[delphi, mysql] Polskie znaki

0

Przeszukałem całe forum, ale nie znalazłem satyfakcjonującej odpowiedzi.

Mianowicie korzystam z Delphi 2007 i wbudowanego tam zestawu komponentów dbexpress. Gdy pobieram dane z tabeli mysql lub dodaję je tam, pojawiają się ogonki.

W sumie z kodowaniem zawsze miałem problemy i było to nieźle pogmatwane, postaram się wyjaśnić. W bazie MySQL mam ustawione UTF8, na stronie ([url=http://matinf.livenet.pl/forum]link[/url]) polskie znaki wyświetlają się tylko gdy do dokumentu html wpiszę iso-8859-2. Gdy po dodaniu do bazy danych wiadomości do shoutboxa poprzez program zmienię w przeglądarce kodowanie domyślne na windows-1250 - wszędzie pojawiają się ogonki, a w wiadomościach dodanych do bazy przez program, poprawne polskie znaki.

Nie mam pojęcia jak to wszystko naprawić...

0

Czyżbym nie mógł liczyć na niczyją pomoc?

0

pewnie gdyby ktoś rozumiał z czym masz problem to by próbował pomóc

0
BangMan2 napisał(a)

W bazie MySQL mam ustawione UTF8, na stronie ([url=http://matinf.livenet.pl/forum]link[/url]) polskie znaki wyświetlają się tylko gdy do dokumentu html wpiszę iso-8859-2.

Ustawione masz jako UTF8, ale wpisane jako iso, wiec wybierz ktores kodowanie i badz konsekwentny.

BangMan2 napisał(a)

zmienię w przeglądarce kodowanie domyślne na windows-1250 - wszędzie pojawiają się ogonki, a w wiadomościach dodanych do bazy przez program, poprawne polskie znaki.

Czemu windows-1250 i gdzie w koncu sa poprawne?

0

No więc.

Dodałem do pliku .htaccess

[code]AddCharset UTF-8 .html
AddType 'text/html; charset=UTF-8' html[/code]

i zmieniłem kodowanie w nagłówku dokumentu na UTF-8. Na stronie pojawiły się kwadraty zamiast polskich znaków. Kiedy edytowałem je ręcznie, na stronie zaczęły wyświetlać się poprawnie, za to w bazie są teraz teksty z ogonkami, mimo że ma ustawione utf. Dla dodania smaczku, IE wyświetla chińskie znaki zamiast polskich oraz powiększa (?!) czcionkę.

0

Teraz to sie juz w ogole pogubilem - co ma htaccess do tego? Sprawdz czy w bazie sa poprawnie wpisane - to po pierwsze - bo wychodzi, ze nie. Jesli uzywasz phpmyadmina to pamietaj, ze domyslnie uzywa zdaje sie iso. Czyli tworzysz baze w utf8 na przyklad, ale zeby wpisac dane poprawnie musisz jeszcze przegladarce powiedziec, ze chcesz uzywac utf przy wypelnianiu formularzy myadmina.

0
johny_bravo napisał(a)

Teraz to sie juz w ogole pogubilem - co ma htaccess do tego?

http://www.w3.org/International/questions/qa-htaccess-charset

johny_bravo napisał(a)

Sprawdz czy w bazie sa poprawnie wpisane - to po pierwsze - bo wychodzi, ze nie. Jesli uzywasz phpmyadmina to pamietaj, ze domyslnie uzywa zdaje sie iso. Czyli tworzysz baze w utf8 na przyklad, ale zeby wpisac dane poprawnie musisz jeszcze przegladarce powiedziec, ze chcesz uzywac utf przy wypelnianiu formularzy myadmina.

Z tej strony wszystko jest ok, problem leży gdzie indziej. Spróbuję wyeksportować bazę i dodać ją na nowo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1