Lista niesystemowych programow

0

Jak mozna uzyskac liste wszystkich aplikacji uruchomionych ale tylko nie ststemowych. np chce aby pokazal sie na liscie
c:\windows\notepad.exe
c:\windows\regedit.exe
c:\jakis biedny programik.exe
a na liscie nie ma byc
c:\windows\system\kernel32.dll
i wszystkie programy dzialajace z ukrycia. Mam liste wszystkich programow i moze wyrzucic wszystkie systemowe. Liste programow uzyskuje przez:

procedure TForm1.listaprog;
var
_HWND : THandle;
Proc : TProcessEntry32;
begin
_HWND := CreateToolHelp32SnapShot(TH32CS_SNAPALL,0);

Proc.dwSize:=SizeOf(Proc);

if Integer(Process32First(_HWND, Proc)) &lt&gt 0 then
repeat
lista.Items.Add(Proc.szExeFile);
until Integer(Process32Next(_HWND, Proc)) = 0;

CloseHandle(_HWND);
end;
//lista to jest tlistbox

to pokazuje wszystkie ueruchomione programu w systemie. Wiec ktos wie czy mam przerobic moj super fajowski programik :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

To usuwa kilka programów systemowych. Trochę rozbudować tego if'a i po kłopocie.
Może pomoże.

uses TlHelp32;

var
_HWND : THandle;
Proc : TProcessEntry32;
begin
_HWND := CreateToolHelp32SnapShot(TH32CS_SNAPALL,0);

Proc.dwSize:=SizeOf(Proc);

if Integer(Process32First(_HWND, Proc)) &lt&gt 0 then
repeat
if (proc.szexefile&lt&gt'C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL')and
(proc.szexefile&lt&gt'C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE' )and
(proc.szexefile&lt&gt'C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE')and
(proc.szexefile&lt&gt'C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk' )then
lista.Items.Add(Proc.szExeFile);
until Integer(Process32Next(_HWND, Proc)) = 0;

CloseHandle(_HWND);
end;

Komputer coraz bardziej mnie zadziwia ;)

Kamil

0

No moze w ostatecznosci tak bede musial tak zrobic. A co jak ktos ma zainstalowany jakis program ktory dziala jak systemowy. A nie ma jakiegos sposobu zeby wyrzucic programy systemowe ale tak programowo ;( --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Oświeć mnie jakie to są programy sytemowe, tzn. po czym to poznajesz. Po tym że np. jest w menedżerze na liście aplikacje?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

pq podeslal mi kiedys taki maly programik do sprawdzania ile dany program zuzywa procesora. No i w nim sa podzielone programy. Nie wiem jak to jest zrobione ale dziala. Ja tez bym tak chcial. Jak chcesz zobaczyc ten programik do daj znac :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0