Ponowne otwarcie i odczyt z pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2019-01-16 08:45

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

hej, trochę się pomieszałem. Jak otworzyc plik "Notatnik"? Tak jak w komentarzu jest, bawiłem się fopen, fread i wyrzucza mi błędy więc musze gdzieś coś robić nie tak


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <sys/wait.h>
#include <unistd.h>
#include <sys/types.h>

int main()
{
    int liczba;
    FILE * Notatnik;
    Notatnik=fopen("wynik.txt", "w+");

    printf("Podaj imie ");
    scanf("%d", &liczba);
    printf("%d", liczba);

    pid_t pid = fork();
    if( pid> 0 ){
        wait(0); printf ("\nPowrot do procesu macierzystego");

        // --> Jak otworzyc plik (Notatnik) i wypisac dane z tego pliku? 
    }

    if ( pid == 0 ){
        fprintf(Notatnik, "Zapis liczby do pliku w procesie potomnym: %d", liczba);
        fclose(Notatnik); 
        exit(0); // wyjscie z procesu potomnego -> powrot do procesu macierzystego
    }
    return 0;
}
edytowany 1x, ostatnio: Zak125, 2019-01-16 08:46
Wklej jak odczytywałeś plik. - Delor 2019-01-16 10:06

Pozostało 580 znaków

kq
2019-01-16 10:46
kq
Moderator C/C++

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 49 sekund temu

Lokalizacja: Szczecin

0

fseek na pliku lub otwórz go jeszcze raz (fopen), co tu do dywagacji


Pozostało 580 znaków

2019-01-16 10:51

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Warszawa

2

w+ powoduje zniszczenie starej zawartości pliku, na pewno o taki efekt chodzi? Jak coś to masz wykaz parametrów dla fopen.
Imo dobrze wygląda r+ albo a+.


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
edytowany 4x, ostatnio: MasterBLB, 2019-01-16 11:04
Korzysta z posixowych API, na pewno nie Windowsowy Notepad ;​) - kq 2019-01-16 10:54
Słuszna uwaga, poprawiłem. - MasterBLB 2019-01-16 11:03

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0