Początkujący - nie pobiera informacji z bazy danych

0

**Witam. Jestem tu nowy i w programowaniu też bardzo nowy.
Mam problem gdzie skrypt nie pobiera mi informacji z bazy danych. Może ktoś wskaże, gdzie robię błąd. Dziękuję.
**

<?php
 
require_once"connect.php";

$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name ); 
if($polaczenie->connect_errno!=0)
{
echo "Error:".$polaczenie->connent_errno;
}
else
{
    $login = $_post['login'];
    $haslo = $_post['haslo'];
    $sql = "SELECT*FROM uzytkownicy WHERE user='$login' AND pass='$haslo'";
    if ($rezultat = @$polaczenie->query($sql))
    {
        $ilu_userow = $rezultat->num_rows;
        if($ilu_userow>0)
        {
            $wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
            $user = $wiersz['user'];
            $pass = $wiersz['pass'];

            $rezultat->free_result();
            echo $user;
            echo $pass;
        }else{
            echo "błąd";
        }
    }

 
    $polaczenie->close();

}


?>
0

Brakuje spacji po SELECT
$sql = "SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user='$login' AND pass='$haslo'";

0

if ($rezultat = @$polaczenie->query($sql)) cy na pewno chcesz tutaj @?

0

Jeśli przesyłasz formularzem dane do logowania to zmień na

$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo']; 

tu chyba jest błąd

0

O ile dobrze się orientuje to tu jest obsługa błędu połączenia z bazą - a nie ma żadnego błędu podczas realizacji kodu ```

$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name ); 
if($polaczenie->connect_errno!=0)
{
echo "Error:".$polaczenie->connent_errno;
}
0
NewUser2k13 napisał(a):

Jeśli przesyłasz formularzem dane do logowania to zmień na

$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo']; 

tu chyba jest błąd

Jaki?

0

Zmieniłem zapis metody z post na POST i jest ok. Najwidoczniej składnia tego wymaga. W sumie mogłem się domyśleć bo Visual Studio tak proponuje. Dziękuje za pomoc.

$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1