Czy tak wygląda profesjonalny frontend?

2

Witam
Zacząłem robić frontend bo - wszystko sam robię,
czy profesjonalnie tak to powinno wyglądać (chodzi o to okienko w środku 0 którego wszystkie elementy będą docelowo przeźroczyste, a kolor głównego okna je wypełni)?

bbbb.jpg

4

admin plz banuj

ps. https://www.nieznajdzieszpracy.pl/

4

Dziadostwo. Estetyczne i funkcjonalne "0".

  1. Brak światła między elementami
  2. Aplikacja nie jest RWD.
  3. Nie ma wsparcia dla niewidomych przydało by się wdrożenie tutaj WCAG.
  4. Wymieszane różne rodzaje fontów.
  5. Wystarczyłoby dodać kilka ładnych ikonek a już by mniej straszyło.
  6. Ogólnie brzydkie i nie nadające się do pokazania ludziom.
    Mnie byłoby wstyd takie coś prezentować. W szczególności biorąc pod uwagę fakt jak długo to już robisz.
    Pora zacząć się uczyć tego front-endu zamiast tkwić w projekcie w z niemal całkowitym brakiem wiedzy technicznej.
3

Masz za mały kontrast. Białe litery na jasnoszarych przyciskach. Nie jest to czytelne.

czy profesjonalnie tak to powinno wyglądać (chodzi o to okienko w środku 0 którego wszystkie elementy będą docelowo przeźroczyste, a kolor głównego okna je wypełni)?

Nie rozumiem tego zdania.

0
LukeJL napisał(a):

Masz za mały kontrast. Białe litery na jasnoszarych przyciskach. Nie jest to czytelne.

czy profesjonalnie tak to powinno wyglądać (chodzi o to okienko w środku 0 którego wszystkie elementy będą docelowo przeźroczyste, a kolor głównego okna je wypełni)?

Nie rozumiem tego zdania.

Bo wcześniej używałem border - i jak usuwałem to wszystko się zmieniało, a jak ustawiłem kolor to jest tak samo po zmianie.

0

musi się zmieścić! xD zauważyłem, że co bym nie robił, to w necie jest napisane, że to źle , że tak to nie. A inaczej się nie da. Dziwne. Powinien być przycisk w przeglądarce "nie wyświetlaj ostrzeżeń"

0

Wiem, że robisz to w swoim cudeńku, które nie zasługuje na miano appki webowej. Bardziej to wygląda jak jakiś twór desktopowy sprzed 20 lat.

Odpalałeś ostatnio jakieś aktualne IDE? Zobacz jak tam wygląda ułożenie przycisków i porównaj ze swoim tworem.

12

Elegancko

5
jarekr000000 napisał(a):

Elegancko

Kiedyś cały internet tak wyglądał i komu to przeszkadzało ?

4
KamilAdam napisał(a):

Kiedyś cały internet tak wyglądał i komu to przeszkadzało ?

Z tym internetem to nie za bardzo IMO. Raczej korpo toole tylko tak wyglądały (i nadal wyglądają).
Ale tak też wyglądały moje aplikacje na amidze - po prostu ślicznie

1
jarekr000000 napisał(a):

Z tym internetem to nie za bardzo IMO. Raczej korpo toole tylko tak wyglądały (i nadal wyglądają).
Ale tak też wyglądały moje aplikacje na amidze - po prostu ślicznie

hm, Ja już słabo pamiętam, ale wydawało mi się iż do 2000 roku wszystko tak wyglądało łącznie z windosem

BTW OSOZ dalej wygląda niewiele lepiej https://www.osoz.pl/osoz-www/leki/zazywane

screenshot-20231204164227.png

BTW nie robiłem tego sceen shota lodówką, oni dalej nie zmienili szerokości strony i mają ją na sztywno

2

mój styl !
dlatego zawsze biorę grafika do pomocy :D

0

"sin_x..." powinien być bardziej oddalony od krawędzi okna, strasznie to kłuje w oczy.

1

Myślę ze taki wygląd to nawet 30 lat temu już był stary.

0

Ktoś powie, że to wynajdowanie koła na nowo. Ja powiem, że to niestety w 100% trwały kwadrat.

2

Czy tak wygląda profesjonalny frontend?

Dokładnie tak

3

Jakbym miał do wyboru takie GUI albo CLI to bym klepał w konsolce milutko 😅

0

Chłop po prostu zdążył zaimplementować managera styli i użył Motif.
Dobrze jest.

2

Nie poddawaj się, za 7 lat zmieni się moda i tak będą wyglądały aplikacje.

1
Riddle napisał(a):

Myślę ze taki wygląd to nawet 30 lat temu już był stary.

30 lat temu (1993) to w liceum gość od informatyki z wypiekami na twarzy pokazywał swoje menusy w Turbo Vision :-)
(wtedy trzeba było mieć komputer typu PC, żeby to docenić, bo na innych faktycznie to było już bardzo stare).

0

Mnie się to kojarzy ze starymi czarnobiałymi makintoszami z lat 80, na których mieliśmy lekcje z informatyki, bo pan od informatyki się przyzwyczaił do nich i mimo, że mieliśmy drugą pracownię z nowymi komputerami z Windowsem, to informatyk coś mówił, że nie bardzo. Więc do drugiej pracowni jedynie załatwialiśmy sobie klucz i graliśmy w niej w Counter Strike po LANie.

0

w porównaniu do tego 'cuda' z pierwszego posta to nawet przypadkowe aplety javy wyglądają luksusowo

1
Wibowit napisał(a):

w porównaniu do tego 'cuda' z pierwszego posta to nawet przypadkowe aplety javy wyglądają luksusowo

Java to klasa sama w sobie. Co prawda nie applet, ale moje ulubione GUI
screenshot-20231204223657.png

Niestety obrazek nie oddaje tego jak fajne jest to GUI. Np. prawie nigdzie nie ma przycisku zatwierdź w formularzach, zmiany w polach tekstowych prawie zawsze od razu, na żywca, zmieniają stan applikacji, ale nie zawsze - trzeba się domyśleć kiedy. Człowiek wychowany na aplikacjach zaprojektowanych przez "normików" totalnie w tym ginie.

0

image

0

Nawiasem mówiąc kiedyś robiłem bibliotekę w JS (taki dodatek do Reduxa) i zrobiłem demko w podobnej czarnobiałej retro estetyce https://hex13.github.io/apps/feedbacks/

1

Ogólnie chłopcy to jest już 8 ma wersja xD

bbbb.jpg

6

Nie wiem, czy mnie bardziej przeraża Twój frontend, czy Twoja „kontrola wersji”…

0

Czy używasz Gita? Jeśli nie, to lepiej zacznij https://git-scm.com/

2

Dla mnie się podoba, trochę SAPa przypomina

0

Czy jest możliwość odkupienia od ciebie tego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1