czytanie pliku od konca

0

nie wiem jak to zrobic. czy w ogóle jest to mzliwe . ?
prosze o pomoc

0

Nie jestem bardzo zaawansowany w php, ale wydaje mi się że nie ma żadnej funkcji żeby odczytać od końca. :-( Jednak jest na to sposób :-) :-D
Możesz wczytywać plik normalnie i potem "przewrócić" go na drugą stronę. Najłatwiej w tablicy tylko że trzeba bylo by jeszcze troche to upożądkować...
I niestety bylo by to BBAAAARDZOOO powolne

0

matko ten temat sie przewija odkad pierwszy raz wlazlem na forum o php... :)

pewnie to wynika z atrybutu a+, ktory dopisuje do pliku i wiele osob robi sobie na tym rozne newsy itd. i potem sie dziwia ze maja najnowszy news na koncu. Kilkadziesiat metod jak to rozwiazac bylo juz podanych na tym forum.

0

naprzykład funkcja rewind()
[code]

[/code] :D

0

matko ten temat sie przewija odkad pierwszy raz wlazlem na forum o php... :)

pewnie to wynika z atrybutu a+, ktory dopisuje do pliku i wiele osob robi sobie na tym rozne newsy itd. i potem sie dziwia ze maja najnowszy news na koncu. Kilkadziesiat metod jak to rozwiazac bylo juz podanych na tym forum.

dzieki wszystkim za pomoc.

napisałem juz sposobem ktory podsunoł mi Wiktor
bez blokowania pliku ale tego nie potrzebuje:

!!!

0

function rewind($tekst){
for($i=strlen($tekst),$tekst2;$i=>0;$i--){
$tekst2 .= $tekst[$i];
}
return $tekst2;
}

$plik = fopen("plik.txt", "r");
echo rewind(fopen($plik, filesize("plik.txt"));

Tak jest krucje :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1