POSTGRES i lazarus- nie pobiera danych

0

Witam !!!

zawsze bawilem sie delphi i sql serverze, a tu nagle mam wymaganie napisac program uzywajacy wycy tego co wymienilem w tytule.

robie wszystko wg dokumentacji lazarusa, tylko w momencie kiedy pisze

SELECT * FROM test; we wlasciwosci SQL komponentu sqlquery.. nie moge potem wybrac jego wlasciwosci active na true. wyskakuje mi taki blad:

PQConnection1: Preparation of query failed. (PosgreSQL: ERROR: current transaction is aborted, commans ignored until end od transaction block )

Co jest tego przyczyna ? jak temu zaradzic, czas nagli..

0

najprawdopodobniej musisz najpierw rozpocząć transakcję

0

hmm a co to znaczy? bo jezeli ustawienie komponentu SQLTransaction na Active, to zrobilem to. A jezeli trzeba cos konkretnego wpisac, to nie wiem..
Zreszta robiac krok po kroku wg dokumentacji nie dziala.. a tam jedynymi rzeczami, ktore - jak na moj gust, sluza do rozpoczecia tranzakcji jest wlasnie to ustawienie SQLTransaction na Active, i innych obiektow na Connected.

0
  1. spróbuj zapytanie wpisać bez ;
  2. masz dobrze podpięte query do transakcji
  3. spróbuj przed query.Open dać Query.Prepare (jak coś takiego jest)
0
  1. spróbuj zapytanie wpisać bez ;
  2. masz dobrze podpięte query do transakcji
  3. spróbuj przed query.Open dać Query.Prepare (jak coś takiego jest)

ad 1. wpisywalem bez ;, z go, z go; kazda mozliwa opcje - to odpada
ad 2. na bank, lazarus sam to wykrywa jezeli istnieje tylko jedno query i transakcja
ad 3. nic w dokumentacji nie znalazlem o query prepare.. jak tylko bede mial chwilke sprawdze czy w ogole cos takiego istnieje.

szukalem na sieci jakiegos gotowego projektu lazarusa z bazami danych ale nie znalazlem, moze masz jakis na dysku? moze bym podpatrzyl co zle zrobilem..

0
Loome napisał(a)

szukalem na sieci jakiegos gotowego projektu lazarusa z bazami danych ale nie znalazlem, moze masz jakis na dysku? moze bym podpatrzyl co zle zrobilem..

niestety nie posiadam

0

hej:)
mógłbyś mi podesłać jakiś prosty przykład programiku napisanego w Lazarusie z wykorzystaniem PostgreSQL na email: [email protected]??:)

// a co, jeśli MisiekD nie ma Lazarusa albo mu się nie chce? - Cold

z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam North.

ps. są jakieś komponenty do drukowania pod lazarusa??

0

nigdy sie nie orientowalem, lazarusa dopiero poznaje i szczerze mowiac nie lubie, ale musze:)

a programiku nie mam gdyz jak wynika z historii tematu.. nie dziala mi to wlasnie;P

zreszta wejdz na wiki lazarusa i tam masz krok po kroku napisane jak sie polaczyc z baza danych. jesli wykonasz to co tam jest napisane i Ci zadziala, to prosze daj znac.

komponenty na pewno sa, tylko nie orientowalem sie gdzie..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1