Informacja o postepach prac i planach w nowej wersji

0

...czyli co juz jest zrobione i co bedzie :)

Zachodzilem w glowe co ma sie znalezc na stronie glownej, aby strona nie byla przeladowana informacjami a zarazem czytelna. Oto co wymyslilem:

Fajnie by bylo pewne elementy strony glownej moc edytowac z poziomu panelu administracyjnego. Stad zastapienie obecnego elementu "Nowosci w serwisie" czyms bardziej przyjaznym. Obecnie kazdy news jest zapisany w jednej linii stad calosc jest niewyrazna. Chcialbym, aby ten element strony mogl byc edytowany z poziomu panelu z pelnym HTML-em.

Obok bedzie sporo miejsca (nie bedzie obecnego "Katalogu"). Chcialbym dodac pewne elemnty spolecznosciowe na stronie poprzez wprowadzenie nowych dzialow. Jednak nie o tym teraz mowa. Jednym z zalozen bedzie dodanie modulu zakladek. Na kazdej podstronie bedzie mala ikonka dzieki ktorej uzytkownik bedzie mogl dodac dana podstrone do zakladek. Taki link powedruje tez na strone glowna jako "Polecane".

Wlasnie na stronie glownej chcialbym wyswietlac informacje podzielone w zakladkach: "Polecane", "Ostatnie zmiany", "Najnowsze". I wlasnie w polecanych bylyby zakladki dodane przez uzytkownikow. Cos a'la digg.com. Aby uzytkownicy mogli "glosowac" na dany link dzieki czemu bylby bardziej polecany ;) I tutaj mozna by bylo dodac opcje dodawania URLi z innych serwisow programistycznych.

Na glownej stronie mozna by bylo rowniez wyswietlac formularz do wyszukiwania. Modul wyszukiwarki jest juz gotowy. Opiera sie on o robocie ktory chodzac po serwisie indeksuje kolejne strony. Mozna by wyswietlac na glownej stronie tez pasek postepu indeksacji strony (ile URLi zostalo do indeksacji oraz ile zostalo zindeksowanych). Myslalem bowiem o tym, aby uzytkownik mogl 'pomoc' wyszukiwarce dodajac URL do kolejki. I okreslajac priorytet indeksacji.

Myslalem rowniez o tym, aby uzytkownik mogl komentowac wyniki wyszukiwania lub okreslic "istotnosc" danego linku w odpowiedzi na dane wyszukiwanie (cos w tym stylu jak wprowadzil ostatnio google). Ale tego nie mam jeszcze sprecyzowanego.

Do tych zmian graficznych bede musial zaprzegnac grafika :) W kazdym badz razie praca idzie do przodu, mam nadzieje, ze za pare miesiecy bedzie moglo juz wszystko ruszyc.

Koniec sprawozdania :)

0

Adam można sobie to gdzieś zobaczyć

BTW nie wiem czemu główna strona ma się mieścić na ekranie - przecież można ją zrobić trochę większą

BTW2 masz może jakieś dane ile userów trafia na pierwszą stronę 4p :) bo ja tam ostatnio (nie licząc dzisiaj) byłem, hmm, nie pamiętam kiedy :D

0
Misiekd napisał(a)

Adam można sobie to gdzieś zobaczyć

Poki co nie. Na starym serwerze bylo mozna. Ale teraz, na nowym nie. Trzeba ponownie skonfigurowac vhosta i wyslac pliki na SVN. Niebawem bedzie mozna. Jeszcze nie mam gotowej tej strony glownej - troche to potrwa zanim zaprzegne grafika do pracy ;)

BTW nie wiem czemu główna strona ma się mieścić na ekranie - przecież można ją zrobić trochę większą

Nie no - nie musi :) Byle sie w poziomie miescila ;)

BTW2 masz może jakieś dane ile userów trafia na pierwszą stronę 4p :) bo ja tam ostatnio (nie licząc dzisiaj) byłem, hmm, nie pamiętam kiedy :D

Nie mam takiej informacji. Ale poniewaz tam sie niewiele zmienia, zgaduje, ze niewiele osob. Ale chce to zmienic :)

0

Co najmniej jedna osoba zagląda na stronę główną - ja. Jak muszę wpisać adres (bo jestem przy maszynie pierwszy raz), to wpisuję adres strony głównej.

0

Ja tez zagladam tylko na forum, tak jakos.

0

Jestem za dodaniem click trackingu do każdego elementu strony. Tym sposobem, po czasie dowiemy się co jest popularne, a co można wywalić. Np. obecnie zakładka "ze świata" - jeśli klika w nią 10 osób miesięcznie, to po co obciążać maszynę ssaniem RSSów z witryn informacyjnych?

Adam, nowy Coyote będzie używał jakiejś biblioteki JS? [głosuję za jQuery - ostatnio na nią się przesiedliśmy, pisze się w tym wręcz wyśmienicie]

0

Clicktracking: ciekawy pomysl na jakis dodatkowy modul do systemu :)
Tak, jQuery korzystam z powodzeniem zarowno w 4programmers.net jak i w innych projektach.

0

Adamie, prośba o funkcjonalność edytora tekstów/postów. Po pierwsze tagi <java>, <pascal>, <bash>, itd. C++ ma coś takiego, a w innych językach by się przydało.
Po drugie w artykułach przydało by się jakieś automatyczne numerowanie listingów kodu. Wiem, że od pisania poniższy/powyższy kod nikt nie umarł, ale z drugiej strony przy dłuższych tekstach ułatwiło by to życie.

0

Chodz o cos takiego?

public static void bubbleSort1(int[] x) {
    int n = x.length;
    for (int pass=1; pass < n; pass++) {  // count how many times
        // This next loop becomes shorter and shorter
        for (int i=0; i < n-pass; i++) {
            if (x[i] > x[i+1]) {
                // exchange elements
                int temp = x[i];  x[i] = x[i+1];  x[i+1] = temp;
            }
        }
    }
}

Kolorowanie skladnii jest dostepne dla wiekszosci jezykow:

<code class="java"> kod </code>

Jezeli chcesz dodac numery linii:

<code class="java"> kod </code>

Wiecej informacji: Pomoc

0

Adamie raczej o coś takiego jak mam tutaj:
http://koziolekweb.pl/2009/12/14/choinki-czyli-dry-in-action/
Ładny napis "listing ileśtam" i tytuł.
Co do kolorowania to myślałem raczej o:
<java>KOD</java>

0

<język> zostało jako kompatybilność wsteczna. Obecnie utrzymane będą jedynie <code=język>

Dodatkowo - jak Adam wspomniał - nawet sam we własnej osobie dodawałem dodatkowe opcje w stylu "num" - link podany przez Ciebie pokazuje praktycznie dokładnie to samo co mamy na 4p. Wskaż różnice, których Ci brakuje.

0

Nie chodzi o num, ale o możliwość dodania tytułu do listingu.
<code=java:titile="Hello World"></code>
Tytuł wyświetlałby się nad listingiem i zawierał numer listingu. Moim zdaniem jest to przydatna funkcjonalność często spotykana w np. prasie.

0

Różni się to jakoś zbytnio od:

Tytuł:
<code class="java">..</code>

?

0

Różnicy niby dużej nie ma. Jednak wymagałoby to dorzucenia własnego CSS i opakowania tytułu w element P. Jako, że jestem leniwy to chętnie widziałbym to jako zautomatyzowaną funkcjonalność.

0

To w takim razie mi się zamarzyło, żeby 4P miało taki edytor posta jak mają na SPOJu przy wysyłaniu rozwiązania! (Można używać TAB, jest kolorowanie składni z JS)

W końcu tutaj się przewija tyle kodów pisanych na ciepło...

0

Link?

0

http://pl.spoj.pl/submit/
ale to chyba przesada :P

0

Czemu? Ja bardzo często pisze kod w "Szybkiej odpowiedzi" chociażby...

0

Dla mnie przerost formy nad treścią. A wręcz irytujące, jestem zwolennikiem plain tekstu.
Nawet będąc onegdaj jednym z twórców połączenia FCK Editora z MediaWiki nadal używam trybu tekstowego :]

0

Jedna funkcja ekstra dla zalogowanych.
Obok przycisku cytuj przycisk "szybki cytat", który by przerzucał zaznaczony tekst w poście do boxa na dole.

0

Mi się osobiście pomysły Koziołka bardzo podobają - o ile "nazwane listingi" na forum są średni przydatne o tyle w artach wyglądały by bardzie elegancko (a i odwołać było by prościej). Marooned zauważ, że jak weźmiesz < code > w < quote > to dostaniesz coś takiego

listing 1 - test napisał(a)
for i := 1 to 10 do
  WriteLn('aaa');

raz, że średnio to wygląda (wszystko kursywą) to jeszcze trzeba się naklikać i napisać :p. Dla mnie (lenia z definicji) cudem było by jakbym mógł sobie włączać/wyłączać numerowanie np. checkboxem.

BTW co do kodów to czemu w pełnej odpowiedzi zamiast np. < delphi > nie wstawia < code=delphi > - oduczyło by to userów wpisywać "stare" tagi.

A co do szybkiego cytowania to też jak najbardziej za, z tym że bez przesady i bajery w stylu multi cytowanie czy coś podobnego było by zbędne.

Jeszcze tak mi się nasunęło - jakby tak gdzieś pod avatarem albo obok ksywki dać linka do wysłania PM, bo teraz trzeba skopiować nicka, wejść we własny profil/wiadomości/nowa i dopiero jest

0

user image

Fatalnie rozwiązana ta numeracja... Jakby tego nie skopiować i tak wklejają się denerwujące linie z numerkami i wtedy po kopiowaniu kodu z takiego listingu na plain text mam:

   1.
      for i := 1 to 10 do
   2.
        WriteLn('aaa'); 
0
kod + otaczający go text napisał(a)

Mi się osobiście pomysły Koziołka bardzo podobają - o ile "nazwane listingi" na forum są średni przydatne o tyle w artach wyglądały by bardzie elegancko (a i odwołać było by prościej). Marooned zauważ, że jak weźmiesz < code > w < quote > to dostaniesz coś takiego

listing 1 - test napisał:
for i := 1 to 10 do
WriteLn('aaa');

raz, że średnio to wygląda (wszystko kursywą) to jeszcze trzeba się naklikać i napisać . Dla mnie (lenia z definicji) cudem było by jakbym mógł sobie włączać/wyłączać numerowanie np. checkboxem.

sam kod napisał(a)

for i := 1 to 10 do
WriteLn('aaa');

eeee w Operze 10 działa ok, to wyżej jest skopiowane

0
Misiekd napisał(a)

Marooned zauważ, że jak weźmiesz < code > w < quote > to dostaniesz coś takiego
hehe, nie nie, ten quote był tylko aby zaznaczyć całość - nie chodziło mi o umieszczanie kodu w tych tagach :)

0

aaaa :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1