Wątek przeniesiony 2015-07-02 13:37 z PHP przez dzek69.

Praca z Gitem

Odpowiedz Nowy wątek
Złoty Terrorysta
2015-07-02 13:16
Złoty Terrorysta
0

Witam,

Mam dostep ftp do servera na ktorym jest postawiona strona strona.

Chcialbym moc dokonywac zmian na serverze, ale zalezy mi zeby nic nie uszkodzic.

Jak za pomoca gita postawic go przez ssh i dalej to obslugiwac?

Ktos pomoze? Dzieki.

Pozdr,

Pozostało 580 znaków

2015-07-02 13:38
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 29 minut temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

Jak za pomoca gita postawic go przez ssh

kogo? gdzie?


Pozostało 580 znaków

2015-07-02 13:41

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 16 godzin temu

1

"git server setup":

https://git-scm.com/book/it/v[...]-Server-Setting-Up-the-Server

Z tym że na serwerze nie potrzebujesz gita tylko oprogramowanie.
Git jest na serwerze potrzebny jeśli masz z kimś współpracować.
Jeśli nie, to wystarczy że zainstalujesz go u siebie.


Szacuje się, że w Polsce brakuje 50 tys. programistów

Pozostało 580 znaków

Złoty Terrorysta
2015-07-02 13:58
Złoty Terrorysta
0

Jakie oprogramowanie zainstalowac?

Tzw. mam na serwerze strone internetowa i chcialbym dokonywac na niej zmian nie uszkadzajac jej.

Pobranie na local za duzo czasu zajmuje.

W netbeansie jak dodam profil remote to chyba bedzie mi listowac pliki i katalogi caly dzien.

Jak to mozna na szybko ogarnac?

Pozostało 580 znaków

2015-07-02 15:04
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 29 minut temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

nie wiem czy Ci tu coś git pomoże, ale jeżeli chcesz używać gita tylko do transferu pliku to chybiony pomysł, spakowanie tego do zipa na serwerze i pobranie zipa będzie najszybszym rozwiązaniem


Pozostało 580 znaków

2015-07-02 19:20

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Piwnica

0

a nie masz opcji backupu od strony serwera ?
przez ftp tak wolno wcale nie idzie, a plus duży bo prócz backupu możesz otworzyć stronkę lokalnie i grzebać do woli ;)


Pozostało 580 znaków

2015-07-08 08:12

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Tychy

0

Na bezpiecznym serwerze tworzysz puste zdalne repozytorium (w sumie może być na produkcji)
(przykład)
sciezka_do_katalogu/repo_zdalne # git init --bare

Wchodzisz do katalogu, w którym będziesz robił modyfikacje i dodajesz cały kod do repozytorium zdalnego
(przykład)
katalog_modyfikacji # git init
katalog_modyfikacji # git remote add production_upstream ssh://[email protected]:1234/srv/git/sciezka_do_katalogu/repo_zdalne
katalog_modyfikacji # git add .
katalog_modyfikacji # git ci -m 'production init commit'
katalog_modyfikacji # git push --set-upstream production_upstream master

Kod strony produkcyjnej jest na repo zdalnym i jest wersjonowany (na tym etapie możesz wycofywać zmiany, chociaż nie polecam pracować na produkcji).

Sugeruję teraz zrobić git clone gdzieś na serwerze developerskim i na nim robić modyfikacje (clon robisz raz i kopiujesz kod strony produkcyjnej)
(wymaga odwzorowania produkcji na potrzeby modyfikacji, czyli katalog "dev_zmiany" powinien być wskazany w apachu jako webroot, do tego baza danych itd.)

(przykład)
git clone ssh://[email protected]:1234/srv/git/sciezka_do_katalogu/repo_zdalne dev_zmiany

Następnie tworzysz branche na zmiany, na developerce, commitujesz swoje działające zmiany.
Jak skończysz scalasz mastera z tym branchem, gdy zmiany są pewne, pushujesz całość na repo zdalne.

Na produkcji robisz git pull i tym samym zmiany są na stronce (awaryjnie wycofujesz zmiany git reset --hard <working_commit_hash>).

W takim modelu pracy nie pracujesz na produkcji, tylko bezpiecznie na developerce, a jak juz zmiany są stabilne wtedy trafiają na produkcję.

[Adam W.]


Jeden zespół, tysiące możliwości!

Pozostało 580 znaków

2015-07-08 12:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

Repozytorium gita trzymaj u siebie lokalnie, a na serwer wrzucaj pliki po prostu FTP-em.

Prosty przepis na marnowanie czasu i wyrywanie włosów z łba. Jak mając opcję przesyłu przez SCP możesz komuś polecać coś tak prymitywnego jak FTP? - dzek69 2015-07-08 13:44
wszystko jedno, ale sugerowałem się postem: "Mam dostep ftp do servera" - Azarien 2015-07-08 13:54

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Bingbot