Java - za co się teraz zabrać, co przerobić|?

0

Witam,m oją przygodę z java zacząłem ok. 2 miesiące temu. Uczę się po to by dostać się na staż i później znaleźć pracę. Niestety nie mam studiów, a nie mam smykałki do pracy fizycznej, więc na razie próbuję z programowaniem. Przerobiłem: "Thinking in java", kurs internetowy thenewboston.com (podstawa + rozszerzony), teraz kończę "Java network programming- o'reilly". Wydaje mi się, że podstawy w miarę opanowałem - jestem w stanie napisać proste aplikacje np. czat, klient ftp. Nie wiem za co się teraz zabrać, szukałem w internecie pozycji, ale trudno jest mi określić czego wymagają w pracy. Myślałem o jdbc i sql. Pozdrawiam :)

1

Jeśli zależy Ci na znalezieniu pracy jako programista Java (webówka, najbardziej popularna) to musisz także znać:

  • system kontroli wersji - git/svn
  • IDE - intelij/eclipse
  • SQL
  • HTML/CSS/JS
  • Spring MVC (od tego zacznij, Spring to na prawdę rozbudowana biblioteka)

Napisz parę aplikacji i wrzuć je na githuba. Poszukaj paru otwartych błędów w bibliotekach open source i je napraw dostarczając patche. Pierwszą pracę jest ciężko znaleźć, później bedą się rekruterzy sami do Ciebie dobijali (jeśli koniunktura się nie zmieni).

0

Ok, wypożyczyłem książkę Spring MVC Beginner's Guide - Amuthan G, zabieram się za lekturę :), dziękuję!

1

Jeśli chodzi o Springa to mogę Ci polecić: https://www.manning.com/books/spring-in-action-fourth-edition, czytałem starszą edycję dotyczącą chyba Spring 3 i jeśli dobrze pamiętam była całkiem ok.

0
greengoo napisał(a):

Jeśli chodzi o Springa to mogę Ci polecić: https://www.manning.com/books/spring-in-action-fourth-edition, czytałem starszą edycję dotyczącą chyba Spring 3 i jeśli dobrze pamiętam była całkiem ok.

Z tego co czytam, ta pozycja jest często wymieniana jako dobry start, zobaczymy co lepiej mi podejdzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1