Prezentowanie ścieżki w innej formie w .html

0

Dzień dobry,
Swoim pierwszym postem chciałbym na początku wszystkich serdecznie przywitać- a więc Cześć!

Kombinuje w htmlu i utknąłem Posiadam kod/zmienną, który w htmlu zwraca mi ścieżkę dostępu wraz z nazwa pliku.
Czy da się tak przekształcić tą zmienną abym na wyjściu dostawał sam katalog, w którym się znajduje dany plik?
To co uzyskuje wygląda tak:

c:\"to co chce widziec"\abc.xxx

A chciałbym widzieć to:

"To co chce widziec"

Tylko ścieżka dysku jest tu stałą wartością.
Pomoże ktoś?

1

Ale czy aby na pewno piszesz o HTML?

W samym HTMLu tego nie osiągniesz, ale możesz w JS wyłapać wyrażeniem regularnym. Tylko pamiętaj, że czasem separator to nie będzie \ tylko /.

Posiadam kod/zmienną, który w htmlu zwraca mi ścieżkę dostępu wraz z nazwa pliku

Czy masz kontrolę nad tym kodem? Gdzie jest ten kod? Na serwerze? Najlepiej, żeby na etapie generacji tej ścieżki już serwer(?) obcinał katalog (języki programowania zwykle mają do tego specjalne funkcje, np. w Node.js jest moduł path, w przeglądarkowym JS natomiast nie ma tego out of the box)

0
LukeJL napisał(a):

Ale czy aby na pewno piszesz o HTML?

W samym HTMLu tego nie osiągniesz, ale możesz w JS wyłapać wyrażeniem regularnym.

Posiadam kod/zmienną, który w htmlu zwraca mi ścieżkę dostępu wraz z nazwa pliku

Czy masz kontrolę nad tym kodem? Gdzie jest ten kod? Na serwerze? Najlepiej, żeby na etapie generacji tej ścieżki już serwer(?) obcinał katalog (języki programowania zwykle mają do tego specjalne funkcje, np. w Node.js jest moduł path)

Nie mam niestety dostępu. Ten kod wygląda tak: $(data... data_end). Jest zawarty w pliku HTML, który z kolei jest końcowym wynikiem pracy tego programu. Ogólnie wszystkie pliki w katalogu to xsl i HTML. Wiele tam pozmieniałem i dostosowałem pod siebie jeśli chodzi o zawartość i warstwę wizualną a do pełni szczęścia brakuje mi właśnie wiedzy jak sobie z tym poradzić czyli wydzieleniem nazwy katalogu jako osobnego stringa do wyświetlenia. O ile się da... Program mam na komputerze i działa bez serwerów czy tam internetu. Generuje kod do maszyny i zwraca wynikowo HTML do poczytania. Dzięki za zainteresowanie tematem

ZrobieDobrze napisał(a):

@nosjedz:

Bosch ... tego nie da się zrozumieć.

Po pierwsze w HTML nie ma pojęcia zmiennej.
Mam walić dalej ?

Dziękuję za odpowiedź ale ja o tym wiem. Chce uzyskać tylko dodatkowy efekt w postaci wyświetlenia tylko części tekstu i kontroli nad nim abym mógł go z kolei wyświetlić w innej części dokumentu. Moje pytanie było czy się da? Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że nie ma opcji takiego wpływania na zmienny poprzez sama edycję w html. Sorry ale w temacie HTML jestem od dwóch dni i nie ogarniam pewnie nawet tego co dla Ciebie jest oczywiste

2
nosjedz napisał(a):

Nie mam niestety dostępu. Ten kod wygląda tak: $(data... data_end). Jest zawarty w pliku HTML, który z kolei jest końcowym wynikiem pracy tego programu. Ogólnie wszystkie pliki w katalogu to xsl i HTML. Wiele tam pozmieniałem i dostosowałem pod siebie jeśli chodzi o zawartość i warstwę wizualną a do pełni szczęścia brakuje mi właśnie wiedzy jak sobie z tym poradzić czyli wydzieleniem nazwy katalogu jako osobnego stringa do wyświetlenia. O ile się da... Program mam na komputerze i działa bez serwerów czy tam internetu. Generuje kod do maszyny i zwraca wynikowo HTML do poczytania. Dzięki za zainteresowanie tematem

ZrobieDobrze napisał(a):

@nosjedz:

Bosch ... tego nie da się zrozumieć.

Po pierwsze w HTML nie ma pojęcia zmiennej.
Mam walić dalej ?

Dziękuję za odpowiedź ale ja o tym wiem. Chce uzyskać tylko dodatkowy efekt w postaci wyświetlenia tylko części tekstu i kontroli nad nim abym mógł go z kolei wyświetlić w innej części dokumentu. Moje pytanie było czy się da? Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że nie ma opcji takiego wpływania na zmienny poprzez sama edycję w html. Sorry ale w temacie HTML jestem od dwóch dni i nie ogarniam pewnie nawet tego co dla Ciebie jest oczywiste

To jest bardzo zagmatwane co napisałeś.

  • Z tego co rozumiem, masz na kompie jakiś program offline, który generuje jakiegoś rodzaju raport albo wynik swojej pracy w .html.
  • W tym wynikowym pliku .html jest ścieżka do jakiegoś pliku, ale jest prezentowana w formie która Ci nie pasuje, tak? Widać pełną ścieżkę, a Ty byś chciał jak rozumiem tylko base path (czyli bez litery dysku i bez nazwy pliku).

Rzeczy których mi zabrakło w Twoim opisie:

  • Czy Ty tylko chcesz wyświetlić tą ścieżkę w innej formie, np w przeglądarce, otwierając Twój plik, czy faktycznie chcesz podmienić wartość tej ścieżki w samym kodzie HTML?
    • Jeśli to pierwsze, to można to zrobić albo dodając kod JavaScript do kodu HTML, i ten JS mógłby podmienić treść w DOM'ie usuwając nazwę pliku i literę
    • Jeśli to drugie, to musiałbyś jakoś zmodyfikować program który wypluwa Ci ten .html, tak żeby wypluwał go w innej formie (jakimś extensionem, pluginem, konfiguracją).
    • Chyba że chciałeś zrobić coś jeszcze innego? Bo z Twojego opisu się nie za bardzo da wywnioskować co Ty chcesz.

Dodatkowa rzecz, to jest czemu na prawdę chcesz usunąć tą literę dysku? Chcesz jakoś zmapować ścieżkę z Windowsa na ścieżkę na Unixa, np?

0

@Riddle: dobrze wychwyciłeś sens tego co chciałem napisać a zrobiłem to nieudolnie.

Właśnie do tego raportu chce dodać dodatkową linijkę w postaci nazwy samego katalogu i umieścić to na samej górze dokumentu.
Raport z rozszerzeniem .html i .pdf, który tworzy się automatycznie jako zapis mojej pracy zawiera w treści całą ścieżkę wraz z jego nazwą.
Mam zbiór plików/szablonów XML, XSL i HTML, których edycja pozwala na modyfikację zawartości tego co ja dostaję w swoim raporcie (wyglądu i ilości danych) ale ja chciałbym tylko nazwę katalogu. Nazwę katalogu, która była by automatycznie dodawana do tego raportu.
Namierzyłem, że w jednym z ww plików/szablonów HTML znajduje się kod/zmienna o postaci $(data... data_end) i wklejając go na górze szablonu otrzymuje nagłówek raportu w postaci ścieżki pliku wraz z jego nazwą. Połowa sukcesu bo ja chcę aby był tam tylko katalog. Nazwa katalogu ma być nagłówkiem mojego raportu.

2
nosjedz napisał(a):

Namierzyłem, że w jednym z ww plików/szablonów HTML znajduje się kod/zmienna o postaci $(data... data_end) i wklejając go na górze szablonu otrzymuje nagłówek raportu w postaci ścieżki pliku wraz z jego nazwą. Połowa sukcesu bo ja chcę aby był tam tylko katalog. Nazwa katalogu ma być nagłówkiem mojego raportu.

Pokaż więcej tego kodu, bo inaczej nikt Ci nie wywróży co tam jest.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1