ZEOS, Postgres, Lazarus, polskie litery = problemy

0

Dzień Dobry,

Mam jakiś dziwny problem z Zeosem 7.2.10, Lazarusem 2.0.12 i Postgresem 12. Przeszukałem forum i niestety nic nie znalazłem. Ale może ktoś miał taką przypadłość. Żeby sprawę maksymalnie uprościć to mam: zupełnie zwykłe połączenie, zwykły formularz, zwykłe query, zwykłe DBEDIT i… mam problem z utf8. Ustawiam w ZConnection kodowanie ControlsCodePage cCP_UTF8 i ClientCodePage UTF8, a w bazie jest char var (255) i utf8. Wszystko super działa. No prawie…
Wpisuje „odpowiedzialnością” w bazie jest super. Wpisuje „spółka” też jest super. Wpisuje „spółka z ograniczoną odpowiedzialnością”, a w bazie robią się krzaki. Co jest… Pomału kończą mi się pomysły co tu się sypie. Od długości stringu coś zależy??? Co już zupełnie dezorientujące to problemy dotyczy chyba(?) tylko litery "ś". Ktoś miał coś takiego?
Wszelkie pomysły są mile widziane, bo ja to poza narastającym podejrzeniem błędu w Zeos-ie koncepcji żadnej nie mam...

3

Sprawdziłem u siebie i normalnie polskie znaki mi działają. Jednak kiedyś (w jednej ze starszych wersji był jakiś problem z tego co pamiętam). Ustawiałem to tak:

TZConnection.Properties.Add('codepage=UTF8');
1

@woolfik: Co prawda to nie to co napisałeś, ale ogólnie bingo! Zajrzałem sobie do Properties a tu mam AutoEncodeStrings=ON. Poprawiam na OFF i... działa! Co ciekawe nie da się tego zrobić z Inspektora obiektów, bo jest taka właściwość ale to jest 'ruski pendrive'. Po odznaczeniu wpisuje właściwość AutoEncodeStrings= co oczywiście nie ma prawa działać. Tak na końcu to wygląda na jakiś błąd w ZEOS, ale po tym grzebnięciu wszystko zaczęło biegać jak trzeba. Dzięki... Bo mówiłem u mnie ludziom, żeby "ś" nie używali. A to prawnicy i z tą odpowiedzialnością to mieli problem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1