Pare pytanek o Delphi5, prosze o szybka odpowiedz!!

0
  1. Kiedy wstawiam komponent typu edit do okna mojego programu, zawsze jest w nie wpisana nazwa zmiennej np.: "edit1". Co mam zrobic lub wpisac (i gdzie), aby ten komponent zostal pusty, gdy uruchomie swoj program.

  2. Co zrobic, aby nie mozna bylo zmaksymalizowac okna programu, ktory napisze w Delphi?

  3. Ktory komponent ma podobna funkcje, do komponenta typu Button, ale rozni sie tym, ze zamiast szarego prostokata bedzie widoczna figura narysowana przeze mnie w programie graficznym? Czy jest to komponent typu BitBtn? Jak go urzywac, jak wkladac grafike w jego miejsce?

  4. Wstawiam juz przycisk w ksztalcie zdefiniowanym przeze mnie (patrz punkt 3.) lub wstawiam plik graficzny do mojego programu (dzieki komponentowi Image). Pliki znajduja sie w np.: C:\obrazy\plik.bmp . Co stanie sie, jezeli moj program skopiuje do innego komputera? Czy moj program nie wyswietli tych plikow graficznych? Co zrobic, abym mogl kopiowac moj program na rozne komputery, nawet te, ktore nie maja twardego dysku o nazwie C?

Prosze o szybka odpowiedz, jezeli to mozliwe, gdyz mam napisac swoj program oparty na w.w. umiejetnosciach programowania w Delphi. (mam bardzo malo czasu!!!) Bylbym bardzo wdzieczny, gdyby odpowiedz byla latwa w zrozumieniu, tak jak pana kurs, i dostosowana do Delphi 5.0 Enterprise. :)

0
  1. Aby wyczyscic zwartosc Edita znajdz w Object Inspectorze ceche Text dla komponentu Edit i wyczysc ja. Inne rozwiazanie to w procedurze OnFormCreate wpisac Edit1.Text:='';

  2. Dla formularza ustaw cehce BorderStyle na bsSingle, a w BorderIcons wylacz bsMaximize (wszytsko znajdziesz w Object Inspector, dalej OI)

  3. To moze byc BitBtn lub SpeedButton, grafike wstawia sie korzystajac z Glyph w OI, standartowo bitmapy o formacie 16x16

  4. Jesli wstawisz obrazek do komponentu Image jest on Od razu dalaczany do pliku exe programu, wiec nie musisz sie martwic o to aby u kogos ten obrazek byl w miejscu, z ktorego go wczytales.

-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

PS do punktu 4 obrazki wstawiane do SpeedButtona i BitBtn tez sa dolaczane do pliku exe.-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0