Wątek przeniesiony 2023-07-06 10:50 z JavaScript przez Riddle.

Jak stworzyć formater danych?

0

W kilku miejscach w moim projekcie konwertuje dane otrzymane z backend'u np. otrzymuje surowe ACCOUNTTYPE_USER i konwertuje to na napis Użytkownik.
Jednak dodawanie funkcji która konwertuje, do każdego komponentu, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jak wyodrębnić taką funkcje w React.js ?

1

a czemu nie możesz tego skonwertować przy ściąganiu danych i podawać komponentom już skonwertowanych danych?

1

W takich sytuacjach stosuje się adaptery, które konwertują dane otrzymane z backendu do postaci wykorzystywanej na froncie i odwrotnie -> robisz to raz i później korzystasz z zaadoptowanych danych.

0

Pytanie jak podchodzisz do odbierania danych z BE. Jeśli stosujesz RxJS to sobie napisz operator który dodasz przy wywoływaniu calla http, który zrobi Twoja logikę 😉

Jeśli promise to możesz skorzystać chyba z .then().

Promise - https://stackoverflow.com/questions/55211758/promise-and-modify-return-value

RxJS - https://netbasal.com/creating-custom-operators-in-rxjs-32f052d69457

0
mr-victor16 napisał(a):

W kilku miejscach w moim projekcie konwertuje dane otrzymane z backend'u np. otrzymuje surowe ACCOUNTTYPE_USER i konwertuje to na napis Użytkownik.
Jednak dodawanie funkcji która konwertuje, do każdego komponentu, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jak wyodrębnić taką funkcje w React.js ?

Zależy od specyfiki aplikacji.

  • Mogę sobie wyobrazić aplikacje gdzie dodanie takiej funkcji do każdego komponentu byłoby całkiem dobre
  • Jeśli nie, to możesz zrobić tak jak mówi @LukeJL, czyli przekazywać do komponentów dane już zmapowane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1