JEE czy od razu Spring?

0

Szybkie pytanko: czy zanim zasiądę do Springa warto podszkolić się w IEE?

0

Szybkie pytanko: czy zanim zasiądę na rower warto podszkolić się w jeździe na nartach?

0

Warto znać servlety i JSP (chociaż nie musisz z nich w Springu korzystać), no i JPA do baz danych, bo Spring nie ma własnego odpowiednika. Poza tym nie, nie musisz.

0

To ciekawe czemu w wiekszosci ogloszen dla Javowców w moim regionie w wymaganiach jest zarówo JEE jak i Spring?

0

@Świetlisty Cheddar bo większość projektów łączy oba rozwiązania? One sie dobrze integrują (przynajmniej jeśli Spring robi za CDI) więc nie ma z tym problemu.

0

Wiec jednak warto troche znac JEE?

0

jeden pies.

0

@Świetlisty Cheddar
i tak bedziesz musiał znać JEE, bo zwykle uzywa sie troche z JEE troche ze springa, zarówno pisząc w springu jak i JEE (choc w "springowych" projektach chyba mocniej to przenika takie mam wrazenie)

wez to co wydaje ci sie fajniejsze albo do czego masz lepsze zrodla nauki

0

Ok rzeczywiscie zle skonstruowalem pytanie. W takim razie z czym w ramach JEE najlepiej zapoznac sie w kontekscie projektu laczacego rozwiazania JEE i Springa?

0

JAX-RS, JPA

Ale ogólnie pewnie najłatwiej będzie zacząć np. od Spring Boota.

1

To co często w Springowych projektach jest brane z JEE -> JPA, JTA, JAX-WS, JAX-RS, JMS, JSTL oraz "CDI", przynajmniej na poziomie stosowanych adnotacji (tzn @Named i @Inject a nie @Service i @Autowired)

0

Dzięki :-)

0
caer napisał(a):

no i JPA do baz danych, bo Spring nie ma własnego odpowiednika.

Jest Spring Data JPA. Pod spodem może być Hibernate i obejdzie się bez JEE.

0
Karister napisał(a):
caer napisał(a):

no i JPA do baz danych, bo Spring nie ma własnego odpowiednika.

Jest Spring Data JPA. Pod spodem może być Hibernate i obejdzie się bez JEE.

A relacje jakieś inne? Poza tym czasem wygodniej napisać query.

1

@Karister
JPA to standard, Spring Data JPA pomaga tylko łatwiej odpytywać baze o coś np. tworząć JPQLe na podstawie nazwy metody
i stąd zamiast generycznych crudów dostajesz interfejs na 1 linijke z ew. jakąś abstrakcyjną metoda, również na 1 linijke

pod spodem i tak siedzi JPA z jakąs implementacją

0

Dokładnie.

Poza tym jarają się później Spring Data a nieznajomość tematu nieco głębiej potrafi zaboleć.
Bo niby to łatwe ale diabeł tkwi w szczegółach. I wcale nie trudno o poważne babole.

poza tym w spring data miałem np. problemy znaleźć coś w stylu entityManager.detach() itp.

0

Namieszaj coś z equalsami i hashcodami to zobaczysz co się stanie ;)

0

@Karister
No ktos moze nie kapować, że ma to wpływ na Hibernate...

Poza tym jak poczytasz jak to powinno być zrobione to znajdziesz rozwiązanie na kilka sposobów, nawet przy czymś tak prostym.

0

Nie marnuj sie na bzdury sprzed 10 lat.

Bierz Java8, Ratpack, RxJava , JOOQ....
JEE I Spring sa siebie warte / czyli nic. (16 Lat pisze w obu frameworkach
i mam juz dosyc odmozdzania sie).

JEE I Springa i tak poznasz - tylko warto najpierw nauczyc sie programowac normalnie - bo potem moze byc ciezko.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1