Pare pytanek

1

Witam, jestem 15 letnim mężczyzną, który uczy sie programowania
Nie rozumiem paru rzeczy, chciałbym pozadawać 5-6 pytań, dlatego napisałem ten wątek
Jeżeli ktoś by był na tyle miły, i spróbował by mi wytłumaczyć pewną rzecz, prosiłbym by napisał tutaj,lub wiadomośc na priv :)

6

To programowanie, nie anonse erotyczne.
Po prostu pytaj.

0

Hahahahaha :D
No okej, tak się składa, że akurat bardziej złożone rzeczy rozumiem,ale tych mniej nie,
dajmy np for(int i=2;i=<15;i++) Rozumiem wszystko,że zaczyna od dwóch, skończy gdy i będzie większe bądz równe 15, oraz inkrementacje.
ALE NIE ROZUMIEM CO TO JEST TO I ???????????????????? dafuq xD i= ? jakie i? przecież nie zarezerwowałem ramu dla żadnego i XDDDD

3

No właśnie zarezerwowałeś.
Utworzyłeś zmienną liczbową całkowitą ( czyli ten "int" ), nazwałeś ją "i" i nadałeś jej wartość 2. czyli napisałeś magiczne: int i = 2;
Kolejne pytania poproszę? :D

1

"i" jest pierwszą literą od iterator. A co to jest iterator to już google użyj.

A jeśli chodzi o: "przecież nie zarezerwowałem ramu dla żadnego i ", to właśnie to robisz przez:

int i;

Nawet jeśli występuje to w pętli for. Właściwie to zmienna ta, nie musi się znajdować w pamięci RAM, kompilator może zdecydować o przetrzymaniu zmiennej w rejestrze jeśli jest to możliwe. Więc zamiast mówić o rezerwowaniu pamięci RAM, lepiej mówić o rezerwowaniu pamięci ogólnie.

0

Faktycznie, ale jestem głupi ._.
cout<<endl<<"Wyraz nr " <<i+1<<": "<<fib[i]; ( po co tutaj endl jest napoczątku? co tutaj sie zmieni? xDDjaki to ma sens :O)

1

Endl działa jak enter w wordzie, czyli po prostu przenosi do nowej linii. Jakby go nie było to tekst nie zacznie się od nowej linii.
http://cpp0x.pl/kursy/ << odsyłam, to o co pytasz to podstawy podstaw

1

@Konrados36

endl sluzy do nowej lini ORAZ do czyszczenia bufora.
Lepsza metoda dla nowej linii jest "\n"
http://4programmers.net/Forum/1187600
tutaj masz wyjasnienie.

Takie rzeczy mozesz latwo znalezc za pomoca google (w sensie do czego sluzy). A pytania co robi to jak najbardziej zadawaj, ale tych do czego to sluzy raczej unikaj a staraj sie szukac na wlasna reke (szczegolnie w dokumentacji)

0

Wszystko juz rozumiem. Dziękuje wam :)

0

To teraz zatwierdź odpowiedź która Cię satysfakcjonuje żeby zamknąć temat. ( i rozdaj łapki jeśli chcesz ) :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1