Polskie znaki w Mysql

0

Witam, temat stary jak świat. Brak polskich znaków w Mysql. mam stronę z formularzem logowania. Loguje się Bożenka. Na stronie mam w HTML ustawione kodowanie iso-8859-2 - tu polskie znaki są. PO zarejestrowaniu Bożenki wchodzę w phpMyAdmina (zainstalowałem XamppLite), a tam wyświetla się Bo?enka bez litery "ż". W phpMyAdminie wszędzie gdzie się dało ustawiłem kodowanie i porównywanie napisów na utf-general-ci. W php.ini wszedzxie gdzie bylo iso-8859-1 zostalo zamienione przeze mnie na iso-8859-2. W plikuhttpd.conf nie ma linii AddDefaultCharset. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? POzdrawiam

0

baza jakie ma kodowanie?

0
Misiekd napisał(a)

baza jakie ma kodowanie?

Baza ma kodowanie UTF-8... Może zmienić na ISO-8859-2? Tylko jak to sie robi w PhpMyAdmin? Pozdrawiam

0

ISO-8859-2 to jest dziwne kodowanie. Lepiej już dać windows-1250. w ISO nie da się zapisać wielu znaków jak na przykład dolny cudzysłów.

Najlepiej oczywiście wszystko dać do unicode, skoro baza jest w unicode.

0
Mariusz Jędrzejowski napisał(a)

ISO-8859-2 to jest dziwne kodowanie. Lepiej już dać windows-1250. w ISO nie da się zapisać wielu znaków jak na przykład dolny cudzysłów.

Najlepiej oczywiście wszystko dać do unicode, skoro baza jest w unicode.

Wielkie dzięki za radę. Spróbuję pokombinować i dam znać czy wszystko OK. POzdrawiam

0

Dalej nic. Nie ma polskich znaków w bazie danych - phpMyAdmin zle wyswietla znaki. Na stronie, na której mam formularz, kodowanie to iso-8859-2. Ktoś wie jak ustawić opcje w phpMyAdmin, aby były polskie litery? Pozdrawiam

Dodam, że koduję w Dreamweaver

0

Wszystko po stronie bazy danych ustaw na utf8_polish_ci, potem ustaw zaraz po połączeniu z bazą danych w swoim skrypcie zapytanie do SQL:

SET CHARSET utf8;

Dzięki temu będziesz miał jednolitą bazę w UTF-8, skrypt wtedy będzie mógł mieć swoje własne odmienne kodowanie niezależne od bazy danych. A więc czy ustawisz sobie na stronie iso,unicode czy windows-1520 to będziesz widzieć polskie znaki po stronie skryptu i phpmyadmina.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1