Wątek przeniesiony 2023-03-01 15:52 z JavaScript przez Riddle.

Odtworzenie muzyki od razu po otwarciu strony

0

Witam, potrzebuję umieścić na stronie muzykę w tle, która włącza się po załadowaniu strony. Czy istnieje jakieś obejście tego?

3

Tak, nie rob tego, strony odtwarajace same z siebie dowolne dzwieki to zlo.

0
WhiteLightning napisał(a):

Tak, nie rob tego, strony odtwarajace same z siebie dowolne dzwieki to zlo.

Nie twierdze że jest to słuszne tylko jak to zrobić. :)

0

No po prostu odpal kod który włącza odtwarzanie.

0
Riddle napisał(a):

No po prostu odpal kod który włącza odtwarzanie.

Tyle że autoplay jest blokowany przez przeglądarki

0
Dominik Poznański napisał(a):
Riddle napisał(a):

No po prostu odpal kod który włącza odtwarzanie.

Tyle że autoplay jest blokowany przez przeglądarki

Mówiąc autoplay masz na myśli atrybut autoplay="autoplay" w HTML'u?

Bo ja mówiłem o kodzie JS.

0
Riddle napisał(a):
Dominik Poznański napisał(a):
Riddle napisał(a):

No po prostu odpal kod który włącza odtwarzanie.

Tyle że autoplay jest blokowany przez przeglądarki

Mówiąc autoplay masz na myśli atrybut autoplay="autoplay" w HTML'u?

Bo ja mówiłem o kodzie JS.

Tak miałem na myśli htmla, czy mógłbyś trochę nakierować mówiąc o JS'ie? Próbowałem różnych sposobów niestety nie działa.

0
Dominik Poznański napisał(a):

Próbowałem różnych sposobów niestety nie działa.

No to pokaż.

0
Riddle napisał(a):
Dominik Poznański napisał(a):

Próbowałem różnych sposobów niestety nie działa.

No to pokaż.

 <audio src="mysong.mp3" id="my_audio" loop="loop"></audio>

  <script type="text/javascript">
    window.onload=function(){
      document.getElementById("my_audio").play();
    }
  </script>
0
Dominik Poznański napisał(a):
Riddle napisał(a):
Dominik Poznański napisał(a):

Próbowałem różnych sposobów niestety nie działa.

No to pokaż.

 <audio src="mysong.mp3" id="my_audio" loop="loop"></audio>

  <script type="text/javascript">
    window.onload=function(){
      document.getElementById("my_audio").play();
    }
  </script>

Próbowałeś google'ać "javascript autoplay sound"?

0

Tak

0

A co robisz dokładnie? Bo samogrająca się muzyka to zwykle nie jest dobry pomysł. To użytkownik powinien decydować, czy chce, żeby mu coś grało.

Witam, potrzebuję umieścić na stronie muzykę w tle, która włącza się po załadowaniu strony. Czy istnieje jakieś obejście tego?

Tak. Możesz zrobić dużą ikonkę play i zasugerować, żeby użytkownik w nią kliknął. I w evencie click odpalić potrzebny kod.

0
Dominik Poznański napisał(a):
Riddle napisał(a):
Dominik Poznański napisał(a):

Próbowałem różnych sposobów niestety nie działa.

No to pokaż.

 <audio src="mysong.mp3" id="my_audio" loop="loop"></audio>

  <script type="text/javascript">
    window.onload=function(){
      document.getElementById("my_audio").play();
    }
  </script>

Teoretycznie to nie ma nic złego w tym skrypciku. O ile nie jest to "You Suffer" by Napalm Death ;) Taki żart... A wracając do Twojego problemu to znalazłem mały hack z wykorzystaniem iframe, ale podobno nie jest odpalane na Safari. W każdym razie dodaj to przed tagiem audio:

<iframe src="mysong.mp3" type="audio/mp3" allow="autoplay"></iframe>
<audio src="mysong.mp3" id="my_audio" loop="loop"></audio>

Chcesz sobie dodać kilka punktów do frustracji użytkowników to ustaw style na display: none... No i pozostaje kwestia loopa do ogarnięcia.

<iframe src="horse.mp3" type="audio/mp3" allow="autoplay" style="display:none"></iframe>

Przepraszam, ale diabelska natura tego problemu podkusiła mnie na mały "research" :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1