[mysql]polskie znaki...

0

witam. mam malutki problem :-/ . otoz zrobilem formularz w ktorym wysylam do bazy mysql tekst ,oczywiscie z polskimi znakami.no i po wyslaniu jest wszystko ok , ale jezeli odczytuje je z powrotem w innym pliku php to na stronie robia mi sie krzaki :-/. oba pliki php (formularz i tam gdzie to odczytuje) sa odpowiednio zakodowane w iso (wlacznie z meta). w mysql tez wybralem iso z jezykow i przegladajac phpmyadminem sa polskie czcionki. oczywiscie nie mam mozliwosci grzebania w konfiguracji php i mysql poniewaz strona jest na zewnetrznym platnym serwerzy. z gory dziekuje za pomoc...

0

ale jezeli odczytuje je z powrotem w innym pliku php to na stronie robia mi sie krzaki

A w jaki sposob wyrzucasz na ekran??
htmlentities(), czy bezposrednio??
bo htmlentities czasem robi takie numery :) rzadziej sie zdarza zeby htmlspecialchars() cos namieszal
Najlepiej jak wkleisz kawalek kodu

0

$result = $db->sql_query("SELECT * FROM wos_rekab");
while ($row = $db->sql_fetchrow($result)) {
if ($row['rodzaj'] == "1") {
$numer = $row['numer'];
$pokoje = $row['pokoje'];
$typ_miejsce = $row['typ_miejsce'];
$metraz = $row['metraz'];
$pietro = $row['pietro'];
$cena = $row['cena'];
echo"<DIV style="margin-left:10px" style="margin-right:10px" align=center>"
. "<table cellspacing="0" cellpadding="0" class="text2" width="480">"
. "<tr bgcolor="FFCC00" onmouseover="this.style.backgroundColor='FFFFCC'" onmouseout="this.style.backgroundColor='FFCC00'" onclick="window.location.href='detale.php'" class="text" height="23">"
. "<td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center"> $numer</td><td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center"> $pokoje</td><td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center"><img src="/zyga_789/images/OS/2.gif"></td>"
. "<td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center">$typ_miejsce</td>"
. "<td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center">$metraz m2</td>"
. "<td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center">$pietro</td>"
. "<td style="BORDER-BOTTOM: #003300 1px solid" align="center">$cena tys/zł"
. "</td>"
. "</tr></table></div>";

0

Sprawdz jakie kodowanie ma ustawiona przegladarka. Wybierz np. ISO i sprawdz, czy krzaczkow nie ma. Moze nie ustawiles tagu <meta> albo ustawiles zle?

0
Adam Boduch napisał(a)

Sprawdz jakie kodowanie ma ustawiona przegladarka. Wybierz np. ISO i sprawdz, czy krzaczkow nie ma. Moze nie ustawiles tagu <meta> albo ustawiles zle?

Wszystkie tagi <meta> mam ustawione na ISO , wlacznie z ustawieniem przegladarki. mysle ze potrzeba jakiejs funkcji ktora konwertuje krzaki z bazy danych na polskie znaki i umieszcza przerobione w wyniku czyli w pliku php.tylko jaka ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1