Otwarcie pliku binarnego

0

W 90% przypadkow otwarcie pliku i czytanie wykonuje sie w Javie przez strumienie (FileInputStream). Mam plik binarny i chce go wczytac. Problem w tym ze plik nie jest maly i dlatego czytanie za pomoca strumieni jest nienajlepszym sposobem (w pliku w ogóle moze niewystapic znak konca linii i wtedy java chce wczytac caly np. 200MB plik :( ) chce czytac porcjami np. po 128 bajtow. Wiem ze na pewno cos takiego jest mozliwe bo w C jest cos takiego a jezyki sa przeciez dosc podobne (+/- :]). Jak wiec otworzyc i przeczytac plik binarnie?

0
axiomat napisał(a)

W 90% przypadkow otwarcie pliku i czytanie wykonuje sie w Javie przez strumienie (FileInputStream). Mam plik binarny i chce go wczytac. Problem w tym ze plik nie jest maly i dlatego czytanie za pomoca strumieni jest nienajlepszym sposobem (w pliku w ogóle moze niewystapic znak konca linii i wtedy java chce wczytac caly np. 200MB plik :( ) chce czytac porcjami np. po 128 bajtow. Wiem ze na pewno cos takiego jest mozliwe bo w C jest cos takiego a jezyki sa przeciez dosc podobne (+/- :]). Jak wiec otworzyc i przeczytac plik binarnie?

Ehm...
"FileInputStream is meant for reading streams of raw bytes such as image data. For reading streams of characters, consider using FileReader."

int read()
Reads a byte of data from this input stream.
int read(byte[] b)
Reads up to b.length bytes of data from this input stream into an array of bytes.
int read(byte[] b, int off, int len)
Reads up to len bytes of data from this input stream into an array of bytes.

Masz wszystko co trzeba...
A co ma C do Javy w tym przypadku?!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1