Troche niemile ... reklamy na 4p

0

Otoz loguje sie z FF i po logowaniu [enter] kieruje mnie na

http://www.megaclick.com/404/?lg=en&type=404&q=http://4programmers.net/ucp.php?mode=login

...

wracam na 4p i jestem zalogowany - niemile wrazenie (nie moj komp tym bardziej srednio -nie wiem czy to przypadek ale wpisuje ...)

//----
Jeszcze przypomnialem sobie, ze ktos narzekal na reklamy podczas edycji. Istotnie w tych miejscach (edycja, logowanie) mozna sobie odpuscic juz reklamy (a przynajmniej te agresywne, wpychajace sie pod mysz).

0

spotkałem się z tym, wujcio lubiący bez namysły klikać tak zainstalował jakiś toolbar z megaclicka, podbija się on jak widać pod wyszukiwarkę FFa, w IE chyba też to robi, sprawdź about:config, chyba tam się to ustawia, klucz browser.search.defaultenginename i podobne jeśli nie mają wartości Google to na Google ustawić, albo odinstalować FFa, ubić tego megaclicka i zainstalować FF =]

0
reichel napisał(a)

//----
Jeszcze przypomnialem sobie, ze ktos narzekal na reklamy podczas edycji. Istotnie w tych miejscach (edycja, logowanie) mozna sobie odpuscic juz reklamy (a przynajmniej te agresywne, wpychajace sie pod mysz).

mi sie idea podoba, ponadto podczas logowania nierzadko wyskakuje flashowa reklama zaslaniajaca pola logowania, ktorej nie da sie zamknac

// wytnij adserwery w hosts, zero reklam na 4p i połowa reklam mniej w innych miejscach, albo użyj adblocka - Ł
// a kiedys nawet takowa praktyke stosowalem ;) chyba znowu sie pobawie (edit: regulka gemius dobrze sie sprawuje :)) - Cold

0

Pojawiła się nowa reklama, wg mnie całkowicie bezczelna.
Niebieskie tło zasłaniające CAŁĄ stronę i na środku miejsce na flash [flashblock skuteczny w tej materii]. Nie będę pisał, że żadne regułki na to nie pomagają - JS siedzi w środku strony.. ale nie chodzi o regułki, reklama po to niby jest, ale czy to nie jest przegięcie pały?

Wiem, że jest kryzys gospodarczy i rynek reklam spada na pysk [moja firma się z reklam utrzymuje], ale agresywnością reklam na pewno sobie nie zaskarbią klientów.

0

Ablock Plus pomaga - nie zauwazylem w ogole zadnej reklamy a czesto wchodze.

0

Nie pomaga, bo ten JS jest w stronie a nie wczytywany z zewnętrznego pliku. To raz.
A dwa, że nie o to chodzi tylko o sam typ reklam. Całkowicie odstraszający i nie na miejscu... Oni wykupują fragment naszej strony, nie całą.. chyba, że o czymś nie wiem :-/

0

Co do reklam, jeżeli to adocean.pl to wystarczy ustawić regułkę dla całej domeny w adblock plus tj. .adocean.pl/ i juz nigdy żadnych reklam. poza tym, że skrypt js jest w stronie statycznie, to pobiera od od nich zawartość reklamy.

0

Ehh.. wierz mi, umiem ustawić adblocka.
Co z tego, że nie mam reklamy [samej w sobie], jak caaały ekran jest niebieski.. ot, pusty div z usuniętym flashem.

Chodzi mi o sam fakt takiej reklamy zabierającej 100% przestrzeni strony - dla mnie jest nie do pomyślenia.

0

Rynek reklamy w polsce jest chory. Nie wiem jak to mozliwe, ze w USA reklamy sa przyjazne uzytkownikowi, bez flasow top layerow. A w polsce piszcza, skacza, zaslaniaja tresc strony. Jak to jest, ze tam na tym zarabiaja nie uprzykrzajac uzytkownikowi zycia?

Napisz co to za reklama to postaram sie wylaczyc.

0

Dziś trafiłem i o ile pamietam dotyczyła.. Ery? W każdym razie barwy niebieskie, głowy nie dam, może Marooned pamięta.

A swoją drogą, przed chwilą wlazłem z IE i wyświetlił mi się dość spory pop-up z jakąś ankietą. Pop-upów afair ponoć też miało nie być...

0

Ja mam poblokowane wszystkie reklamy jakie się da na wszystkich stronach, jakie odwiedzam. Żeby to nie było odczytane, że na 4p to w sumie szkodzę sam sobie.. adblock działa sitewide, nie ma regułki: "blokuj reklamy poza 4p".

Dodatkowo mam flashblocka.

Tak więc ta reklama to było dla mnie niebieskie tło z flashblockiem, który zniknął po kliknięciu [wycięty przez adblocka]. Tak więc - nie mam zielonego pojęcia co to za reklama, ale już 2 razy mi całe 4p zasłoniła.

Pomijam, że część reklam rezerwuje sobie miejsce divem i pusty prostokąt przesuwa mi cały content 4p - no ale na to już nie psioczę ;)

// jak Ty to robisz? ja mam tylko kilka serwerów wyciętych w hosts i bez pomocy adblocka od co najmniej roku nie widziałem na 4p żadnej reklamy. chyba, że moderatorzy mają reklamy wyłaczone, a admini włączone ;-) - Ł

0
Marooned napisał(a)

Pomijam, że część reklam rezerwuje sobie miejsce divem i pusty prostokąt przesuwa mi cały content 4p - no ale na to już nie psioczę ;)

Adblock ma mozliwosc blokowania elementow kodu strony. Jednak pisanie tych regulek recznie jest zbyt pracochlonne. Dodatek Element Hiding Helper rozwiazuje ten problem. Uzycie jest banalnie proste. Zaznaczamy element strony (np. wspomnianego diva) do zablokowania, wybieramy odpowiednie opcje i gotowe. Mozna dzieki temu zablokowac wszystkie tekstowe reklamy (np. na www.bash.org.pl jest taka ramka z reklamami).

0

A to widzę tylko do Adblock Plus, którego nie trawię jakoś.. [i pisanie takich regułek (xpath) to umiem z palca] - ja mam oryginalnego Adblocka. Do takich rzeczy kiedyś używałem RIPa [Rip It off Permanently].
No ale ponownie, jak mówię, nie to było celem mojego postu... jeszcze tego by brakowało, by ustalać regułki do blokowania - te reklamy po coś są.. :)

0
Mendoza napisał(a)

np. na www.bash.org.pl jest taka ramka z reklamami

Hm, ale ja nie widze tej ramki na bash.org.pl a nic nie robilem, nie mam tez Element Hiding Helper. Po wylaczeniu adblocka faktycznie ramka tekstowa jest.
Cos mi sie wydaje, ze trzeba tylko wybrac subskrybcje odpowiednich filtrów - ja zaznaczylem chyba wszystkie dostepne. I ani na 4p ani na bashu zadnych reklam nie widze, nie odczuwam tez zadnego widocznego spowolnienia ładowania stron przez to ze mam wiecej filtrow w adblocku

Marooned napisał(a)

te reklamy po coś są..

Po to zeby dzialac na nerwy? :P Tak na serio to wiem ze serwis na rekalamach zarabia zeby sie utrzymac, ale ja nie musze ich ogladac - mam nadzieje ze nikt nie bedzie miec mi tu tego za zle :)

0
othello napisał(a)

Hm, ale ja nie widze tej ramki na bash.org.pl a nic nie robilem, nie mam tez Element Hiding Helper. [...] Cos mi sie wydaje, ze trzeba tylko wybrac subskrybcje odpowiednich filtrów - ja zaznaczylem chyba wszystkie dostepne.

Ja akurat zadnych filtrow nie subskrybowalem. Wolalem sobie sam ustawic.

A czy np. widzisz reklame miedzy cytatami (ta z niebieskim tlem)?

Marooned napisał(a)

te reklamy po coś są..

Dopoki mam mozliwosc blokowania reklam, to bede je blokowac wszystkie i wszedzie. Reklamy internetowe juz dawno przekroczyly wszelkie granice wg mnie.

0

A czy np. widzisz reklame miedzy cytatami (ta z niebieskim tlem)?

Widze. Ale niektore reklamy tekstowe tez sa wyciete - na przyklad tekstowe reklamy google nigdy sie nie pojawiaja. Widocznie na żadnej liscie ten niebieskie reklamy nie figurują.

Ja akurat zadnych filtrow nie subskrybowalem. Wolalem sobie sam ustawic.

Czemu? To troche traci sens wtedy - bo jak wchodzisz na strone pierwszy raz, to zanim ustawisz filtr i tak reklame zoabczysz.

0
othello napisał(a)

Widze. [...]. Widocznie na żadnej liscie ten niebieskie reklamy nie figurują.

Nie figuruja bo to jest reklama, ktora wystepuje tylko na tej stronie w przeciwienstwie do reklam google. A dzieki Element Hiding Helper w pare klikniec moga ja zablokowac. Mozna pisac regulki blokowania kodu html recznie, ale jak pisalem jest to dla mnie zbyt pracochlonne.

othello napisał(a)

Czemu? To troche traci sens wtedy - bo jak wchodzisz na strone pierwszy raz, to zanim ustawisz filtr i tak reklame zoabczysz.

Jestem taka osoba, ktora lubi sobie wszystko (a przynajmniej wiekszosc) ustawic samemu. poza tym czemu to ma tracic sens? W koncu Adblock jest od blokowania reklam. Wykorzystuje mozliwosci programu w sposob jaki mi sie podoba.

Tylko robimy tutaj juz offtopa.

0
Adam Boduch napisał(a)

Napisz co to za reklama to postaram sie wylaczyc.

user image

0

Nie ma to jak dobór grupy odbiorczej...
Dziś po ekranie latał mi box z reklamą
"Odkryj radość macierzyństwa. Nowy portal dla mam!"

ekhm... :D

0

A co by Adam powiedział o AdSense?

0

@Maru: co to za pasek u Ciebie "ciasteczka, css, formularze, obrazki, ..." ?

//webdeveloper toolbar, to otwarte na dole to firebug - n
//i kim u diaska jest Maru? - M
//pewnie Marund - n</i>

0

Z czym macie problemy. Też mam adblock plus i korzystam ze subskrypcji reguł (wybrałem USA). Efekt jest taki że zupełnie nie wiem o czym mówicie, a w ostatnim roku dodałem tylko jedną własną regułę na jakiejś nieistotnej stronie.
Tylko raz mi się tylko zdarzyło, że adblock przyblokował więcej niż należało, a wtedy wystarczy kliknąć tą wielką ikonę ABP i po problemie (dochodzenie, która reguła co zablokowała to strata czasu).

// yep! nie pamietam kiedy na 4p ostatnio widziałem reklamę - Ł

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1