Wątek przeniesiony 2022-01-17 12:24 z Społeczność przez Adam Boduch.

Najciekawsze wątki na 4p

0

Naprawdę to jest forum programistyczne czy rynsztok:
screenshot-20220117104747.png

9

To załóż ciekawy wątek.

5

Ale czemu "rynsztok"? Pierwszy temat jest z rynsztoka to prawda, ale już dwa kolejne są jak najbardziej z życia programisty. Znów kolejne dwa są o usunięciu rynsztoka, Potem jest znów temat programistyczny a na końcu temat WTF :P

2

Ale to Ty dzownisz

0

@Shalom: Co to znaczy ciekawy wątek? Ciekawe wątki mają kilka czasem kilkanaście komentarzy (bardzo dużo przechodzi bez echa) i nie piszę tu o wojenkach Java VS C# czy tym podobnych. Branie najpopularniejszych wątków jako najciekawsze (zwłaszcza nie eliminując Flame i tym podobne)

2

Ok czyli to jest zgłoszenie że należy zmienić labelkę "Najciekawsze" na "Najpopularniejsze"?
Faktycznie, co jest ciekawe to mocno subiektywna sprawa. Dla jednego temat o niskopoziomowej optymalizacji będzie ciekawy (bo programuje embedded) a dla innego w ogóle nie ciekawy bo pisze aplikację webową o niskim ruchu użytkowniów

0

@KamilAdam: No ale kogo mają przyciągnąć takie tematy?

2
CoJaTuRobie napisał(a):

@KamilAdam: No ale kogo mają przyciągnąć takie tematy?

Jakie tematy? Jak ludzi przyciągają tematy? O co ci chodzi bo nie rozumiem?
Jak już kiedyś mówiłem mnie tu żadne tematy nie przyciągneły. Jarek powiedział żeby założyć konto to założyłem :P

6

Zrobmy ankiete

1
CoJaTuRobie napisał(a):

@KamilAdam: No ale kogo mają przyciągnąć takie tematy?

Ludzi nie przyciągają tematy ze spisu 'najciekawisze' tylko konretne tematy które googlują i trafiają tutaj. Chociażby temat z zarobkami, temat o bootcampie, temat jak zacząć prorgamować w X, temat z problemem w danej technologii.

4

BTW dla porównania u mnie "Najciekawsze" wyglądają tak:
Screenshot 2022-01-17 111630.png

2

Branie najpopularniejszych wątków jako najciekawsze

To jaki proponujesz system oceniania ciekawości wątku? Teraz jest to ustalane po ilości wejść/wyświetleń/odpowiedzi. Proszę o jakąś ciekawą alternatywę, na pewno zostanie ona rozważona.

(zwłaszcza nie eliminując Flame i tym podobne)

Parę dni temu zapadła decyzja i @Adam Boduch zablokuje wyświetlanie Flame dla osób niezarejestrowanych. Z kolei ludzie z kontem na 4P mogą sobie Flame (a także cokolwiek innego) ukryć.

2

Moze mozna jakos podczepic na stale:
Czy to już totalny upadek?

2

Najciekawsze czy tak to powinno wyglądać

Być może ktoś ma propozycje jak to ulepszyć? Starałem się rzucić jakąś inicjatywę, ale nie wyszło: Może jakiś konkurs na rozwiązanie prezentujące najciekawsze wątki na forum?

0

Może po prostu przefiltrować tak, żeby na tej liście nie było kategorii Flame, Społeczność, Kariera i Off-topic?

2

@wartek01: Lista generowana jest indywidualnie dla każdego użytkownika. Wystarczy, że ukryjesz daną kategorię, a wątki z tej listy nie pojawią się na stronie głównej.

Natomiast globalnie jest już na to zadanie: https://github.com/adam-boduch/coyote/issues/673

2

@Adam Boduch: moim zdaniem w samej definicji "czegoś najciekawszego" mieści się bardzo dużo, a więc wątki "najciekawsze" mogą być bardzo różne. Czasem zarówno we "Flame", jak i w "Off-Topicu" bywają wątki na takie tematy, które nie bardzo pasują na stronę główną, jeśli w ogóle na 4p.

Może lepiej byłoby na przykład zmienić zakładkę "Najciekawsze" na "Top techniczne"? Jestem świadomy, że większość "technicznych" to jednorazowe problemy, ale może da się coś wycisnąć np. z kategorii "Algorytmy i struktury danych" czy też "Inżynieria oprogramowania"?


PS "Czasem zarówno we "Flame", jak i w "Off-Topicu" bywają wątki na takie tematy, które nie bardzo pasują na stronę główną, jeśli w ogóle na 4p" – mam tu na myśli: w rozumieniu 4p jako serwisu o tematyce programistycznej i IT.


UPDATE Tak się jeszcze nad tym zastanawiam. Nie chciałbym nikomu bronić zakładać wątków (zgodnych z regulaminem). Mam po prostu wrażenie, że nie wszystkie pasują.

3

Rzadko coś piszę, głównie czytam, ale to chyba dobry wątek żeby się wypowiedzieć.
Dużo ludzi napisało – „zaproponuj inny system”, tylko ciężko coś zaproponować, nie wiedząc czego w sumie administracja/właściciel oczekuje od tej zakładki i czego oczekują inni użytkownicy.

Opcja #1:

Jeśli zakładka ma przyciągać uwagę, zapewniać klikanie (no bo w końcu pokazuje „Najciekawsze” wątki) to może nawalmy do niej kontrowersyjnych wątków z działu Flame nawet jak ktoś ma ukryty ten dział. Obowiązkowo przypnijmy tam wątek, w którym ktoś jedzie po juniorach/Januszach. Będą gównoburze, zleci się wataha trolli, co tydzień ktoś założy wątek typu „To forum już umarło, odchodzę”, ale przynajmniej będzie ruch.

Jako, że nie wiem jaki jest cel tej zakładki, to napiszę swoje subiektywne zdanie i propozycje.
Sam mam dział Flame ukryty (gdyby nie to, że ostatnio ludzie się kłócą czy go kasować czy nie to bym nie pamiętał, że istnieje) więc opcja #1 jest jak dla mnie najgorsza. Lista wygląda u mnie tak, jak u @KamilAdam z tą różnicą, że wyleciał już jeden wątek o Tabnine, a wleciał inny ze społeczności. Taka sytuacja (że jest tam głownie Kariera, Edukacja, Społeczność) powtarza się od dłuższego czasu. @Adam Boduch napisał, że lista jest generowana oddzielnie dla każdego użytkownika, moim zdaniem wciąż jest słaba, mam na niej 5 wątków z kariery i 2 ze społeczności. Nie chcę ukrywać kariery, chcę tam wejść raz na jakiś czas, ale ponieważ na forum najpopularniejsze wątki z kariery (i w sumie ogólnie) to zazwyczaj:

  • [Wyznanie] Pracuję 3 miesiące, nic nie rozumiem, a w firmie chcą żebym taska już zrobił. Depresja, stres, POMOCY.

  • Mam fobię/jestem introwertykiem a oni mi każą się do ludzi odzywać. Gdzie szukać innej pracy?

  • Ale ci zniewieściali juniorzy to złamasy, pół roku pracuje i nawet Ctrl C + Ctrl V ze stack’a nie umie zrobić. Ja to w jego wieku za kompilator płaciłem.

  • Jak wyrwać się z Januszexu?

  • Różne wątki o zarobkach

  • Różne wątki o kierunku kariery

To nawet na tę listę nie zaglądam, bo tylko dwa ostatnie tematy uważam za ciekawe, a lista proponuje mi karierę w pięciu na siedem wątków. Z drugiej strony w tematach technicznych udziela się mało osób, wiele tematów było dyskutowanych X miesięcy/lat temu i nikt do nich nie wraca. Napisanie sensownego posta w dziale technicznym wymaga wiedzy i zazwyczaj nie jest specjalnie doceniane. I dlatego te tematy mają mało wyświetleń/odpowiedzi to nie pojawiają się w tej zakładce. Podobały mi się też wątki o mandatach
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak ma wyglądać ta zakładka, dobrze byłoby określić:

- Komu ma służyć zakładka „Najciekawsze”?

Moim zdaniem głównie nowym użytkownikom/niezalogowanym. Jak ktoś siedzi długo na forum, to wie gdzie czego szukać, jakich działów unikać. Pamięta jakie sprawy i gdzie były dyskutowane. Ma sporo postów, więc dostaje dużo powiadomień, dodatkowo jest mechanizm obserwowania, który pozwala otrzymywać powiadomienia z ciekawych wątków. Jak przychodzi ktoś nowy, to dobrze byłoby mu zaprezentować coś innego niż tylko Kariera i Społeczność. Niezalogowany user sobie wątków nie oznaczy gwiazdką i nie ukryje działów (najlepiej jakby założył konto, no ale to trzeba go czymś zaciekawić).

- Czy ta zakładka ma tylko nabijać wyświetlenia? Czy może ma ukazywać wartościowe (niekoniecznie popularne) tematy, dobrze prezentować forum?

Pytanie do administratora/właściciela. Mi się wydaje, że nie tylko o wyświetlenia się rozchodzi. Serwis oferuje patronaty, sponsorowane ogłoszenia na mikroblogu, płatne oferty pracy. Trochę słabo jak jego główna strony nie promuje żadnych dłuższych tematów technicznych. Edukacja jest ok, ale ta kariera to trochę lipa :p

- Czy powinny być tam tylko wątki, w których można wciąż dyskutować, czy takie z brakiem aktywności też są dopuszczalne?

Są dłuższe dyskusje techniczne, w których od jakiegoś czasu już nikt nic nie napisał. Czy ewentualny „odkop” takie wątku jest mile widziany? Jeśli tak, to może takie wątki też promować? Czy wątki typu Zarobki albo Programistyczne Wtf jakie was spotkały gdzie raczej nie prowadzi się dyskusji tylko wrzuca posta, a inni jak chcą to go najwyżej komentują mogą być zamieszczane w najciekawszych? Nie są to jakieś wybitnie wartościowe tematy, ale przynajmniej ciekawe.

Jak dla mnie to są takie opcje:

Opcja #2
Sporo dłuższych stażem użytkowników i tak tego nie będzie używać, nie ma zbyt wielu nowych userów i duża zmiana tutaj nie wiele pomoże, szkoda żeby @Adam Boduch marnował swój czas.

Opcja #3
Robimy sztywny wymóg dla kategorii, że np. mogą być maksymalnie dwa wątki z kariery i jeden ze społeczności, jeden z nietuzinkowych tematów, jeden z inżynierii, dwa losowe z najpopularniejszych tematów z działów o językach/technologiach itd.

Opcja #4
Skoro tematy z kariery/społeczności są takie popularne, to nie ma co z tym walczyć. Dla równowagi dodajemy sztywny wymóg, że np. dwa tematy były z jakiejś listy wartościowych (najlepsze wątki techniczne z ostatniego półrocza, może te zarobki albo wątek z poradami czego się uczyć/jak wejść do branży [było kiedyś coś takiego]).

Opcja #5
Jak wyżej, tylko że dwa tematy z najczęściej obserwowanych wątków przez użytkowników.

Opcja #6
Jak w opcji #4, tylko że dwa tematy po prostu z losowych popularnych tematów z działów technicznych.

Jak dla mnie to opcje parzyste - #2, #4 albo #6
Zgadzam się z @Silv, jest dużo wątków nie pasujących na stronę główną serwisu

Ewentualnie opcja #7
Działy techniczne powinny mieć jakiś większy przelicznik przy reputacji/liczenia wagi wątku niż kariera

0

Już troll poleciał?

2
Adam Boduch napisał(a):

Być może ktoś ma propozycje jak to ulepszyć?

Listować wątki tylko z kategorii technicznych. :P

2

Obecny wzór sortujący listę najciekawszych wątków prezentuje się tak:

return min(1000, 200 * $this->score)
            + min(1000, 100 * $this->replies)
                + min(1000, 15 * $this->views)
                    - ((time() - $this->last_post_created_at->timestamp) / 4500)
                        - ((time() - $this->created_at->timestamp) / 1000);

Stąd też na liście dużo wątków w których jest masa odpowiedzi czy wyświetleń. A wyświetlenia podbijane się gorącą dyskusją w wątku ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1