Schemat ERD do oceny

Odpowiedz Nowy wątek
2015-12-21 16:39

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam,
Projekt na Zaawansowane Bazy Danych sprawia mi duże problemy. Mógłby ktoś sprawdzić ten schemat ERD? Temat to szpital. Proszę o pomoc ;)

Pozostało 580 znaków

Krwawy Młot
2015-12-21 18:00
Krwawy Młot
0

Po co Ci tabele Pensja i Piętro? Skoro nic tam nie ma oprócz klucza podstawowego?

Znajdą się tam atrybuty: Płaca i Numer :) 20 tabel to było podstawowe założenie projektu więc rozbiłem na to co mi wpadło do głowy - damianwisnia15 2015-12-21 18:38
Nie, nie ma tam żadnych atrybutów. Chyba nie ten diagram wrzuciłeś. - somekind 2015-12-21 19:02

Pozostało 580 znaków

Ldr
2015-12-21 18:48
Ldr

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Sporo błędów widzę na pierwszy rzut oka.
Na dobry początek brakuje tabel asocjacyjnych między kilkoma relacjami.
Jeden lekarz moze meic tylko jedna specjalnosc?
Jeśli potrzebujesz miec id pacjenta jako FK to referencja powinna sie odnosic to tabeli Pacjent a nie dziwnej tabeli Leczenie ktora nie spełnia obecnie swojej roli.

Powiesz mi coś o tabelach asocjacyjnych ( jakis przykład za którym mógłbym podążać)? Co do tabeli Leczenie jest ona zbędna masz rację :) To wstępny zarys a ja jestem zielony, przespałem 2 semestry i teraz mam problemy z bazami danych w każdym kontekście :( - damianwisnia15 2015-12-21 19:00
@damianwisnia15, ale na temat wątku, to odpowiadamy w postach, nie komentarzach. - somekind 2015-12-21 19:01

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:05

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Powiesz mi coś o tabelach asocjacyjnych ( jakis przykład za którym mógłbym podążać)? Co do tabeli Leczenie jest ona zbędna masz rację :) To wstępny zarys a ja jestem zielony, przespałem 2 semestry i teraz mam problemy z bazami danych w każdym kontekście :(

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:09
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

A czemu lekarz może mieć tylko jedną uczelnię i specjalność?
I po co w chorobie id lekarza?
Czym są Przebyte_choroby w tabeli Pacjent?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
edytowany 1x, ostatnio: somekind, 2015-12-21 19:09

Pozostało 580 znaków

Ldr
2015-12-21 19:17
Ldr

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tablica_asocjacyjna

tldr:
Tabela łączy dwie inne tabele. Na przykładzie wymienionego lekarza i specjalności:
Jeden lekarz może mieć więcej specjalności. Tabela asocjacyjna pomiędzy relacjami SPECJALNOSC a LEKARZ będzie posiadała kolumny: lekarz_specjalność(id_lekarz_specjalnosc, id_lekarz, id_specjalność). Wtedy, jeśli lekarz o id 1 jest kardiologiem(id specjalnosci 1) i onkologiem(id specjalnosci 2) w tabeli lekarz_specjalnosc będzie miał dwa rekordy 1,1,1 oraz 1,1,2. W obecnej formie jeden lekarz może mieć tylko jedną specjalność. W Twoim diagramie jest kilka takich przypadków.

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:19

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Problem z uczelniami i specjalościami: na ss propozycja rozwiązania. W chorobie id lekarza jest po to aby było wiadomo kto leczył pacjenta w danym przypadku. Przebyte_choroby to zarys powiazania wszystkich chorób z pacjentem. Nie mam jednak pojęcia jak to zaimplementować na schemacie.

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:29

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

@Ldr ok zrozumiałem :) to samo z chorobami pacjenta, zabiegami, pobytami i wizytami będzie ?

Pozostało 580 znaków

Ldr
2015-12-21 19:34
Ldr

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Tak.
Ale:
Choroba to zła tabela. Lepiej zrób coś w stylu DIAGNOZA do której referuje WIZYTA. Tak mi się wydaje.
Popraw to, przemyśl jeszcze raz, wrzuć diagram i zobaczymy co dalej.
Ps. jak pracujesz na oracle to pomysl o uzywaniu DATA MODELERa do modelowania diagramów.

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:41

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

@Ldr Wiem że w DM ale w DBD jest łatwiej zmiany wprowadzać. Finalną wersję zamodeluję w sql developerze ;) Dzięki za pomoc, zgłoszę się z poprawionym schematem niebawem :)

Pozostało 580 znaków

2015-12-21 19:50
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0
damianwisnia15 napisał(a):

Problem z uczelniami i specjalościami: na ss propozycja rozwiązania. W chorobie id lekarza jest po to aby było wiadomo kto leczył pacjenta w danym przypadku.

No, ale to Leczenie powinno łączyć Lekarza, Pacjenta i Chorobę. No chyba, że w Twojej przychodni jest oddzielny lekarz od grypy, oddzielny od anginy i oddzielny od rozwolnienia, ale to nierealistyczne.

Przebyte_choroby to zarys powiazania wszystkich chorób z pacjentem. Nie mam jednak pojęcia jak to zaimplementować na schemacie.

Każde leczenie, które będzie przechowywane w Twojej bazie, to będzie przecież "przebyta choroba". Nie rozumiem, czemu chcesz to dodatkowo przechowywać?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0