ListView małe pytanko początkującego

0

Witam wszystkich
Mam znowu problem i licze że znowu ktoś mi pomoże – Dotyczy Delhi – ListView
Dopiero się ucze więc nie krzyczcie

Mój problem jest taki iż na formie 1 mam dwie procedury – dopisz która dodaje do listview na formie 2 i writedate która zapisuje do pliku.
Ta pierwsza działa ale ta dróga coś kopie bo żle zapisuje
Jak to poprawić !!!!

Mam takie procedurki

procedure TForm1.dopisz;
var
p:string;
ListItem : TListItem;
begin
p:=DateToStr(Date);

with Form1 do
begin
ListItem := form2.ListView1.Items.Add;
ListItem.Caption := p;
ListItem.SubItems.Add(starttime);
ListItem.SubItems.Add(stoptime);
writedate;
end;
end;

procedure TForm1.WriteDate;
var
fsKart : TFileStream;
i : Integer;
begin
fsKart := TFileStream.Create('aaa.dat', fmCreate);

for I := 0 to form2.ListView1.Items.Count -1 do
begin
Data.data := form2.ListView1.Items[i].Caption; {zapis p}
Data.datastr := form2.ListView1. Item[i].SubItems[0]; {zapis starttime}
Data.datastop := form2.ListView1.Item[i].SubItems[1]; {zapis stoptime}
fsKart.Write(Data, SizeOf(TDataRec));
end;
end;

0

pow_pow napisał:
&gt Data.data := form2.ListView1.Items[i].Caption; {zapis p}

A moglbys napisac co to jest ta data? --pozdrawiam PEDROS {hello}

Nie uzywajcie irca i tak nie ma tam nic ciekawego.

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:

&gtA moglbys napisac co to jest ta data?
&gt

Hehe Pedros, chyba mozna wydedukowac ze to zmienna typu TDataRec czyli rekord skladajacy sie z 3 pol tekstowych: data, datastr, datatstop

pow-pow, zgaduje ze deklarowales powyzsze pola jako string. [troche Pedros ma racje, deklaracja TDataRec ulatwilaby szukanie bledu] Otoz string jest wskaznikiem, wiec zapewne zapisujesz do pliku wartosci wskaznikow, ktore przy odczycie oczywiscie nie maja sensu.

Do rekordow zapisywanych uzywaj lancuchow krotkich lub array of char.

pS. nie zapomij o packed record...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

tak masz racje że są to stringi - a możesz mi napisać kawałek takiego kodu o którym mówisz pq - ja jestem jeszcze zacofany {wstyd} w tych sprawach powoli sie jednak dopiero ucze - pozdrawiam

0

No w sumie moze dalbym rade {wstyd} ale jakos nie wpadlem na to czytajac to pierwszy raz ;)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Nie uzywajcie irca i tak nie ma tam nic ciekawego.

Delphi6 Personal

0

Dzięki za zainteresowanie mym problemem DZIĘKI {brawo} ale juz sobie poradziłem - wystarczyło ściągnąć małe żródło ze stronki i przeanalizować je - pozdrawiam {brawo} {brawo}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1