Małe pytanko!!!!!!!!!

0

Na formie umieszczone są np. 3 komponenty memo. Jak pobrać w którym
z nich jest ustawiony kursor???

(Chyba jasne?!?)

SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!!

0

a co z OnClick co?
wystarczy utworzyć jakąś zmieną integer i np:
kiedy kursor zostanie "włorzony" do memo1, to w OnClick możesz napisać żeby
ta zmiena integer miała wartość 1, tak samo z memo2, memo3.... ~i tak w odwróconą 8.................

a tak w ogóle to są podstawy, radze przestudiować kurs delphi.............
.............ale nie przejmuj się początki są zawsze trudne.....................--Zim0nSky

0

ZiV napisał:
a co z OnClick co?

Z OnEnter jak juz. Kursor moze zostac ustawiony rowniez klawiszem tab.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

tak, ale wszystko sprowadza się do jednego wniosku...........................--Zim0nSky

0

A moze sprawdzic wlasnosc Focused dla kazdego z Memo?

If Memo1.Focused then KursorWMemo1;
If Memo2.Focused then KursorWMemo2;
.....-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Sheitar napisał:
A moze sprawdzic wlasnosc Focused dla kazdego z Memo?

mozna by tak zrobic ale nie musi to dzialac :-)
np. wpisujemy to co napisales do zdarzenia OnClick Buttona i....
nie dziala
dlaczego????...
poniewaz jak klikniemy Buttona to wtedy on ma Focused ustawione na true
a nie komponent TMemo :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

A wlasnie ze bedzie dzialac. Tu chodzi o to aby sprawdzic ktore memo jest w stanie Focused, czyli czy ma kursor. Wiec gdy klikniesz owego buttona, to ten button stanie sie aktywny, a z memo zniknie kursor. Przeciez gdy Button jest w stanie Focused to nie mozesz pisac do Memo, chyba ze bedziesz przerabial procedure OnKeyPress dla Butona i przerzucal to do Memo. Sprawdz na takim przykladzie. Wstaw 3 Memo, Labela i Timera do formy. W timerze ustaw Interval na 50 i uzupelnij procke

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
Label1.Caption:='Nie mozesz pisac';
If Memo1.Focused then Label1.Caption:='Mozesz pisac w Memo 1';
If Memo2.Focused then Label1.Caption:='Mozesz pisac w Memo 2';
If Memo3.Focused then Label1.Caption:='Mozesz pisac w Memo 3';
end;

skompiluj i poklikaj sobie po komponentach. :P -------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Sheitar a o czym ja mowilem??????????????
przeciez powiedzialem ze moze ale nie musi :-)
powtorzyles wszystko po mnie :-)
napisalem:
"poniewaz jak klikniemy Buttona to wtedy on ma Focused ustawione na true"
a ty na to:
"Wiec gdy klikniesz owego buttona, to ten button stanie sie aktywny"
czy nie mowimy o tym samym??????????????????

a z timerem..... wiem sam tak robilem :P
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

:) Dobra chodzilo mi o to ze niewiem czemu to moze niedzialac. Ja uwazam ze to bedzie dzialac. A co do tego Buttona to myslalem ze dajesz jakis przyklad tego niedzialania. -------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1