MySQL polskie znaki

0

Witam,

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi wieć pozwalam sobie założyć nowy temat. Otóż podłączyłem się do MySQL używajać SQLConnection, ClientDataSet i SQLQuery. Wszystko poszło bez żadnego problem po za jednym małym szczegółem. Nie działają polskie znaki. Szukałem w necie rozwiązania ale niestety nie udało mi się znależć odpowiedzi.
Za każdą podpowiedź będę wdzięczny.

Pozdrawiam

0

Wstep informacyjny pod adresem:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/11.2003/8563.php3

Z moich doświadczeń wynika, że w pliku MY.INI (sekcja [mysqld])
trzeba conajmniej dodać:

default-character-set = latin2 (zrestartowac server MySQL).

Po zalogowaniu się na konsolę mysql
sprawdzamy ustawienia poleceniem:
\s;

Pozdrawiam

0

No niestety nic to nie pomogło

0

Witam!
Miałem ten sam problem
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=86298

Tak jak radzi Misiekd:

na bazie kodowanie cp1250.
Przykład:
alter database moja_baza default character set cp1250 collate cp1250_general_ci;

Pozdrawiam
Łukasz

0

Boryna to w końcu Ci działa czy nie bo tam masz napisane, że nie a tu piszesz, że działą :>

0

No tak dziala ..dziala. Moje niedopatrzenie. Problem tkwi w tym ze ja rekordy do tablicy w MySql wpisalem z palca czyli dodalem je z z wiersza polecen MySql. Tak dodane rekordy nie sa nie wiedzic czemu poprawnie wyswietlane w edit. Jesli natomiast dodamy rekordy poprzez jakas aplikacje to wszytskie polskie końcowki sa jak najbardziej widoczne

Pozdrawiam

0
boryna napisał(a)

Tak dodane rekordy nie sa nie wiedzic czemu poprawnie wyswietlane w edit.

Szczerze mówiąc nic dziwnego, że się źle dodają - wpisując z linii poleceń wysyłasz dane do MySQL w takim kodowaniu, w jakim chodzi konsola (czyli różnie zależnie od ustawień i od systemu), a nie w takim, w jakim MySQL by tego chciał. Jednocześnie jeśli używasz jakiejś większej aplikacji/interfejsu, to on prawdopodobnie zamienia znaki z takiego kodowania w jakim wpisujesz w programie (najczęściej WIN-1250) na taki, jaki ma ustalony dla MySQL'a.

0

Wszystko działa jak trzeba. Dziękuje bardzo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1