Wątek przeniesiony 2020-12-27 22:56 z Bazy danych przez cerrato.

Problem z łączeniem tekstu w excelu

0

Cześć ,

Panie, Panowie napotkałem się podczas swojej zabawy w excelu z dziwnym problemem, którego nie potrafię rozwiązać otóż problem polegający na tym iż mam dwie kolumny jak poniżej. Próbuję połączyć funkcję dostępną w excelu **Złącz Tekst **te dwie wartości ale zamiast 01.01.2019 00:00FajnaData pokazuje mi 43466FajnaData. Później chcę poprawne dane zaimportować do bazy. Jak naprawić ten problem? próbowałem formatować komórki i nic nie pomogło.

Potem mając poprawne dane chciałbym zrobić insert into do bazy.

Data Opis
01.01.2019 00:00 FajnaData
1

Wyglada ze przy rzutowaniu daty na string robi jakis dziwny format. Zrzutuj w taki formacie jak chcesz i dopiero sklejaj. Pytanie po co chcesz to zrobić

2

Można użyć formuły TEXT żeby rzutować datę na stringa, potem można już łączyć.

=TEXT(A2;"dd.mm.yyyy hh:mm")&B2
0
UglyMan napisał(a):

Wyglada ze przy rzutowaniu daty na string robi jakis dziwny format. Zrzutuj w taki formacie jak chcesz i dopiero sklejaj. Pytanie po co chcesz to zrobić

Mam dużo danych w excelu które muszę przenieś do utworzonej bazy danych.

1
printHello napisał(a):
UglyMan napisał(a):

Wyglada ze przy rzutowaniu daty na string robi jakis dziwny format. Zrzutuj w taki formacie jak chcesz i dopiero sklejaj. Pytanie po co chcesz to zrobić

Mam dużo danych w excelu które muszę przenieś do utworzonej bazy danych.

Mówisz, ze względu na przenoszenie do bazy SKLEJASZ, to każe mi WĄTPIĆ w design tej bazy. Bez urazy, ale apostołowie excella rzadko projektują dobre struktury bazy danych.

Jeśli kiedykolwiek miałem problemy, to z podziałem, gdy jedna dana z systemu "starego" trafiała do np. dwóch kolumn. Nie sklejałem chyba nigdy.

0
UglyMan napisał(a):

Wyglada ze przy rzutowaniu daty na string robi jakis dziwny format. Zrzutuj w taki formacie jak chcesz i dopiero sklejaj. Pytanie po co chcesz to zrobić

Przypuszczam, że nie "dziwny" ale taka jest właśnie najprawdziwsza postać daty

0

@AnyKtokolwiek:Czyli przed 1970 nie było daty?

0

Problem rozwiązany :) wystarczyło odpowiednio sformatować kolumnę zawierającą datę (rrrr-MM-dd GG:mm) .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1