[xhtml] Design - Strona pod FF - OK, IE - NIE

0

Witajcie,
mam problem z designem stronki...
http://www.alfanick.biz/
Pod Firefoxem wszystko jest OK, pod Operą też, ale pod IE nie... Spójrzcie na dół strony, powtarza się tło za stopką, które psuje wygląd - pod FF i OP nie ma tego problemu. Nie wiem co zrobiłem źle. Pomożecie naprawić?

Pozdro
alfanick

0

Nie jestem pewien, ale spróbuj usunąć prolog XML. Bo bez niego i strona będzie jak najbardziej zgodna ze standardami, a przez niego to IE dziwnie się zachowuje (wchodzi w Quirks Mode) i to może być to.

PS. Walidator powiedział "This Page Is Valid XHTML 1.0 Transitional!", ale strona wygląda jak by była "ustandardowiana" na siłę. Bardzo na siłę. Choć mam nadzieję, że to się poprawi ;)

0

stosujesz pliki png, nie sa one poprawnie wyswietlane w IE (tzn nie pokazuje przezroczystosci).

Dol tabelki (plik page_down.png) jest taki jak pokazuje IE, czyli ma "zaokraglone" rogi. Nie przygladalem sie plikowi dokladnie, ale moze po prostu jest on przezroczysty i pod FF widac tlo calej tabelki a pod IE widac zaokraglone rogi.
Droga sprawa, po zaleklarowaniu tego dolnego obrazka masz enter:

   <td colspan="7">
      <img src="images/page_down.png" width="418" height="22" alt="" />
   </td>

Stad ta przerwa na samym dole (ze pod obraskiem jeszcze widac tlo.

tak mi sie wydaje :P

0

Dzięki, rozwiązałem problem - zamiast obrazka tła dla całej tabeli, ustawiłem je tylko ta gdzie trzeba... Ale przez to mam kolejny problem typu FF - OK, IE - NIE :) Dokładniej - tabelka się rozjeżdża, po każdym w IE jest odstęp, jak go usunąć? Pomóżcie ;-(


Rozwiązałem :)
Białe znaki - enter - IE je interpretuje, a FF nie... Przyzwyczaiłem się do białych znaków z innych języków (PHP, C++ itp...)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0