Funkcja backdrop-filter: blur

0

Witam,
Mam nietypowy problem, bo funckja backdrop-filter: blur działa w firefox a nie działa w chrome.
Jaka może być przyczyna?

.header .navbar .dropdown ul {
    text-align: center;
    position: absolute;
    padding: 0;
    list-style-type: none;
    margin-top: 5px;
    border-radius: 7px;
    -webkit-backdrop-filter: blur(5px);
    backdrop-filter: blur(5px);
    -ms-backdrop-filter: blur(5px);
}

Chrome:
screenshot-20220915155050.png

Firefox:
screenshot-20220915155024.png

2

https://caniuse.com/?search=backdrop-filter

Spróbuj skasować -webkit-backdrop-filter: blur(5px);, oraz -ms-backdrop-filter: blur(5px); bo w nowszych przeglądarkach nie powinny być potrzebne.

0

W stylach przeglądarki nie ma żadnej reakcji na zaznaczanie/odznaczanie background-filter

screenshot-20220915161219.png

0
Xarviel napisał(a):

https://caniuse.com/?search=backdrop-filter

Spróbuj skasować -webkit-backdrop-filter: blur(5px);, oraz -ms-backdrop-filter: blur(5px); bo w nowszych przeglądarkach nie powinny być potrzebne.

Próbowałem, jednak usunięcie nie ma wpływu na chrome. A bez tego efektu nie ma także w safari mobile

1

Ustaw jeszcze jakieś przezroczyste tło temu znacznikowi ul, tak jak u mnie w przykładzie

<div class="wrapper">
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

  <p class="blur">blur</p>
</div>
.wrapper {
  position: relative;
}

.blur {
  position: absolute;
  top: 0;
  right: 0;
  bottom: 0;
  left: 0;
  margin: 0;
  background: rgba(255, 255, 255, 0.3);
  backdrop-filter: blur(3px);
}

Tutaj w dokumentacji masz jeszcze dodatkowy przykład https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/backdrop-filter jak to działa.

Tylko drobna uwaga, że ten efekt na czarnym tle może być słabo widoczny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1