Button wyglądający jak link?

0

Właśnie...

Jestem zupełnie zielony z JS, bo właśnie zaczynam a potrzebuję procedurę, która sprawia, że button <input type="submit"> wyglądałby jak zwykły link, nie tracąc swojej funkcji.

Bedę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam

Irys

0

link

0
Marooned napisał(a)

link

Hmm... ja "od dziecka" robilem href="#" a w OnClick dawalem ta procedure. Efekt zapewne ten sam.

0

Znaczy, chwilka...mam coś takiego:

echo "<form action=\"licytuj.php\" method=\"post\">
         <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\">
         <input type=\"submit\" value=\"$nazwa\"> </form>";

No właśnie i ten button ma wyglądać jak link, a w rzeczywistości ma się odwoływać do skryptu licytuj.php przesyłając zmienną $nazwa.

Możecie sprecyzować Wasze podpowiedzi?

Serdeczne dzięki :)</php>

0
irysek110 napisał(a)

Znaczy, chwilka...mam coś takiego:

echo "<form action=\"licytuj.php\" method=\"post\">
         <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\">
         <input type=\"submit\" value=\"$nazwa\"> </form>";
echo "<form name=\"forma\" action=\"licytuj.php\" method=\"post\">
         <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\">
         <a href=\"javascript:document.forms['forma'].submit()\">link</a> </form>";
0

Rozumiem, że w przypadku document.forms[' forma '] w miejsce formy wpisuję nazwę skryptu do którego ma być przesłana wartość z hidden?

Właśnie w ten sposób próbowałem, ale nie działa. Pojawia się link, ale po naciśnięciu brak jest jakiejkolwiek reakcji.

dzięki

0
irysek110 napisał(a)

Rozumiem, że w przypadku document.forms[' forma '] w miejsce formy wpisuję nazwę skryptu do którego ma być przesłana wartość z hidden?

Nie - w miejscu forma wpisujesz nazwę formy czyli to w parametrze "name" w tagu form - możesz dać też document.forma zamiast tego od razu - a gdzie ma się wysłać dajesz w parametrze action w tagu form - czyli nie wyświetlane w php tylko normalnie to jest:

<form name="NAZWA_UNIKALNA" action="NAZWA_SKRYPTU.PHP" method="post"> <input type="text" name="costam"> Wyślij</form>

a jak chcesz żeby było kilka linków i w zależności który się kliknie to dane zostaną przesłane do innego skryptu to musisz chyba dać tak:

<form name="NAZWA_UNIKALNA" action="SKRYPT_DOMYSLNY.php" method="post"> <input type="text" name="costam"> Wyślij do skryptu pierwszego
Wyślij do skryptu drugiego
</form>
0
<form name="NAZWA_UNIKALNA" target="NAZWA_SKRYPTU.PHP" method="post"> <input type="text" name="costam"> Wyślij</form>

No właśnie... mam tak:

echo "<form name="skrypcik" target="licytuj.php" method="post">
<input type="hidden" name="nr_id" value="$asort">
<a href="javascript:document.forms['skrypcik'].submit()">Wyślij</a></form>";

Natomiast skrypt licytuj.php ma treść jedynie prostego wyświetlenia:

<? echo "$nr_ir"; ?>

Ale niestety nie działa..Nie wiem, może jestem totalnie nierozumny.. Jeśli masz jeszcze siłę to proszę pomóż mi. Dzięki

0

bo na początku coś mi się pomyliło i napisałem "target" zamiast "action" :P

0

I tak nie działa... ;(

0

ale może dlatego że odwołujesz się do:

echo "$nr_ir";

zamiast do:

echo $_POST['nr_ir'];
0

No nic z tego, tak też nie działa....;( Może ja się źle wyraziłem, bo to chodzi, by <input type"submit"> wygląda jak link, z tym, że musi działać bez zmian....

Dzięki za cierpliwość..

0

człowieku! w pierwszej odpowiedzi do tego tematu Marooned odpowiedział Ci na pytanie. Teraz jeszcze zastosuj to co powiedział Adamo i wszsytko MUSI działać.

0

Może korzystasz z jakiejś przeglądarki, która nie rozumie JS? Albo masz wyłączone?

Spróbuj może jeszcze tak:

echo "<form name=\"forma\" action=\"licytuj.php\" method=\"post\">
          <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\">
          <a href=\"#\" onClick=\"javascript:document.forms['forma'].submit()\">link</a> </form>";
 

0

Kooba

Cfany jesteś, bo się znasz...Się tak nie oburzaj, bo sam kiedyś też byłeś zielony!

Do Krolika:

Spróbowałem, ale jedyne co się zmienia to pojawia się # w pasku adresu zaraz po nazwie skryptu, gdzie miał być wyświetlony link do następnego skryptu. Używam IE 6 pod xp. Co do wyłączenia obsługi JS to chyba raczej nie, bo spróbowałem skryptu dodawania strony do ulubionych i ten skrypt działa.. Ale dzięki serdeczne za radę. Pozdr

0

Ło matko, co w tym wątku się wyczynia 8-| 8-0
co to jest???

onClick="javascript:document.forms['forma'].submit()"
ehh...

Ma być dokładnie tak:

```php echo "<form name=\"forma\" action=\"licytuj.php\" method=\"post\"> <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\"> <a href=\"javascript:document.forms['forma'].submit()\">link</a> </form>"; ```

lub tak:

```php echo "<form name=\"forma\" action=\"licytuj.php\" method=\"post\"> <input type=\"hidden\" name=\"uzytk\" value=\"$nazwa\"> <a href=\"#\" onClick=\"document.forms['forma2'].submit()\">link</a> </form>"; ```

obie wersje działają identycznie. Sprawdziłem na IE 6.0 i FF 1.0.3

Jak można było się tyle rozwodzić nad taką sprawą? :|

I gwoli ścisłości:

Natomiast skrypt licytuj.php ma treść jedynie prostego wyświetlenia:
<?
echo "$nr_ir";
?>

W licytuj.php masz mieć:

```php <? if ( isset($_POST['uzytk']) ) echo $_POST['uzytk'] ?> ```
0

Dzięki wszystkim za cierpliwośc, ale nadal nie działa. Ostatnie dwa przykłady także. Nawet w FF....

0

To co podałem działa - jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy, że nie potrafisz nawet skopiować podanego przykładu i wkleić go do siebie.

Temat uważam za zamknięty - problem rozwiązano.

0

to idź się przespać - jak to jest że wszystkim działa tylko jakoś tobie nie chce - za dużo siedzisz przed komputerem - zrelaxuj się i odpocznij od nań z 2 miechy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1