Jak wycenić wykonanie szablonu strony internetowej?

1

siemandero,

dostałem ofertę zlecenia na wykonanie szablonu html/css/js przy użyciu bootstrapa. Jest to 60 widoków (desktop i tym samym mobile) w figmie sklepu internetowego. często header, footer, menu się powtarzają. Na ile powinienem wycenić ten projekt (?)

pozdro

0

500

0
Mietekk napisał(a):

siemandero,

dostałem ofertę zlecenia na wykonanie szablonu html/css/js przy użyciu bootstrapa. Jest to 60 widoków (desktop i tym samym mobile) w figmie sklepu internetowego. często header, footer, menu się powtarzają. Na ile powinienem wycenić ten projekt (?)

pozdro

No na pewno warto uwzględnić, ile czasu będziesz to robił, żeby się nie wpakować w projekt za 500zł, który będziesz robił np. miesiąc.

Warto sprawdzić, z jaką prędkością kiedyś robiłeś podobne rzeczy.
Ale tutaj trzeba mieć:

  • faktyczne doświadczenie w robieniu podobnych rzeczy
  • mieć na tyle rozsądku i dyscypliny, żeby takie rzeczy mierzyć zawczasu (choćby przez użycie aplikacji do time trackingu).

Jeśli nie masz doświadczenia w robieniu podobnych rzeczy (bo przypuszczam, że to jest powód zadania pytania - jakbyś robił to na codzień, to pewnie byś wiedział, ile ci to zajmie), to możesz tylko zgadywać i ryzykować. Natomiast jeśli nie robiłeś niczego podobnego na taką skalę, to pakowanie się w projekt na 60 widoków (desktop i tym samym mobile) niekoniecznie musi być rozsądnym podejściem, jeśli chcesz zachować zdrowie psychiczne, a nie stresować się tym, że wziąłeś za duży projekt na siebie i za tanio i klient się niecierpliwi albo mówi, że źle zrobiłeś.

2

W sumie z Twojego pytania zupełnie nie wynika co masz zrobić... Bez konkretnego opisu co robisz jaki to sklep (przynajmniej branża) odpowiedzi nie można udzielić. Nawet przybliżonej.
Piszesz, że masz wykonać szablon. Pytanie czy jest już projekt czy jeszcze go nie ma i to Twoim zadaniem jest go przygotować.

Zakładam jednak, że masz już gotowe projekty graficzne i wytyczne a Twoje zadanie to jedynie "pociąć" je na HTML.
Dobrze by było gdybyś napisał w jakim formacie są te grafiki, czy z warstwami, czy zdjęcia, ikony i inne elementy masz już osobno czy dopiero będziesz musiał to wydłubywać z jakiegoś PS czy innego formatu.

Zakładając nawet, że wszystkie materiały (assets) masz już osobno i ładnie poukładane to narysowanie kilku widoków desktop + RWD zajmuje czasem nawet kilka dni roboczych.
Składa się na to sporo czynności:

  • przygotowanie struktury HTML,
  • przygotowanie skryptów JavaScript odpowiadających za konfigurację sliderów, karuzel itp.
  • wykonanie testów RWD,
  • optymalizacja zdjęć a czasem przygotowanie dodatkowych wersji desktop / RWD,
  • wykonanie testów poprawności składni HTML i CSS,
  • wykonanie końcowych testów wydajności,
  • wstępna optymalizacja...

a to w sumie nie wszystko. Bo żeby zrobić to dobrze to warto wiedzieć jak to będzie używane bo na projekcie /w szablonie mamy statyczny obraz a w rzeczywistości dane są dynamiczne i czasem jakieś pola się pojawiają inne znikają czasem lista jest pusta a czasem trzeba coś wyróżnić... Tekst z opisu produktu ma 400 znaków a na projekcie przewidziano miejsce na 100 itp. itd.
To wszystko na etapie tworzenia szablonu też należy uwzględnić i przewidzieć te różne ewentualności.

Ja za narysowanie indywidualnego projektu w konsultacji z klientem a następnie jego pocięcie do gotowych statycznych HTML do wykorzystania w jakimś framework przy założeniach, że:

  • dla wszystkich podstron wspólny nagłówek i stopka,
  • strona główna (jakieś slidery boxy, wyszukiwarki),
  • jakaś lista wyników wyszukiwania,
  • prezentacja produktu,
  • ogólna podstrona tekstowa.

Liczę od 5 dni roboczych.

Jasne, że korzystając z gotowych szablonów można temat ogarnąć w kilka godzin ale nigdy nie wiesz na co przystanie klient i jak głębokich indywidualnych zmian odstających od tego gotowca będzie oczekiwał.

2

Oblicz ile godzin Ci to zajmie mniej więcej, przemnóż przez swoją stawkę godzinową, dorzuć jakiś margines i gotowe.

1
PaulGilbert napisał(a):

Oblicz ile godzin Ci to zajmie mniej więcej, przemnóż przez swoją stawkę godzinową, dorzuć jakiś margines i gotowe.

Myślę, że OP zakończył ten projekt na Oblicz ile godzin Ci to zajmie mniej więcej.

0

dziękuję za konstruktywne odpowiedzi. Wiem ile mi to mniej więcej zajmie i jaką kwotę krzyknąć natomiast chciałem mieć kontekst/porównanie doświadczonych ludzi z branży (w sensie czy nie robią mnie w wała). Nie rozumiem trochę zmieniania tematu przez admina i marnowania czasu ludzi na to "jak wycenić projekt" ponieważ pytanie brzmiało "na ile go wycenić".
pozdrawiam serdecznie

2

Równie zasadne pytanie do autora tematu - jutro zrobię meble, niektóre listewki się powtarzają na ile wycenić te meble. Takie pytanie z d**y - jakiego nikt nie jest w stanie wycenić bo nie ma na bazie czego się do tego odnieść. I co z tego że stopa i góra się potarza, jak inne rzeczy mogą mieć dowolną rozbudowę. A całość równie dobrze może zając ci rok jak i 10 godzin.

Wyceń na tyle na tyle będziesz czuł że zarobiłeś, a nie że wykonałeś to po kosztach lub za frajer.

Kiedyś tak wyceniałem swoje usługi doradcze, gdzie wychodziłem na zero lub nawet do nich dopłacałem jak przeliczyć czas zaangażowania :-D

1
Mietekk napisał(a):

Wiem ile mi to mniej więcej zajmie i jaką kwotę krzyknąć natomiast chciałem mieć kontekst/porównanie doświadczonych ludzi z branży (w sensie czy nie robią mnie w wała)

Ale kto ma Cię robić w wała jak to nie Tobie proponują cenę tylko Ty wyceniasz?

0

Jeden Ci powie 500 a drugi 5000. Zadzwoń do 3 firm i zapytaj ile by takie coś kosztowało, będziesz miał jakiś ogląd i podstawę przynajmniej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1