Jak poprawnie pracować z gitem

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-25 10:20

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Hej,

Po roku pracy naszła mnie refleksja, czy może nie dałoby się troche zooptymalizować moją pracę z gitem :D
Otóż to co robię każdego dnia wygląda tak:

git pull
git checkout -b feature/LT-999-my-feature-branch
..coding...
git add .
git commit -m "added best feature ever"
git push
... cyk wyskakuje mi "fatal: The current branch bugfix/LT-4796-rms-api-order has no upstream branch. To push the current branch and set the remote as upstream, use git push --set-upstream origin feature/LT-999-my-feature-branch - kopiuje to"
git push --set-upstream origin feature/LT-999-my-feature-branch

Zmiany poszły na gita i wystawiam MR do code review.
I tak sobie myślę, da się pozbyć tego set upstream origin jakoś globalnie żeby git push wystarczył?

Pozostało 580 znaków

2020-03-25 10:26
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 23 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

2020-03-25 10:32

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 31 minut temu

Lokalizacja: Silesia

Chyba tego nie da się poprawić, więc fuck this:

$ git checkout -b new-branch
Switched to a new branch 'new-branch'
$ g push
fatal: The current branch new-branch has no upstream branch.
To push the current branch and set the remote as upstream, use
    git push --set-upstream origin new-branch
$ fuck  # Magiczna komenda do zainstalowania która rozwiązuje twój problem
git push --set-upstream origin new-branch [enter/↑/↓/ctrl+c]  # Tutaj wciskam Enter
 * [new branch]      new-branch -> new-branch
Branch 'new-branch' set up to track remote branch 'new-branch' from 'origin'.

Od roku korzystam. Chciałem się kiedyś nauczyć reszty pożytecznych rzeczy, które umie Fuck, ale jeszcze mi nie wyszło
Do kompletu oczywiście polecam GitKurwa. Od dwóch lat używam, ale głownie tylko krótkich aliasów (co zamiast checkout itd)


Nie mogę się doczekać wzroku kumpli jak zobaczą moje komendy w konsoli :D - jatylkonachwile 2020-03-25 10:46

Pozostało 580 znaków

2020-03-25 12:45

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

3

wystarczy porzucić konsole na rzecz porządnego interfejsu ;)

edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2020-03-25 12:45
Człowiek nie śpi po nocach żeby zostać mistrzem basha i terminala a tu takie porady. Szkoda że nie ma tej zapowiadanej funkcjonalności łapek w dół :P - KamilAdam 2020-03-25 12:50
@Kamil Żabiński: dobry programista to leniwy programista :) - mr_jaro 2020-03-25 13:25
Intellij umie w gita, co więcej potrzeba? ;) - Shalom 2020-03-25 17:10

Pozostało 580 znaków

2020-03-25 17:06

Rejestracja: 3 miesiące temu

Ostatnio: 37 minut temu

0

A jak nie chcesz mieć brancha jako upstream to jakiś fajny alias do tego:

git push origin head

tylko najpierw git hooks i ustawienie, żeby się tak nie dało zrobić prosto do mastera przypadkiem ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0