erastotenesa Było coś o.... - Michał Sikora 2019-02-07 21:36
A w tym widzę kolorowanie, ale nie ma numerowania. Chyba jeszcze cache się nie ”wymienił” – sprawdzę za miesiąc. ;) - furious programming 2019-02-07 21:37
Odwołuję alarm – cache się właśnie wymienił. - furious programming 2019-02-08 00:50

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: CCBot